Liniment

En fråga om olika liniment på nätet fick mig att fundera!

Linimentar ni era hästars ben och när i så fall?

Typ efter varje ridpass, vid tuffare diton eller aldrig?

Jag gör det faktiskt aldrig numera; förr gjorde jag det ibland men kan inte påstå att jag märkte någon skillnad.

På enstaka liniment märkte jag på min egen hand att den liksom kändes avkyld en stund men på andra märkte jag inget alls.

8 kommentarer Skriv kommentar

 1. M

  Jag linimentar efter hoppning/tufft markarbete och då gör jag ben (kota till knä/has) samt ländrygg, lårmuskler och bogbladet. Använder ett starkt flytande liniment som heter Absorbine som fungerar väldigt bra! Om hästarna ska stå inne länge efter ridningen så lindar jag hellre med back-on-track på benen.

  Efter tävling så ”packar” jag de äldre hästarnas ben med kyllera (som jag köper från galopp/trav-shops), blött tidningspapper/brunt papper och lindar ovanpå det. ”Packar” inte hovarna än, men hade absolut kunnat tänka mig att börja göra det.

  Svara
 2. Dressyrtant

  Jag har inte använt liniment på många år. Har Bequines kylskydd som jag använder efter hårda pass och hoppning. Svindyra men väldigt bekvämt och väldigt bra.

  Svara
 3. Frida

  Förr gjorde jag det mkt men numera gör jag det i princip aldrig på benen. Ryggmuskulaturen kan jag linimenta ibland efter hårdare pass eller när jag masserat med min masseringsapparat. Det finns ju en massa olika typer av liniment som gör olika saker, kyler, värmer, både kyler och värmer, ökar blodgenomströmningen osv. Vissa liniment har jag använt på mig själv t ex Radital och den känns kan jag lova men jag tycker inte att det är så behagligt och då tror jag inte hästen tycker det heller. Jag använder ett värmande liniment med aloe vera ibland eller arnika men bara på muskler. Har svårt att tro att det har ngn effekt på senor, det skulle vara i kylande syfte vid akut skada (inte sår) eller ett hårt pass t ex terräng. Men min dressyrhäst går inte så hårda pass att det skulle behövas och jag tvivlar på att gemene man rider sina hästar så pass hårt. Det är fälttävlanshästar och trav- och galopphästar som faller under kategorin hård träning och möjligen elitens hästar men inte våra vanliga hobbyhästar även om vi gärna vill tro det. Jag har märkt på mig själv genom åren att ju sämre ridningen går desto mer börjar jag pyssla med en massa sånt här som t ex liniment. Eller så faller jag för frestelsen med en massa tillskott eller köper prylar. Är väl ngn undermedveten handling eller ett desperat försök till att få det att gå lite bättre. Effekten är nog tyvärr tveksam. Jag brukar tänka att om det verkligen hade haft en riktig effekt så hade det sålts på recept på apoteket, inte i hästaffären. Så nej, numera är det väldigt sällan jag använder liniment.

  Svara
  • Birgitta

   Huvudet på spiken!!!!

   Jag skrattar för mig själv åt hästar som ikläs back on track efter en hoppträning på enmetetsnivå…..

   Det skulle Vicke klara lätt efter 1 månad på bete typ….

   Svara
   • M

    Haha, då måste jag vara ett hopplöst fall till ridning med alla mina saker jag sysslar med!!

    Svara
    • Frida

     Nej antagligen inte mer hopplös än ngn annan haha. Men jag har en förmåga att överkompensera med allahanda grejer, tillskott osv när det inte går så bra under en period. Ska tilläggas att jag ändå är rätt pysslig- jag gillar att rykta länge och ordentligt, använder BoT ibland, masserar med en massageapparet osv men jag tror inte att det egentligen har så stor betydelse för hur min häst presterar. Men den jag har nu uppskattar pyssel och gillar att få stå i centrum och bli lite bortskämd (min gamla hatade det och ville mest bli lämnad ifred) och det känns ”bra i själen” att känna att man tar väl hand om sin häst men innerst inne inser jag att det egentligen nog inte har så stor betydelse utan mer är ett sätt att umgås med min häst. Och så känner jag mig lite duktig 😉

     Svara
     • Charlotte

      Jag tror visst att ditt pyssel med hästen har betydelse och effekt! Kanske inte på själva senorna, men på allmäntillståndet och därmed indirekt också på hållbarhet och prestation. Jag tänker ofta på den mycket skickliga och framgångsrika dressyrryttaren (och min stora idol) som på en clinic sa att hans viktigaste och egentligen enda uppgift mellan tävlingarna var att hålla sin häst på gott humör!

 4. Manda Stillnert

  Vi använder liniment och kylgel osv. Min egen får alltid liniment på bakknäna efter backträning och kylgel på senorna. Travhästen får nästan alltid liniment på alla knän och benen överhuvud taget i mellan varje start och efter hård träning. Tycker faktiskt iallafall på Majsan ( travhäst ) att de gör stor skillnad tillsammans med massage.

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>