Måste sluta läsa….

….eller i alla fall BRY mig- för min egen sinnesfrids skull.

Inlägget nedan är så fullt av sådant som får mitt blodtryck att explodera…

”Lite halt”, ”syns ej i skritt eller galopp”, ”ljusterapi”….

Snälla människa?!?!?!

Hästar kan vara knappt synbart halta fast skadan är svårläkt och allvarlig.

Hälta syns sällan i galopp och en häst kan ibland hoppa på 3 ben i trav men ändå se ohalt ut i skritt- i alla fall för en lekman.

Massör och ljusterapi innan man konsulterat veterinär är enligt min erfarenhet i 9 fall av 10 att kasta pengarna i sjön och förlänger bara tiden som hästen är halt!!!!!

”Behöver tips.
Min häst började med att bli lite segare i ena varvet när jag rider. När jag longera en annan dag så märkte jag att hon var lite lite halt i trav i ena varvet. Inget i skritt eller galopp. Hon tar kortare steg i traven i ena varvet bara. Massör togs ut. Visade som på bilden jag ringat in att musklerna var ömma vid bogbladen och ner nog fram muskeln på övre benet. Jag vill testa lite själv innan veterinär tas ut då hon är så pass lite halt och mår ”bra” . Min tanke var att skritta ut rakt mycket och på med arnika innan motion.. och fortsätta med massör plus kanske ljusterapi. Fler tips på hur jag kan få ut ev låsning i bogen förutom stretching? Finns övningar för detta? Fler med samma problem? Inga påhopp!”

20 kommentarer Skriv kommentar

  1. S

    Hästforum? Har missat veckans dos av detta. Fattar inte vad det är med folk, varför VILL man inte kolla upp sin häst hos veterinär om man misstänker något fel? LITE halt? Ja. Min häst sprang genom ett dressyrprogram på fina procent och finfint betyg på sina gångarter. Kändes dock inte bra den dagen och efter snabb vetcheck har han nu varit konvalescent och behandlad snart sex veckor pga 0.5 och 1 grads hälta fram. Kan man känna och till och med se LITE själv är det högst sannolikhet att en veterinär hittar något som inte blir avhjälpt av hokuspokuspersoner.

    Svara
    • Birgitta

      Fanns på ett hästforum på FB men tråden togs bort- gissningsvis när för många skrev ”åk till veterinär”.

      Hörde i förra veckan om en häst som nyligen placerade sig på MSV A- nivå.

      När ryttaren studerade film på ritten i efterhand såg hen en hälta som inte kändes på banan eller sågs av domarna. Lång historia kort väntar nu flera månaders konvalescens….

      Svara
      • S

        Tänk hur många hästar som förmodligen springer runt där ute och har ont i onödan pga folk som inte vill ta symptomen på allvar… Vad observant av den ryttaren att se det på filmen! 🙂
        kikar in i en annan blogg ibland där en häst omnämnts en längre tid som att den har ngt kroppsligt problem typ en ”låsning i bogen” – men ändå rids på som vanligt och tom tävlar. Kalla mig överdrivet nojig men jag undrar hur man som lekman kan veta vad det är och känna sig säker på att det inte kommer från nån annanstans eller påverkar någon annan del negativt så det blir en följdskada…

        Svara
        • Linda

          Om vi nu tänker på samma häst.
          Den hästen har haft problem i flera år utan att ägarna fattar nånting och det som stör mest är att dom har en så ung läsekrets som hyllar dom till skyarna och såklart kommer ta efter tänket.

          Svara
          • Birgitta

            Det är över huvud taget en stor fara tycker jag; när vissa ”storbloggare” får följare som har bloggaren som idol och tycker att allt bloggaren gör är sååå bra och klokt.

            Skulle kunna ge flera exempel på enligt mig inte så bra hästhållning där (oftast unga) läsare endast ser till vilka resultat bloggaren uppnår- inte hur hästhållningen ser ut.

            Och då skapas/ vidmakthålls tron att det är helt ok att tex i princip aldrig rida ut, att ha mycket begränsad variation i ridningen öht, märkliga hagrutiner osv.

          • S

            Vi menar säkert samma. Har nyligen råkat upptäcka dem och läser med nån slags skräckblandad fascination. Fattar verkligen inte alla dessa följare? Folk som frågar om råd? Står i kö för autografer?
            Håller med Birgitta nedan också, läskigt med dessa unga influencers som har mkt inflytande och normaliserar hästhållning som inte alls är ”normal”.

