Nyttiga ämnen

Härom dagen funderade jag på vilka av alla ämnen som jag läste i skolan som jag har haft lite, mycket eller ingen nytta av senare i livet.

Redan medan jag läste en del saker i skolan minns jag att jag ifrågasatte till vilket nytta detta var och med facit hand så kan jag förstå det 🙂 .

Om jag ska nämna några ämnen som jag verkligen haft nytta av så måste väl svenskan komma på första plats men även engelska, matematik och….hemkunskap är ämnen som gagnat mig i vuxen-livet.

Just hemkunskap var ett ämne vi borde ha läst mer av kan jag tycka- det var där jag lärde mig att laga en hel del rätter som jag fortfarande svänger ihop även om jag inte är någon kock precis.

Så klart har en del av det man läste på fysik, biologi och kemilektionerna kommit till hands och gymnastiken var väl bra för fysiken om inte annat.

Tyvärr var jag en sådan där toppstudent som hade alla rätt på alla prov i alla ämnen (helt sant) men som glömde det mesta sekunden efter att provet var skrivet.

Jag har således dålig koll på vad olika fågelarter heter, årtal då olika historiska händelser inträffade har jag ingen susning om och har inget minne av hur man löser olika ekvationer.

Skrivstil använder jag mig inte heller av och skriver knappt för hand ens men är glad att jag i alla fall kan klara mig utan en miniräknare även om den ofta är bra att ha.

Vad säger ni om ovan?

Finns det ämnen som ni idag har väldigt stor nytta av att ni läste och motsatsen- sådant ni aldrig någonsin haft nytta av?

14 kommentarer Skriv kommentar

  1. Rackemarie

    Vi hade ämnet barnkunskap under en termin i nian. Även om jag fått barn kan jag inte minnas att jag hade några kunskaper från det ämnet. Det var mest bara bus och alla fuskade på provet;).

    Svara
  2. Anna

    Jag kan helt ärligt säga att jag inte har haft nytta av något jag lärde mig i skolan eftersom jag inte lärde mig något där, jag lärde mig det på egen hand och sedan satt jag av tiden i klassrummet och väntade på att de andra skulle komma ikapp.:) Något är definitivt fel med systemet när ett barn/en ungdom som jag som verkligen älskade att lära mig saker tycker att det är tråkigt och meningslöst att gå i skolan. ”Nu är du för långt före Anna, nu får du inte räkna mer”. Så himla dumt!:)

    Svara
    • CeciliaL

      Jag fick extra överkurs böcker när jag kom för långt före – inget snack om annat i min skola.

      Svara
      • Birgitta

        Det minns jag nu att jag också fick- på lågstadiet.

        Jag och en klasskamrat tävlade nästan om att bli klara med olika övningsböcker först.

        Ha ha…har inte tänkt på detta på en evighet men nu minns jag tom hennes namn….

        Svara
      • Anna

        Jo det fick jag också men det var mest ett sätt för läraren att få lugn och ro tror jag… det är inte vad jag kallar att möta eleven och utmana och inspirera.

        Tänker på hur otroligt mycket mer jag lärde mig i stallet än i skolan – ingen skulle ju någonsin sagt ”här, ta en lite svårare häst och rid omkring för dig själv på andra volten medan vi andra övar på snett igenom.” 🙂

        Svara
        • Bodil

          Tror att det är lite annorlunda nu. Min äldsta fick läsa gymnasiematten i nian, han hade alltför lätt för sig.

          Svara
          • Anna

            Säkert olika från skola till skola – generellt tror jag tyvärr att matematikundervisningen är sämre än någonsin om man skall se till hur dåliga förkunskaper studenterna har när de kommer till civilingenjörsutbildningarna… vissa av mina studenter klagade när de behövde använda matematik som de borde kunna sedan ettan i gymnasiet ”för det här är ju en kurs i mekanik, man borde inte behöva kunna matte då”.

    • Anna

      Det har jag mycket svårt att tro med tanke på hur oläsligt många studenter skriver. Enorm skillnad mellan Sverige och Frankrike där alla studenter skriver prydligt med bläck.

      Svara
    • Bodil

      Är väl tveksamt om man behöver det? Självklart måste man kunna skriva läsligt, men varför skrivstil? I princip alla inlämningar görs idag på datorn. Ser det som utveckling, jag fick lära mig skriva skrivmaskin, det behöver inte mina barn, de har tränat mkt på tangentbordet…

      Svara
      • CeciliaL

        Hur skriver folk sin namnteckning om de inte har nån handstil och inte kan skrivstil? Tryckbokstäver? Hade inte fallit mig in att barn inte skulle få lära sig skrivstil! Har man inte salskrivningar eller andra tentor/prov längre? Tar ju uuurlång tid att skriva en uppsats om man inte kan skrivstil? :O

        Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>