Stämmer inte på mig i alla fall

Ha ha ha…denna länk bekräftar det jag hävdat i alla år; gemene ryttare rider inte speciellt ansträngande enligt mitt sätt att se det.

Så mycket skritt….

Mina dressyrpass skulle jag nog säga består av  max 20 % skritt (10 minuter av 50) och 40 % trav och lika mycket galopp.

När jag rider ut blir det max 50 % skritt och då för att jag medvetet vill ta det lugnare de flesta uteridningspassen samt för att vissa sträckor helt enkelt inte lämpar sig för trav och galopp.

Känner ni igen er i undersökningen?

20 kommentarer Skriv kommentar

 1. Hanna

  Ladda ned appen och prova så vet du ju snart hur dina pass ser ut procentuellt?
  Den är kostnadsfri.

  Svara
  • Birgitta

   Fast jag behöver ingen app för att veta detta- det räcker med min klocka 🙂 .

   Men i sak säkert en jättebra app.

   Svara
   • Hanna

    Fast det vore intressant om du provade. Appen visar inte alls verkligheten de gånger jag provat 😉 Samlad trav blir skritt 😀 och samlad galopp kan bli trav. Den verkar bedöma gångart efter hastighet?

    Svara
    • Birgitta

     Låter ju helt galet?

     Jag kan ibland på träning nästan galoppera lika långsamt som en del hästar skrittar 🙂 !

     Svara
 2. Linda

  Tycker inte man ska underskatta skritten. Under ett träningspass i dressyr på ca 50-60 minuter (med eller utan tränare) så skrittar jag ca 50% av tiden. Framskrittning 10 min och avskrittning 10 min. Däremellan flera korta pauser i skritt på lång tygel. Jämför med en styrketränare på ett gym. Inte pumpar de på oavbrutet i 30-40 minuter utan pauser.
  Däremot när jag rider ut så försöker jag galoppera längre stunder för att få upp pulsen på hästen och träna kondition.

  Svara
  • Birgitta

   Om jag rider direkt efter hagintag, vilket jag oftast gör, skrittar jag bara några minuter- då räknar jag strosandet i hagen som framskrittning.

   Ger korta skrittpauser under passet men bara 1-2 minuter per gång.

   Svara
   • Birgitta

    Sedan får man ju skilja på hög och lågintensiv träning.

    När Olof rider Vicke gör han det i max 35 minuter med kanske 2 korta skrittpauser emellan.

    Men då galopperar han nästan hela passet och utför rejält styrketräningsarbete. Och jag har skrittat fram och travat och galopperat i kanske en kvart innan.

    Ska man få effekt av skrittarbete enbart får man nog skritta runt 2 timmar gissar jag (om hästen är vältränad).

    Sedan är det ju enorm skillnad HUR/ VAD man rider i en viss gångart.

    Om man travar och rider lätt och bara rider runt på fyrkantsspåret eller man rider snäva slutor i nästan passageartad trav- det går liksom inte att jämföras på samma dag….

    Svara
    • Linda

     Ja, absolut att man måste skilja på hög och lågintensiv träning :). Jag syftade på högintensiv träning under ett dressyrpass i mitt inlägg. När jag rider för tränare så ägnar jag inte tid åt fram- och avskrittning i den debiterade tiden på 45 min. Under de 45 minuterna så blir det många korta skrittpauser på kanske totalt 10-15 minuter.

     Svara
    • Linda

     Såg ditt tillägg nu och håller med till fullo. Är en enorm skillnad på vad man gör när man rider. Dock blir min 4-åring lika trött av att trava och galoppera på fyrkantsspåret i 10 minuter som min 14-åring blir av att träna piaff/passageövergångar i några minuter. Båda hästarna är i samma behov av skrittpauser utifrån deras nivå.

     Svara
     • Birgitta

      Ja, ålder och kondition måste absolut beaktas!

      Enligt mitt sätt att se det är uteridningspass på 45-60 minuter, så som de utförs av 99 % av de ryttare jag ridit ut med genom åren att betrakta som LÄTTA pass för en vuxen, vältränad häst. Mycket skritt på lång tygel, lite trav (lättridning) och galopp i lätt sits- det är inte det minsta ansträngande utan som sagt näst intill en ”halv vilodag”.

  • Anna

   Jag tror inte jag har testat någon träningsform där man har rena ”vilopauser” inlagda – i alla fall inte flera minuter. Jo, på spinningen förr men det har de tagit bort nu (där jag tränar) för de påstår att det inte är bra att sjunka för lågt i puls. Snarare växlar man i intensitet mellan högre och lägre, ellet byter fokus från ben till armar osv.

