Mer om hästförsäljning och skillnaden mellan en hatt och en häst

Ingen häst…

Ett ämne jag finner väldigt fascinerande….

Jag är vän med en så kallade hästhandlare på Facebook och noterar att hen påstår sig sälja sina hästar inom 1 till 14 dagar.

Föga förvånande enligt mig eftersom jag sett annonserna många gångerna och hästarna förefaller prisvärda vilket handlaren också menar är anledningen till att de ”går åt” så snabbt.

Nu vet jag ju att det finns en mängd förutfattade meningar om just ”hästhandlare”; det har nästan blivit ett skällsord och snack om att man blir lurad, att hästarna säljs dopade, att röntgenplåtar är förfalskade osv florerar friskt men jag vill nog ändå påstå att det där med prissättningen är EN väldigt viktig faktor när det handlar om hur snabbt en häst säljs.

Jag skulle kunna skriva en bok och ser det huuuuur ofta som helst; hästägare som har ett så för högt utsatt pris på sin häst att det dröjer ”en evighet” (läs: ibland flera månader) innan de får hästen såld och då i 9 fall av 10 till ett AVSEVÄRT lägre pris än det tänkta.

Det fortsätter att övergå mitt förstånd varför man är så styvnackad och väljer att behålla hästen och ha bry med skötsel, ridning, annonsering (fortsatta KOSTNADER icke att förglömma)  i stället för att redan efter 2-3 veckor sänka priset och få ”saken” ur världen.

Och ja, jag vet att en häst inte är en sak men det är just det som är grejen!

Jag har tex själv en dressyrhatt som jag har försökt att sälja i flera månader men eftersom nästan ingen längre använder denna huvudbonad så förblir den osåld trots ett enligt mig lågt pris.

Men vet ni; det spelar inte så stor roll för under tiden som hatten finns i min ägo så ”äter den inte bröd”- den bara ligger i ett skåp, tar knappt någon plats och fordrar ingen omvårdnad av något slag.

För allt vad mig anbelangar kan den ligga där i några år till eller så kan jag slänga den till slut.

Men riktigt så är det ju knappast med en häst, eller hur?

Och har man väl bestämt sig för att man vill sälja brukar motivationen för daglig, ”ordentlig” ridning, betalda träningar och tävlingar inte vara prio 1, så har det varit för mig i alla fall.

Och kostnaderna tickar på under tiden, ofta med flera tusen per månad samtidigt som man riskerar att hästen ska skada sig = går inte att sälja på ytterligare flera månader om det vill sig illa.

Nej, sänk priset för tusan och få hästen såld så att ni båda kan gå vidare med era liv för det kommer ÄNDÅ att sluta på detta vis- bara det att ni har förlängt ”plågan” på tok för länge för båda parter.

För jag tror inte heller att det är så kul för en häst att vara hos någon som egentligen inte vill ha den och även ur den aspekten är det väl bättre att få till en affär så snabbt som möjligt?

6 kommentarer Skriv kommentar

  1. M

    Tror många vill se sina hästaffärer som ett ”bra köp” där man tjänar pengar på att utbildat hästen. 9/10 gånger är så inte fallet och håller helt med att det är bättre att sänka priset än envist försöka sälja för ett högre pris (om man nu vill få sålt).

    Svara
  2. Anna

    Usch jag skulle tycka att det vore jättesvårt att sälja en häst – har närapå noll förtroende för andra människor och skulle ha jättesvårt att lita på att köparen var tillräckligt snäll mot hästen hahaha.

    Svara
  3. Frida

    Det är svårt med prissättning på hästar. Många övervärderar säkert sina egna hästar. Och rent krasst är det ju så att om hästen inte blir såld inom en rimlig tid så är priset för högt helt enkelt. Det finns ju köpare men ingen vill ju betala överpris även om man måste vara beredd på att betala en summa som står i proportion till vad man vill ha för häst. Hästhandlare har nog mer realistisk prissättning många gånger, de har inget emotionellt band till hästarna, de är ute på marknaden och har koll på priser osv. De hästhandlare jag vet som är seriösa säljer hästarna snabbt, det är liksom det som gör att det går runt, att ha en snabb ruljangs på hästarna. En häst som varit i stallet i en månad har varit där för länge. När jag leta häst sist så åkte jag till ett försäljningsstall. De 2 jag provred där hade kommit dagen innan. Jag skulle tittat på en till på ett annat försäljningsstall, ringde på onsdagen och det skulle komma hem en 5-åring som var intressant dagen efter, vi bestämde att jag skulle ringa på fredag och bestämma tid vilket jag gjorde, då var hästen redan såld haha. Det är liksom så man måste jobba tror jag om man vill tjäna på att sälja hästar. Många hästar, sälj dem snabbt och till rätt pris, låt inte dem bli stående i stallet för länge helt enkelt. Eller så får man rikta in sig på den mer exklusiva marknaden och ha riktigt fina, dyra hästar och sälja till kunder med bra med pengar. Men även där kan jag tycka att man inte borde tjäna på att ha hästen kvar för länge istället för att sänka priset lite….

    Svara
    • Birgitta

      Det gäller väl att hitta sin nisch som hästhandlare tänker jag och att sälja till ”rätt” pris ingår väl däri.

      Däremot har jag varit med om att när ”kända” ryttare säljer hästar som en del i sin verksamhet så kan priserna se heeeelt annorlunda ut mot om jag som okänd privatperson skulle försöka sälja samma häst.

      De säljer liksom hästen på sitt namn och kan plocka ut mycket högre pris pga detta.

      Svara
      • Frida

        Absolut är det så också, är man känd och duktig så blir det liksom ett varumärke som man kan ta betalt för. Skulle nog aldrig köpa från en ”kändis” det är jag för snål för när jag vet att jag kan få en lika fin häst för mkt mindre pengar.

        Svara
        • Birgitta

          Exakt. Jag har hört priser på hästar som fått mig att baxna/ skaka förundrat på huvudet- hästar som jag kanske hade lyckats sälja för 100-150.000 som kostat minst det dubbla hos en ”kändis”.

          Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>