10 råd vid hästköp

Sitter och läser det senaste numret av Ridsport och åter finner jag en artikel som bland annat handlar om hästköpare som känner sig lurade samt råd om vad man ska tänka på när man vill kolla upp företag/ personer som lever på att sälja hästar.

Om jag skulle ge några råd till hästköpare och utifrån måååånga lyckade och misslyckade affärer jag följt genom åren skulle jag säga följande:

1. Ju mer oerfaren du är desto fler gånger bör du provrida. Att provrida en enda gång skulle jag bara rekommendera erfarna ryttare- de kan ”rätta till” det mesta medan en oerfaren ryttare kan få den mest godmodiga häst att bete sig heeelt annorlunda om det vill sig illa.

2. Ju mer oerfaren du är desto mer bör du kolla av ”allt” annat förutom ridningen av precis samma skäl som ovan. Hur är hästen att rykta, lyfta hovarna på, ta in från hagen, lämna ensam i stallet, lasta, åka till okända platser med osv.

3. Ta med dig en hästkunnig person vid provridningen- 2 par ögon ser mer än ett par och den andra personen är förmodligen mer neutral än du.

4. Filma provridningarna så att du kan studera ritterna i lugn och ro och även visa din tränare.

5. Involvera din tränare i köpet- antingen genom att denne (helst) följer med vid provridning eller ser film på hästen.

6. Veterinärbesiktiga hästen på klinik- helst av veterinär som du väljer.

7. Se till att hästen går att försäkra utan reservationer. I annat fall ha i åtanke att motsatsen kan ge rejäla problem om hästen i framtiden får skador som kan härröras till reservationerna.

8. Skriv ett ordentligt köpeavtal- det finns färdigskrivna sådana.

9. Försök att kolla upp hästen via nätet så mycket det går, framför allt via TDB om tävlingsresultat är av intresse för dig. Bloggar KAN ”ljuga” och utgöra en persons ”sanning” men man kan också läsa om skador och annat som kan vara bra att känna till.

10. Tänk noga igenom vilka ”avvikelser från det normala” du är villig att acceptera. Det kan handla om diverse olater som vävning och krubbitning men också hästar som har sommareksem, inkar, dåliga hovar, ”svårt” sadelläge (svåra att hitta sadel till), känslig mage (får kolik lätt, tål inte ensilage, havre eller vad det nu må vara) osv. En del av detta kan skapa rejäla problem och det måste man vara införstådd med och kanske också betala ett lägre pris på grund av.

Det finns säkert massor jag glömt men detta är en bra början tror jag- fyll gärna på med fler råd om ni kommer på några!

Vicks- ett lyckat köp för att jag följde mina egna råd!

5 kommentarer Skriv kommentar

  1. M

    Mitt bästa tips är att köpa den häst som passar dig just nu och överskådlig framtid. Om du inte är en erfaren ryttare ska du inte ha en Ferrari utan en Volvo så ridningen blir trygg och rolig. Samt skulle jag aldrig köpa en häst med dålig benställning och/eller dåliga hovar, föl kan alltid korrigeras i sin benställning men att börja mixtra för mycket med vinklar på hovarna har jag bara sett dåliga exempel på. Står inte hästen stadigt och rakt på sina ben så finns det goda skäl att tro att de inte kommer ha en god hållbarhet heller enligt mina erfarenheter.
    (Nu använder jag inte din häst Brigitta som exempel utan har vänner som köpt hästar med dålig benställning/hovar och har enbart haft år av återkommande skador)

    Svara
  2. Elizabeth Torrisi

    Jag skulle nog lägga till att köpa ”det du ska ha den till” allt för många köper onödigt dyra flashiga hästar som de sedan får svårt att styra.

    Svara
    • Birgitta

      Jag håller med både dig och M men vill tillägga att man vid köp ändå inte ska vara för modest inför framtiden.

      Dvs inte tänka typ ”det räcker att jag kan rida ut och träna lite på banan för mig själv”.

      Så säger många oerfarna ryttare men enligt min erfarenhet vill MÅNGA börja träna och till och med tävla lite lätt när de lärt känna hästen bättre.

      Och då blir det plötsligt både trist och supersvårt om hästen knappt går över en bom på marken, inte går att lasta lätt osv.

      En del går att jobba bort (lastning oftast mycket lätt med hjälp av någon erfaren) men riktiga ”stoppers” kommer en oerfaren ryttare aldrig att ha kul med på tävling.

      Svara
  3. LenaB

    Jag har några tillägg…
    Klinikbesiktiga alltid och välja klinik SJÄLV! Betala för besiktningen själv, då är det du som är kunden! Gör en exportröntgen (kanske även rygg och hals), även om det är en billigare häst. Ta gärna blodprov, det är inte ovanligt att hästar är fulla med smärtstillande eller behandlade i leder när de säljs… Det kan kanske verka onödigt att göra detta på hästar som inte är så dyra men kom ihåg att det kostar lika mkt att hålla en häst för 50″ som en som kostar 10 ggr mer…
    Kolla upp om säljaren finns hos kronofogden, om det finns domar mot denna i tingsrätten, ring gärna ett par olika försäkringsbolag och förhör dig lite också… Be dessutom säljaren att få en fullmakt så att du kan få veta hästens historik hos försäkringsbolaget, kolla också om hästen haft en obruten försäkring.
    Köp gärna en importerad häst om du vill det men ha i åtanke att det kan bli så att försäkringsbolaget inte ersätter NÅGOT ALLS om en skada upptäcks som kan härledas till innan köpets ingång – jag har själv lärt mig detta den hårda vägen…
    Be att få rida hästen flera ggr, har säljarenväldigt bråttom med försäljningen, hävdar att det står en massa spekulanter i kö eller om du känner att de pressar dig – dra dig ur och låt ngn annan köpa hästen.
    Om säljaren säger att hästen är lätt att lasta, klippa eller dylikt – be att få prova själv. Det ngn tycker är en lättlastad häst behöver inte nästa person tycka är det….
    Välj häst med både hjärta och hjärna!! Detta ska förmodligen vara din kompis under många år så känn efter ordentligt!
    Lycka till!!!

    Svara
    • Birgitta

      Ja, det där med att man uppfattar en och samma häst/ beteende på helt olika vis är en viktig aspekt.

      Väldigt viktigt vid uteritt tex och detta är ju något man ska ägna sig åt mer eller mindre regelbundet oavsett vilken häst man köper.

      En del ryttare kan tex inte störas alls av en häst som är lite busig och tex småbockar ibland medan det för andra är ett enormt no-no.

      Ett typiskt exempel på något som verkligen kan bli ett stort problem hos en ny ägare.

      Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>