   De enda jag sett som tar långa vilopauser är faktiskt styrkelyftare.

   Därmed inte sagt att samma sak borde gälla för hästar, jag har ingen aning om vad det finns för forskning på ämnet. Och jag antar att fri skritt i friskt tempo är en slags lågintensiv ansträngning.

   Svara
   • Birgitta

    Det jag har lärt mig och tror på är att korta skrittpauser är bra men att tex stanna hästen och stå stilla inte är det.

    Svara
    • Anna

     Ja det låter ju rimligt. Korta ”pauser” i skritt i frisk takt. Tror inte det är gynnsamt att lägga in ett tio minuters arbete i samlad skritt mitt i passet om man tänker arbeta med högre intensitet innan och efter.

     Svara
     • Birgitta

      Jag märker ju på mig själv att det nästan är omöjligt att komma igång bra igen efter en för lång paus.

 3. M

  Jag håller med att man inte ska förakta skritten! En av min äldre hästar har bäst hållbarhet om ridpasset varannan dag består av 70-100 % skritt på hårt underlag (inte ligament/senskada men veka kotor) – dvs nästan en vilodag enligt Birgitta 🙂 Detta är ju såklart individbaserat men ridning och träningsupplägg är inte svart eller vitt, vilket jag fått lära mig den hårda vägen. Vet att Anna Hassö har skrivit om träning och återhämtning som jag tyckte var väldigt intressant.

  Generellt är trav den gångart jag rider minst i, jag joggar oftast bara fram i cirka fem minuter innan jag galopperar (såklart i lätt sits och friskt framåt eftersom jag är ett hoppsnöre, haha). Har fått en dille på att de flesta hästarna blir bättre att arbeta om de fått göra av med överskottsenergin först.

  Svara
 4. Minstral

  Jag hatar att skritta, vilket är lite synd, för det bästa sättet att förbättra skritten är ju att skritta. Jag kör ofta på med möjligen en skrittpaus. Om jag själv tränar ett pass på gymmet så kör man ju på i 45 min i sträck, inte sjutton pausar man? Skillnad med ren styrketräning då man pausar vilket man även gör med hästen, tex piaff o passage. Men ett rent träningspass värms upp, rids och varvar ner.

  Svara
 5. Frida

  Skritten är nog som många skriver en underskattad gångart. Man ser den som ”skritt på lång tygel” och paus men det är verkligen skillnad på vad man gör när man skrittar. När man håller lektioner på ridskola blir man rätt medveten om detta, man vill ju spara hästarna men ändå hålla eleverna aktiverade så att de känner att de verkligen får rida. Man blir väldigt kreativ i att komma på bra övningar i skritt. Man kan göra hur mkt som helst och hästarna blir ofta väldigt mjuka och lösgjorda sedan, speciellt de lite stela och styva hästarna blir väldigt fina av övningar i skritt. Kanske är det inte så att vi skrittar för mkt utan att vi inte utnyttjar skritten till ngt bra? Många tycker nog det är lite tråkigt (jag gör det i alla fall) så då blir det mest en paus på lång tygel.
  När jag gick ridlärarutbildningen så hade vi en föreläsning av ett par veterinärer som använde sig av ngt de kallade ”galopprogramet” när man skulle sätta igång konvalescenter. Det innebar i stort att man skrittade som man brukar efter en skada/behandling men sedan började man direkt med galoppen dvs man skippade traven tills hästen var i full gång igen. Poängen var att det är mer naturligt för hästen. En vildhäst använder bara traven som en mellangångart mellan skritt och galopp eller för att visa upp sig lite, de skrittar och/eller betar och galopperar när de ska fly från något. Jag vet inte om jag köper deras koncept rakt av men de har sina poänger. Generellt sätt så borde vi kanske skritta och galoppera mer och trava mindre? Jag gissar att det är trav vi lägger mest ridtid på i genomsnitt, kanske är det inte det optimala?

  Svara
  • Birgitta

   Jag har aldrig varit ett fan av att skritta och förknippar det tyvärr med alla gånger mina hästar varit halta och sedan skulle skrittas i vad som kändes som en evighet.

   Men absolut kan man göra massor i skritt- fråga mig som alltså har gjort det många gånger vid skador.

   När Olof rider Vicke travar han aldrig eller max någon enstaka minut i början och slutet.

   Själv travar jag nog ungefär lika mycket som jag galopperar.

   Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>