Hästar och bilar i trafiken

Jag vet inte om det är en tillfällighet eller en tilltagande ökning av diverse incidenter där bilar och hästar har varit inblandade och där ryttare hävdar att de jagats av bilar, nästan prejats av vägen, att förare tutat och/ eller gasat häftigt vid passerande av hästar osv.

Jag läser om det ganska ofta på Facebook tex och undrar vad i hela världen det beror på?

Blir dagens icke-hästmänniskor mer och mer okunniga om hur så stora djur fungerar eller VET dom detta mycket väl men stör sig så mycket att de skiter i vilket?

För mig är det fullständigt obegripligt hur man VÅGAR bete sig illa på detta vis för oaktat allt annat så kan man ju faktiskt få en annan människas liv på sitt samvete.

Tänk om någon ramlar av och omkommer för att en förare tex gasat som en dåre samtidigt som han passerat ekipaget!

Hur ska föraren förklara detta och dessutom leva med det?

Jag har för egen del hittills varit ganska förskonad från ”trafik-incidenter” och det är jag så klart mycket tacksam över.

Och jag FÖRSÖKER verkligen att undvika att rida på trafikerade vägar men ibland är det nödvändigt.

Något av det värsta jag varit med om var då jag var ute och tömkörde min mycket snälla häst Archie.

När jag skulle gå/ tömköra över en 70-väg utanför vårt stall var en bil tvungen att stanna till och vänta tills vi hade passerat den några meter breda vägen.

Att behöva vänta i säkert 10 sekunder förargade tydligen föraren så pass att han kände sig manad att vrålgasa precis när vi hade kommit över vägen vilket fick Archie att ta ett rejält hopp framåt.

Hade jag inte haft ett stadigt tag om tömmarna kunde jag lätt ha tappat honom men det tror jag inte bilföraren hade brytt sig det minst om.

Nej…jag undrar som sagt hur man tänker när man utsätter ryttare för mycket farliga situationer; fattar man inte det farliga eller vill man visa något och i så all vad?

Vad tror ni?

7 kommentarer Skriv kommentar

  1. S

    Upplever faktiskt att mängden förare som inte visar hänsyn har ÖKAT med åren. Märkligt, för man vill tro att folk blir mer upplysta. Jag möter dagligen folk som kör alldeles för fort förbi hästar på smala vägar. Det kan vara vem som helst, tanter, gubbar, ungdomar, och speciellt de som kör epa. När jag gick på körskola och skulle köra halkbana fick man först titta på en totalkvaddad bil som varit med om en älgolycka. Extremt avskräckande faktiskt. En häst väger nästan dubbelt så mycket som en älg, vill man ha det på huven?
    Inte bara bilister detta gäller, utan även folk på cykel som swishar förbi i hög fart utan att ge ifrån sig ett ljud! Har mer än en gång skällt ut gubbar i tights för det, har man inte ringklocka kan man ju ropa nåt iaf. Var med om en kombination förra sommaren. Det kom en bil med två cyklar i hög fart rakt emot oss. Man tror ju att folk ska sakta ner eller väja men det slutade med att hästen fick kliva ner i diket istället.
    Det är många tillfällen då man önskar man hade haft en go pro-kamera på sig och filmat alla möten. Dels för att publicera på nätet men också för att ha kvar reg nr så man kunde ringa upp och fråga hur de tänkte…

    Svara
    • Anna

      Tycker cyklisterna (tänker då på småfeta medelålders män i cykeltrikåer med reklamtryck på i vad jag antar är ett försök att känna sig viktiga som om de har skuggan av en chans att vara med i ett riktigt lopp med riktiga proffs) är otroligt hänsynslösa överlag. De cyklar i bredd på uppenbart olämpliga vägar (utan vägren) och där man som ryttare endast ger sig ut i trafiken i nödfall verkar dessa tro att landsvägen är deras personliga cykelbana… och även när det finns cykelbana cyklar de gärna i bredd så att några av dem befinner sig på det som faktiskt är GÅNGbana, har nästan blivit påkörd vid många tillfällen. De verkar inte förstå att en häst kan tycka att en nästan ljudlös cykel som plötsligt svischar förbi är mer otäckt än en brummande bil…

