Mer TID med eget stall?

Läser en diskussion som handlar om hur man fördelar sin tid mellan partner och häst och ett svar förstod jag inte alls och fick mig att fundera.

Den läsarens lösning på tidsproblemet är:

”Vår lösning framöver är att vi köper hus med tomtmöjlighet till att ha stall och hagar samt ridhus. Då kommer vi kunna jobba och ha tid med varandra samt kommande barn samtidigt som jag får min dröm med hästarna hemma”.

Alltså är inte detta lite väl naivt?

Att det finns flera fördelar med att ha eget stall och till och med ridhus köper jag utan tvekan men att man skulle få mer TID mot om man står uppstallad ställer jag mig extremt frågande till???

Det skulle vara om man har en väldigt lång resväg till stallet och att det är denna som ”äter” tid, inte själva handhavandet av hästen?

För som inackorderad finns det massor av tidskrävande saker som man inte behöver bekymra sig om; hur allt foder bara finns tillgängligt tex (liksom strö för den delen), allt underhåll så som lagning av hagar, byte av trasiga saker i stallet, harvning och vattning av bana/ ridhus, snöskottning, bortforsling av gödsel och allt möjligt annat.

Så för mig innebär eget utan tvekan att man måste ägna MER tid åt hästrelaterade aktiviteter men kanske har jag fel?

19 kommentarer Skriv kommentar

 1. Linda Ferne

  Helt rätt! Jag tycker inackorderad är lite ”lyx” för oss hästägare.. inte alla ser de otaliga andra sysslor stallägare fixar o donar med…

  Svara
  • Birgitta

   Ja vi kommer verkligen till ”dukat bord” och betalar inte heller alltid de faktiska kostnaderna när något förstörs (hagstolpar, skottkärror osv).

   Svara
 2. Manda Stillnert

  Både ja och nej enligt mig. Är uppvuxen med eget stall, trivs med pysslet runt omkring och nej i dags läget skulle jag inte viljanstå inhyrd någonstans, eller jo möjligtbisnpå vintern för ridhus men annars nej

  Svara
 3. LenaB

  Har haft stall hemma och har inga romantiska illusioner kring det… Vi har x antal bekanta med eget stall och det verkar vara 50/50 mellan dem som tycker det blev bättre och ”mer” tid och de som tycker precis tvärtom.

  Svara
  • Birgitta

   Vet att en del rider mindre (färre dagar) när de flyttar till eget för när de väl är klara med allt efter en dag på ett heltidsjobb så tryter orken och de måste kanske prioritera fodringar, mockning, hagintag- sådant som oftast någon annan gör när man är inackorderad.

   Svara
 4. Lena Malmqvist

  Jag har aktivt valt att inte ha eget stall för det är för mycket jobb. Vill kunna göra annat också

  Svara
  • Birgitta

   För x år sedan ville jag ha eget stall men insåg att det skulle kosta väldigt mycket mer, ta väldigt mycket mer tid och orsaka mig väldigt mycket mer huvudbry än att stå på nuvarande anläggning dit det tar mig 5 minuter att köra.

   Sedan finns det en del stora fördelar med eget som jag har fått avstå men man kan inte få allt här i livet och nackdelarna med eget i mina trakter (pris på bra hus, stall och ridhus inte minst) överväger trots allt.

   Det jag vill ha för att vara nöjd kostar helt enkelt för mycket om inte annat- tiden hade jag väl haft nu när jag jobbar natt.

   Svara
 5. Marlene Engström

  Jag hade gärna haft eget stall. Som miljonär, minst, råd att anställa personal

  Svara
 6. Frida

  Det tar nog inte mindre tid med eget, tvärtom. Men upplevelsen av mer tid kan man ha, jag känner t ex att tiden jag lägger på stallet är mer välutnyttjad än tiden jag annars skulle lagt på att pendla till stallet. Känner mig också mer ledig när jag är hemma än borta så upplevelsen är liksom att det tar mindre tid om du förstår hur jag menar? Många umgås ju också med sin partner när de jobbar med allt hemma, om partnern gillar gårdsfix i alla fall.
  Men att tro att man ska få mer tid räknat i timmar är bara att glömma, det handlar mer om vad man vill lägga sin tid på…

  Svara
  • Birgitta

   Har man gård/ stall som ett gemensamt livsprojekt/ intresse blir det säkert mycket stor skillnad mot om man som jag tex var gift med en man som var helt ointresserad av både hästar och allt som hade med stall/gårds-fix att göra.

