Dags att ändra orden?

Idag bedöms dressyr i Sverige enligt nedan och jag undrar om det inte är dags för en förändring:

0. Ej utförd (helt misslyckad)
1. Mycket dåligt
2. Dåligt
3. Ganska dåligt
4. Ej fullt godkänt
5. Med tvekan godkänt
6. Godkänd
7. Ganska bra
8. Bra
9. Mycket bra
10. Utmärkt

Vad jag menar är att man tex ska ändra orden så att 7 inte är bara ”ganska bra” eftersom man oftast vinner eller i alla fall blir placerad på 70 % vilket enligt mig rimmar illa med just orden ”ganska bra”.

För om betyget 8 är BRA skulle det innebära att INGEN rider bra på vanliga tävlingar där jag aldrig sett någon få just 80 % eller mer och så är det ju verkligen inte, eller hur?

Jag har inga förslag på vad man ska ändra orden till i stället och undrar om det ens BEHÖVS ord?

För det blir ganska tröttsamt när en del ordpoliser hänger upp sig på ”ganska bra” och tycker att ”rida på 70 %, det är väl inget…det ska man ju klara hur lätt som helst eftersom det inte ens är BRA” (vilket det verkligen är enligt mig).

Vad tycker ni?

3 kommentarer Skriv kommentar

 1. Dressyrtant

  Jag har i många år stört mig på detta. Just orden blir så fel. Det betyder att ingen på alla de tävlingar jag varit på har ridit bra eftersom ingen ridit på 80%.
  Jag red senast på 71% och då sa domaren till mig att det var en riktigt bra ritt. Hm, borde det inte varit 90% då…
  Nåja, Charlotte Dujardin får inte alltid 10 på sits och inverkan vilket för mig är ett mirakel. Vad sjutton ska krävas om inte hon får en tia…. Då ska jag iofs ha en etta på sits och inverkan… Ja, jag vet att kraven höjs med klassen men ändå.
  Vår bedömningssport är underlig. Var i Falsterbo och där var det inte ovanligt att det skiljde 5-8% mellan domarna. Det kan ju inte bara ha med placeringen av domaren att göra.
  Konståkningen tog tag i sin bedömningsproblematik för flera år sedan. Det borde dressyren också göra.

  Svara
 2. Katrin

  Tycker också att orden är helt fel och till viss del även siffrorna. En trevlig ritt (hästens form, ryttarens sits, ridvägar) utan tekniska missar ger idag som max runt 70 % för en vanlig amatör. Den ritten tycker jag istället borde ligga på 80 %, dvs jag tycker domarna ligger för lågt i skalan överlag. Om man tittar på x antal tävlingsresultat så säger de ju faktiskt ”ingen av ryttarna i topplaceringarna i en klass är mer än någonstans mellan ”godkänd och ganska bra”. Borde inte det vara en varningsklocka? Dvs antingen när det gäller nivån på ryttarna (tävlar i fel klass?) eller hur domarna dömer?

  Har suttit som domarsekreterare på åtskilliga dressyrtävlingar genom åren, allt från små lokala tävlingar upp till Breedersfinalerna på Flyinge. Det är en stor skillnad på hur domare dömer och det är inte utan att jag har undrat en del gånger.

  Jag tycker t ex att om en häst galopperar ca 4-5 språng i mellantraven så ska den inte kunna få en sexa. Det kan inte vara en godkänd mellantrav. Men när en mycket fin unghäst med kändis på ryggen gjorde detta så satte domaren just en sexa. Jag frågade faktiskt hur det kunde bli den siffran men då sa hon ”jag hade velat sätta en åtta och jag kan ju inte sänka hur mycket som helst bara för att hästen galopperade”. Hm…

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>