      Svara
  2. LenaB

    Det har definitivt blivit värre! Förr fanns det iaf ett visst hänsynstagande, vilket jag inte alls kan se idag. Jag gissar att du fortfarande minns när vi var ute och red ”hemma” hos mig? Det var ju inga direkta incidenter men många bilar som körde om oerhört nära våra (tack&lov) trafiksäkra och vana hästar. Numera drar jag mig verkligen för att ge mig ut på vägarna med hästen. Blev för några år sedan jagad av motorcyklar med min då coola häst, och efter det känner jag mig inte alls trygg. För ett par år sedan var jag med och körde häst längst vägarna, hästen var ordentligt inkörd men inte så väldigt van, och jag kan säga att trafikanterna inte hade mer respekt för en häst med en stor vagn efter sig…

    Svara
  3. Frida

    Upplever också att det blivit betydligt hårdare klimat på vägarna och då speciellt gentemot hästar. Okunskap kanske till viss del, många fattar inte innebörden av ett flyktdjur. Vet att folk som inte alls är vana vid hästar har en mycket udda syn på dem, märkte när jag jobbade på ridskola hur svårt många hade för att förstå hur hästar fungerar. Har t ex varit med om att föräldrarna med barn efter lektionens slut bara gått iväg med ponnyn kvar på medellinjen, ungefär som man lämnar en cykel. Jag reagerade snabbt så ponnyn hann knappt bli förvånad men för en lite van person är det ju rätt konstigt att göra så. När vi red ut kunde folk försöka cykla mellan hästarna eller gå mellan med hunden och det föll dem inte inte att de kunde bli sparkade. Där handlar det om oförstånd och okunskap.

    Men efter att ha gett mig in i en del av dessa diskussioner på Facebook (nu orkar jag inte längre, blir så trött på alla idioter) så är jag övertygad om att det till stor del handlar om kvinnosyn och feminism. Det är till 99 % män som hävdar sin rätt att köra som de vill på vägen med sina bilar, att man ska minsann inte ge sig ut på vägen om inte hästen är trafiksäker (jag hävdar att det inte existerar, ingen häst är till 100 % säker nånstans någonsin men försök förklara det för en man som alltid vet hur det är och alltid har rätt), att vi kan väl lasta och köra till skogen eller ännu hellre rida hemma på gårdsplanen. Mansplaining på riktigt hög nivå när män som aldrig hanterat en häst i sitt liv ska tala om för kvinnor med åratal av erfarenhet och en helt annan kunskapsnivå hur det är. Varför så många män har en så tråkig syn på hästar har att göra med att det är kvinnor som till största del rider. Det är en återspegling av samhället där män och det som anses typiskt manligt värderas högre än kvinnor och det som anses typiskt kvinnligt. Att så många män hävdar sin rätt att få köra sin bil utan att behöva visa hänsyn framför andra människors (kvinnors) rätt att få rida tryggt i trafiken är handlar om att män alltid varit vana vid att de är viktigast och i de fall som män medvetet skrämmer ryttare och häst är det kvinnohat det handlar om. Hade ridning varit en manlig sport hade vi inte haft detta problem eftersom om män hade påtalat vikten av att visa hänsyn till hästar i trafiken så hade alla lyssnat och tagit det på allvar.

    Sen finns det ju också bara allmänna idioter som inte fattar bättre och i den kategorin ingår både kvinnor och män men den erfarenhet jag har är att det är största delen män som beter sig illa i trafiken och som hävdar sin rätt som större än andra. Både när jag mött bilister i trafiken och i diskussioner på Facebook,

    Svara
  4. Sandra

    Brukar inte ha några direkta incidenter i trafiken, men i dag hände faktiskt en grej. Leder in hästen från sommarhagen och vi får då gå på en smal grusväg (max 50 km/h), får möte med en lätt lastbil och signalerar att han ska sänka farten. Sänkte väl farten någon km men det hjälpte inte och min häst blir rädd, slänger sig bakåt och jag tappar honom, och därefter går han omkull på vägen/ner i diket. Efteråt när jag fångat in min häst så kör personen bara förbi utan att fråga hur det gick osv. Trist!

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>