   Att tjata/ tvinga en ointresserad partner finns inte i min värld och att dra hela lasset själv skulle vara ohållbart på så många olika plan.

   Svara
 7. Anonym

  Rätt ofta så måste jag säga att du verkligen ”sätter huvudet på spiken” när du skriver. Det du la upp idag om eget stall hade kunnat vara min man och hans ex. Hon hade 1 häst och tyckte att de skulle få mycket mer tid till varandra om de hade eget stall. De köpte gård och lånade in en kompis häst som sällskap. Min man fick då ca 2 h pendling till/från jobb varje dag och med allt arbete som behövde göras så fanns det ännu mindre tid än innan. Deras förhållande var väl inte på topp innan de köpte gården men det blev ju inte bättre med en gård att sköta.

  Och efter det säger min man (med glimten i ögat) att vill jag ha gård så får vi skilja oss

  Svara
 8. Stina Holm

  Jag står då på andra sidan jag håller med – man får kanske inte mer tid direkt men man kan vara hemma, bland familj, när man utövar sin hobby – man kan ta en paus i mockningen för att gå in och fika med sin sambo eller låta barnen ha sandlådan bredvid padocken och ha uppsikt över dom samtidigt som man rider osv.

  Jag gillar verkligen att ha koll och kontroll över min hästs rutiner så mig hade det passat som handen i handsken 🙂 men alla har vi olika syn, inget som är mer rätt eller fel än ngt annat!

  Svara
  • Caroline och unghästen Stina

   Himla bra kommentar Stina! Har man hästarna som en gemensam familjegrej kanske upplevelsen av att ”ha tid” blir bättre med eget; om det liksom är ett sätt att umgås att hålla på med hästarna. I övrigt tror jag som Birgitta, att för en person som är ensam i hushållet om att gilla hästar är det nog mest skonsamt för husfriden att ha den inackorderad 😉 Ja, och mer tidsbesparande, sett i faktiska timmar man lägger på hästen och ”omkring-business”

   Svara
 9. Birgitta

  Sedan ska jag tillägga att min lust att ha eget aldrig infaller vintertid 🙂 utan bara när det är varmt och soligt, gräset frodas i hagarna osv.

  När det är minusgrader och isgata/ snö är jag sååå tacksam över anläggningens ridhus och att slippa köra iväg för att kunna rida ordentligt- det är trots allt det viktigaste med att ha häst för mig.

  Svara
 10. Lee

  Har senaste tiden känt ett litet sug efter detta…, men då jag vet att min make inte delar det, bara att klippa gräset hemma är ett projekt som ingen vill göra…o absolut inte greja i trädgården eller huset…så nej! På anläggningen jag står, har vi kollektivstall, alltså vi sköter allt inkl mockning o röjning/putsning av hagar, stängsel, hämtar hö, in/uttag av hästar, fodringar mm Så tror inte det blivit så stor skillnad…..

  Svara
 11. Jossan

  Beror väl på hur man står med hästen nu. Står du i kollektivstall så har du många bisysslor (fodra, släppa ut och in, ta hem foder osv), nästan samma som hemma. Fördelen är att hemma kan man springa in och ut i stallet flera gånger och på så sätt hinna en massa emellan.

  Har haft häst på båda sätten och hemma var mer tidseffektivt fast jag då fick lov att köra till ridhus 2-3 gånger i veckan.

  Svara
 12. JenniferDressage.se

  Har både hästen och oss själva inackorderade på samma gård 😉 Drömmen är dock att ha egen gård trots att det blir mer jobb, men har en sambo som är hästintresserad och tjatar nästan mer än mig om egen gård så det gör det såklart lättare då vi är mycket i stallet tillsammans också. Vi vill helst kunna ha eget för att ordna upp allting som man själv vill, ha ett lugn med våra djur och inte behöva stå ut med allt slarv och annat som man stör sig på. 🙂

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>