  2. LenaB

    Jag tror att många inte uppsöker veterinär just för att de INTE vill att ngt ska hittas… Har hört mer än en gång att om man åker till klinik så ”hittar de alltid något” eller att ”vill inte att veterinären ska böja sönder min häst”…

    Svara
  3. Lisa

    Visst blir man tokig på folk som tar ut massörer/kiropraktor/equiterapeut och liknande. Absolut inget fel med det – men jag ser sådant som friskvård och om hästen har ont eller om man misstänker att den har ont så är det SJUKVÅRD som gäller. Dvs veterinär. Utreda. Därefter kan man i samråd med veterinär behandla på andra vis.
    Förhoppningsvis är de behandlande massörer/kiropraktor/equiterapeut/etc så kunniga att de ”skickar vidare” till veterinär om hästägaren inte förstår det själv. Men ändå…

    Svara
    • Cia

      Och jag blir så irriterad på massörer osv som behandlar en oren häst. Den ska skickas till veterinär och Inte behandlas!!!
      Visst, jag Vet att man gärna vill hjälpa sin kund men det gör man genom att rekommendera ett veterinärbesök först. SEN kan massör/fysioterapeut/ET mm kopplas in.
      //fysioterapeut

      Svara
      • S

        Finns så många som behandlar hästar som kanske inte riktigt vet vad de håller på med… tänker på ”flugor” som tex djupvåg. Har låtit min häst bli behandlad två ggr men efter att jag känt att jag inte får några svar på vad/varför hen gör + veterinär tycker det är lite hokuspokus så kommer jag inte ta ut en sådan igen. Att jag valde en gång till efter den första var pga hen sa att hästen behövde det och jag kände mig som en dålig matte om jag inte följde upp det första besöket.

        Svara
        • Birgitta

          Det är ju så det ÄR; många av dessa hästbehandlare har verkligen ”truten med sig” och vet hur de ska spela på hästägarnas känslor.

          Och så klart vill vi alla det bästa för våra djur och det utnyttjar dom maximalt.

          Svara
  4. A

    Ååh håller med!! Inte mindre än två hästägare i mitt stall har nyligen tagit ut equi-tjosan till sina halta hästar. Trodde inte det var så vanligt, men tror att det är bekvämare än att behöva åka iväg med hästen? Nu finns det dock mer än en veterinär i omgivningen med ordentlig utrustning för att kolla hältor hemma på gårdarna… Man tänker olika!

    Svara
    • Birgitta

      Tror en del även är rädda för veterinärkostnaden men den kommer man enligt min erfarenhet att få ÄNDÅ när man först har kastat pengarna i sjön på Equi-tjosan som bara hjälpte för stunden om ens då….

      Samma med alla som tar ut ”hästtandläkare” som i värsta fall skadar hästen för livet!

      Svara
  5. M

    Helt bisarrt! Håller med tidigare kommentarer om halta hästar ska till veterinär och inget annat. Jag har valt att behandla SI-led med fysio. och inte av veterinären, men skulle aldrig låta en hälta undersökas först av massör/fysio eller liknande.

    Det är nog även tur för mig och min sinnesfrid att jag inte är medlem på några hästforum!

    Svara
    • Birgitta

      Nej, läs inte på sådana forum om du inte vill koka av ilska ibland.

      En del folk alltså….

      Och innerst inne VET en del säkert att de tänker galet för de förbereder sig liksom genom att skriva ”inga påhopp tack”.

      Tänk om jag skulle skriva så på min blogg….

      Svara
  6. Frida

    Alltså man blir bara så trött. Och jag antar att hen med påhopp menar kommentarer om att hen inte ska hålla på med en massa trams, läsa på lite om hältor och vända sig till veterinär. Det vill säga det som hen inte vill höra. Man blir helt helt förskräckt ibland över vad folk hellre vänder sig till istället för veterinär. Veterinärer kan också ha fel eller misslyckas men de jobbar i alla fall efter vetenskapligt väl beprövade metoder vilket ändå är det säkraste. Vill man använda equiterapeut eller ngt annat i förebyggande syfte så visst, gör det men en hälta (om än så liten) ska alltid behandlas av veterinär. Varför är det så svårt att begripa? Varför sätter man mer tilltro till alternativa behandlare som inte jobbar efter vetenskapligt bevisade metoder?

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>