Lösdriftssugen

Jag känner en person som har en jättefin lösdrift och varje gång jag ser denna njuter jag av åsynen.

Den ligger på kuperad TORR mark, det finns gräs och fri tillgång på ensilage.

Hästarna (3 stycken) verkar njuta av sin tillvaro.

Hade jag haft ett eget stall är det inte omöjligt att jag hade haft ett liknande arrangemang- om marken tillät det vill säga.

Hade tidigare en bekant vars häst också gick på lösdrift men DET uppläget gjorde mig inte det minsta sugen.

På tok för liten yta vilket gjorde att hästarna stod i lera upp till knäna i höstas och då ser jag inte vinsten på samma sätt.

Själv har jag väl för stort kontrollbehov för att stalla upp min häst på någon annans lösdrift- hade jag haft eget stall hade jag som sagt resonerat annorlunda.

Men jag vill bestämma hur många hästar som ska ingå i lösdriften (max 3 och helst bara 2), jag vill att den häst som ska gå med min ska vara ”stensäker” vad gäller snällhet och jag vill bestämma hur vi ska sköta lösdriften vad gäller mockning, strö och foder.

Ovan låter sig inte göras hos andra- hästar kommer och går tex och man har inte heller alltid samma åsikter om  allt som jag räknade upp.

Så nej, det får bli box för sinnesfridens skull även om jag ser många fördelar med en väl fungerande lösdrift.

4 kommentarer Skriv kommentar

  1. Frida

    Hade jag haft förutsättningar hade jag också kunnat tänka mig lösdrift men då ska det vara en RIKTIGT bra lösdrift. Inte ett skjul och en lerig hage. Då tror jag de mår bättre av att komma in på nätterna. Men hade man fått drömma så hade jag kunnat tänka mig riktigt stora, lite lagom kuperade hagar, stor mysig ligghall, ngn smart lösning för kraftfodret (grovfoder inga problem men hittills har jag inte sett ngt bra med kraftfodret), lagom antal hästar och en ordentlig stallbyggnad med 1-2 boxar, ordentlig uppbindningsplats, spolspilta osv så att även jag kan ha det lite trevligt och inte behöver stå i mörkret i ngn ligghall och fixa med hästen. Med andra ord alldeles för dyrt och orimligt. Men det hade nog varit optimalt för både häst och ryttare. Har sett allt för många riktigt dåliga lösdrifter allt från hemmaversionen med ett litet skjul och en hage till lösdrifter på större ställen som inte var så bra. Minns att när jag gick gymnasiet så byggde skolan ett nytt körstall med en tillhörande lösdrift för åringar. Skolan hade en förkärlek för att klämma in många hästar på allt för liten yta och här kändes det trångt. Glömmer aldrig när de skulle fodras med kraft. De satt en lång, tight rad med krubbor med en uppbindning till varje. Man la i fodret och så stod man utanför och satte fast varje häst. Men det var så trångt och hästarna åt i full panik, det var alltid ngn stackare som inte kom åt och så fick man gå in och försöka få in den till en krubba och de stod ju så tätt packade så det var rent livsfarligt. Konstigt att ingen av oss skadade sig….

    Svara
  2. Minna

    Hej Birgitta. Jag letar lösdrift, har du något tips? Var finns den fina lösdriften?
    Vänliga hälsningar/Minna.

    Svara
    • Birgitta

      Den lösdrift jag skrev om finns inte längre, personen har en ny gård utan lösdrift.

      Har tyvärr inga tips på bra lösdrifter.

      Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>