Tävlingsförberedelser

Ibland läser jag om ryttare som ska tävla och som förbereder detta minutiöst och tycker att ”pysslet” innan tävling är typ halva nöjet.

De skrubbar och oljar hovar, putsar alla saker minutiöst, gör perfekta flätor på hästen och avancerade håruppsättningar för egen del och som sagt ÄLSKAR det.

Själv är jag en riktig slarver i jämförelse även om jag aldrig skulle åka och tävla med en oflätad häst eller oputsade saker.

Men jag tycker tex att flätandet är ett nödvändigt ont och snor bara ihop Vickes hår i en hast och någon skurning av hovarna kan jag verkligen inte påstå att jag alltid ägnar mig åt.

Nej, för mig har tävlandet blivit en sådan rutin så jag ser det liksom inte som något speciellt eller ”högtidligt” utan jag ser bara till att fixa allt så fort som möjligt och åka iväg.

Så har det varit i många, många år och jag har nog aldrig varit en sådan där ”pysslare” när jag tänker efter.

Men hur är det när ni tävlar?

Är ni som jag eller är ni mer noga med förberedelserna och tycker rent av att det är roligt?

10 kommentarer Skriv kommentar

  1. M

    Beror nog på var jag tävlar: är det en ”vanlig” liten tävling så ser jag bara till att hästen är någorlunda ren, det vita är vitt och på sin höjd tofsar manen. På ”stora/fina” tävlingar så fixas det minutiöst med allt från badas, hovfett, wipes, knoppar hästarna och annat noggrant pyssel. Jag gillar tävlingsförberedelser men lägger inte ner timmar på det.

    Svara
  2. LenaB

    Jag skulle nog tycka att det var väldigt roligt att lägga mer tid på sådant, men oftast blir det bara att fläta hästen och göra den lite fin och själv få på sig tävlingskläder och sno ihop håret på ngt vis.

    Tror du inte att det handlar om tid?
    De flesta jag känner som har häst har heltidsjobb (och kanske extrajobb upptill för att ha råd att hålla häst), familj, barn, hus och annat som tar ens tid i anspråk.
    Jag kan nog skriva under på att alla dessa gärna hade lagt en hel dag i stallet på förberedelser men var i all världen ska dessa timmarna komma ifrån???

    Svara
    • Birgitta

      Tror absolut att det för många handlar om tiden, ja.

      Gäller ju även i vardagen- jag vet få som prioriterar tex rykt och/ eller att tvätta hovar, smörja utrustningen noga osv.

      Svara
  3. S

    Gör lite som du. Tvättar hästen – absolut. Flätar och gör knoppar lite snabbt, har inga specialredskap till det förutom mankam och snoddar (ej i speciellt ”verktygsbälte”) – hittar alltid snoddar i tvättmaskinen pga detta. Skulle inte tävla dressyr utan flätor i manen, men för mig räcker det att de är någorlunda jämnstora och pekar åt samma håll. Vet inte hur det är på högre nivå men tror inte resultatet påverkas av hur lång tid man ägnar åt att fixa iordning hästen… Tar lång tid ändå att åka iväg på tävling. Hovarna lär väl vara tjusiga tills man ställt in hästen i boxen (dock ska påpekas att jag brukar skura dem men inte för att det ska vara fina utan pga andra orsaker).

    Svara
  4. CeciliaL

    Na, jag tycker inte det ar speciellt kul (eller kul alls egentligen) och det jobbigaste ar att bada hela hasten dagen innan, pfff… Men battre det an att ha en kletig hast pa tavlingsdagen, sa jag gor alltid det – forr var det ju ett val, men nu ar det obligatoriskt i och med att jag har en skimmel! HUR tankte jag nar jag kopte den, hm… Har ju t o m tva skimlar, agh… Rengora utrustning tycker jag ar aptrakigt och ar glad att man kan kasta distanstransen i tvattmaskinen och de kommer ut blanka (har ladertrans till vardags, putsar inte speciellt ofta). Lacka hovar och sant dar trams har jag vuxit ifran! 😀 Halla kladerna snygga tycker jag ar jobbigt, speciellt pa Pony Club, da de ska ha traditionella ljusa byxor och vit skjorta och slips och allt, och nar det ar Mounted Games ar klubbtrojan vit, suck. Flata ar jag usel pa, men behover sallan gora det! Fixa med haret sa dar omstandligt med parlor och tjafs (antar du menar NR’s video) skulle jag inte gora – det blir tofs om jag har langt har, harnat ovanpa om det ar nagot mera formellt tillfalle (inte pa distansritter!) sa det halls pa plats eller bara harnat om det ar kort. Ogillar dock fluffigt har eller yviga tofsar (tycker det ska vara flatat) som flyger omkring och sticker ut under hjalmen, ser bara sa himla slarvigt ut.

    Svara
  5. Manda Stillnert

    Älskar att göra i ordning hästarna inför att de ska åka, de ska vara blanka och man & svans i perfekt skick 😉 Speciellt våra som har långa manar. Sen på med vita lindor runt om & sen ett par snygga boots och om de är kallt ute så tävlingstäcke med namn 😉

    Svara
  6. JenniferDressage.se

    Haha jag är precis sådär noggrann med alla förberedelser… Och älskar det! 🙂 Vet inte om det är för att jag är arbetsskadad sen tiden som tävlingsgroom eller om det är för att jag tävlar så sällan att det blir en större grej för mig på det viset. Är nog mest för att jag tycker om allt det där pysslet, är ju väldigt noggrann med putsning, skötsel och ordning & reda till vardags också (fast det kanske också är arbetsskada, haha). 😉

    Svara
  7. Minstral

    Jag tycker inte det är roligt men jag tvättar hästen och försöker få till snygga knoppar. Jag är inte bra på att sätta upp mitt eget hår men försöker få till någon knorr, skulle aldrig i livet typ tävla i hästsvans, petar även in håret i nät så det ser snyggt ut. Allt går däremot snabbt, flätar hästen med Flyingeknoppar (allt annat tycker jag ser fult ut), tar 10 min och 5 min på mig själv

    Svara
  8. Frida

    Jag gillar pysslet innan, det hör liksom till den mentala uppladdningen. Jag är visserligen inte så petig som jag vet många andra är men jag vill ha hästen badad och jag vill ha snygga knoppar. Smörja hovar har jag slutat med, det ser ändå trista ut direkt igen men vill att de ska vara rena. Putsar sadel och träns noga och lägger fram allt kvällen innan osv. Tycker det är mysigt. Men å andra sidan har jag tävlat en del så så numera tar det inte så lång tid. Knoppa kan jag göra på under 20 min (man har ju hästskötarexamen liksom) osv. Tror inte att det hade varit samma känsla om jag bara hastat mig förbi det….

    Svara
  9. Madeleine

    Har en skimmel. Jag är väldigt noga med svansen och att inga pissefläckar syns. Och så klart flätar jag, men det tar inte lång tid.
    Så max 20 min förberedelser innan lastning.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>