Förbättra dina halter

Ganska fin halt till och med när sambon ”rider” 🙂 !

Nyligen läste jag ett bra tips på hur man kan träna på att göra bättre/ bra halter på Frida Hallgrens Instagram-konto. Så här skriver hon:

”Jag tränar alltid framför speglarna hemma, ofta från skritt. Gör halt, konstaterar att höger bak kanske står lite bakom. Trycker då med höger skänkel och ber hästen flytta in det benet. Kanske ställer hästen då in det lite längre in än vänster, då trycker jag med vänster skänkel istället. När jag flyttat runt alla benen på hästen och den till slut står jämnt, klapp och beröm! Gör sedan om detta några ggr med nya halter framför spegeln och fortsätter samma procedur att rätta benen med hjälp av skänkeltryck. Det gäller som i alla andra rörelser att få hästen att förstå vad den förväntas göra, så när den står jämnt på alla fyra måste!! beröm komma. Snart kommer den förstå att jämn halt = något bra som min matte gillar!!! Men jag rättar som sagt benen ur stillastående halter, ibland tar det sin tid innan alla fyra ben är på plats.”

Jag anammade faktiskt samma inlärningsprocedur redan på den tiden jag ägde Heron fast jag då brukade göra det när jag tömkörde.

Det var lätt att se hur han ställde upp sig och om han inte gjorde det korrekt brukade jag gå fram och bokstavligen flytta hans ben så att han stod som jag ville.

Efter X gånger så ställde han sig i princip alltid mycket bra, till och med ibland när han sprang i hagen och gjorde halt ur galopp 🙂 !

Så helt klart värt att prova tycker jag!

5 kommentarer Skriv kommentar

  1. LenaB

    Jobbar D på samma vis. Med honom började jag jobbet med att leda honom, göra halt och handgripligt flytta runt benen – därefter ”vila i halten” beröm och godis och så börja om igen… När D kom till mig så hade han bakbenen i nästa kommun och absolut inget övertramp öht – nu två månader senare kan han marschera på i skritten med fint övertramp och även om vi definitivt kommer att slita med halterna länge till så börjar de arta sig:-)

    Svara
  2. Minstral

    Jag känner nog mer att förberedelse innan halten är viktig. Har jag allt på plats så blir det per automatik en bra halt. Vilket det såklart då inte alltid blir. Men jag rättar inte där utan rider om och berömmer när halten blir rätt direkt. Sen kan jag fixa med halterna i träning på spår men träning uppridning på medellinjen vill jag ha direkt.

    Svara
  3. Frida

    Min nya pålle är rätt rolig med detta. Av ngn anledning så ställer sig alltid i princip perfekt i halter. Oavsett om jag sitter på, longerar eller leder. Hon ställer sig med alla fyra benen helt jämnt och bakbenen under sig varje gång. Inget jag kan ta creed för, hon har gjort så från dag ett. Ska bli kul att se om hon gör det på tävlingar också i framtiden….

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>