Tränarridning

Läste nyligen på Linn Olssons blogg att hon ibland får kritik för att hennes tränare rider hennes häst några gånger i månaden.

Linn har börjat rida dressyr för några år sedan och har redan kvalat till MSV A- säkert mycket pga av tränarhjälp OCH att tränaren rider och so what säger jag?

Det är väl bara positivt på alla vis om man utbildar ryttare och häst så snabbt och skonsamt som möjligt?

Nej, det är bara avundsjukan som talar om man får dylik kritik menar jag som också har blivit en aning ifrågasatt för att Olof rider Vicke.

Som jag redan har förklarat flera gånger ser jag bara vinster- för mig är det verkligen ingen ”prestigeförlust” eller nåt att det tex är Olof som har lärt Vicke att byta i varje- det hade tagit mig säkert 10 gånger så lång tid om jag ens hade lyckats!

Det är väl trevligt och bra om man skapar en så välutbildad häst som man kan och med en så duktig ryttare som vill hjälpa en?

Sedan tycker jag inte att det ÄR så ovanligt med uppsutten dressyrhjälp men desto ovanligare i hoppning.

Och när jag ser hur en del amatörryttare ”tränar” hoppning på hästar som får noll stöd men desto mer ”skit” på väg mot hinderna tycker jag att det är synd!

9 kommentarer Skriv kommentar

  1. Frida

    Ser inte heller ngt fel i det, tvärtom. Har man möjlighet så varför inte göra det lite lättare för ens häst? Man måste ju också kunna inse vad man själv har för begränsningar och se till att ta den hjälp som behövs. Överlag tycker jag snarare att det är ett problem att många tar för lite hjälp och sitter och harvar för sig själva hemma. Det är nog lite prestige i att säga att man gjort allt själv. Alla är ju bäst i hästvärlden och vet precis hur det ska gå till, det är ju bara att läsa på Facebook och Bukefalos för att inse att det kryllar av experter som talar om för andra hur de ska göra. Nej mer tränar- och ridhjälp skulle nog vara bra för de flesta. Ser ofta att många väljer bort att rida för tränare regelbundet (typ varje vecka) och hellre är med när den hippa, coola tränaren kommer till anläggningen och har helgkurs ngn enstaka gång. Inget fel att vara med på kurser så klart men de flesta hade haft mer glädje av en vanlig tränare/instruktör som de har råd att betala varje vecka men det väljs ofta bort, det är väl inte tillräckligt ”creedigt”. Att ta ridhjälp är bara bra som jag ser det, om man inte själv har kunskapen att utbilda hästen så är det väl klokt att se till att hästen utbildas på ett bra sätt ändå? Problemet är kanske att många tror sig ha tillräckligt med kunskap utan att verkligen ha det?

    Svara
    • Birgitta

      Tror att många inte inser hur otroligt mycket roligare det kan vara att rida på en välriden och välutbildad häst.

      Ser många som mest ”motionerar” hästen genom att rida ”runt runt”- det är inget för mig.

      Och jag är i princip aldrig missnöjd med mina pass utan kan tvärtom längta efter dom som ett barn- det är ridglädje för mig.

      Svara
      • M

        Tycker Frida pin-pointar det väldigt bra! Mina tränare hoppar (och tävlar om det finns en anledning för det) mina hästar då och då. Det har verkligen lyft hela min ridning ett extra snäpp!

        Svara
        • Birgitta

          Vet i princip INGEN som låter tränaren just hoppa hästen och som jag skrev är det väldigt synd.

          Om inte annat kunde ett ryttarbyte klargöra om hästen kanske inte är så lämplig för hoppning…

          Ser ju detta ibland; hästar som knappt vill ta sig över pyttehinder men som ägaren ändå vill använda till hoppning.

          Frågan är ju då om hästen inte vill hoppa pga ryttarens oskicklighet (dvs det finns förbättringspotential med rätt träning) eller den är ”för svår” oavsett ryttare.

          Detta hade lättare utkristalliserats om tränaren red ibland.

          Svara
          • Frida

            Håller med, just hoppning kan ju verkligen knäcka en hästs självförtroende om ryttaren inte gör rätt. Klart att hästen inte vill hoppa om den ständigt läggs fel, ryttaren är i obalans osv. Om en rutinerade ryttare fått hoppa hästen regelbundet så att den blev säker i sig själv så hade den kunnat hjälpa ryttaren på ett helt annat sätt. Kanske är det så att man vill hoppa själv när man väl hoppar? Oftast hoppar man ju inte sin häst varje dag medans ryttaren absolut hade behövt göra det varje dag för tränings skull?

            Tur för mig att jag sysslar med dressyr numera, är alldeles för obegåvad för att bara träna på ”min gren” 1 gång i veckan. Dressyrar gör man ju hela tiden egentligen, så fort man sitter på hästen så då får man ju tillfälle att öva mer….

          • M

            Min teori är att ”Alla” normalbegåvade moderna hästar kan ta sig runt 110-120 med en bra ryttare, däremot kan inte alla ryttare ta sig runt banan.

            Kan ta ett tydlig exempel över hur jag utvecklats genom tränar-ridning; har en kortgalopperad häst som är enormt försiktig, backar av lite för mycket och har alltid landat dött bakom hinderna som medfört att alla distanser blivit för långa på linjerna och jag har lagt till steg (ett moment 22).
            Genom mina tränares ridning landar samma häst nu med ett bra påskjut bak och jag behöver aldrig vara orolig för att inte räcka fram på linjerna.
            Detta är något jag själv inte lyckats med under åren jag tränat för en A-tränare….

  2. Minstral

    Har alltid låtit C rida mina hästar, viktigt för mig att få hästen proffsriden och att tränaren verkligen känner hästen helt och hållet för att på bästa sätt kunna hjälpa till när jag rider.

    Svara
  3. SofiaM

    Varför skulle det vara så fel…?
    En del köper ju helt färdiga hästar för en massa 100000 medan andra tar hjälp av tränare att utbilda.
    Att folk orkar ha så mycket negativa åsikter om bra saker. *Suck*

    Svara
    • Birgitta

      Jag tror som sagt att det handlar om ren avundsjuka- de som gnäller har inte själv möjlighet/ råd och/eller vet någon som kan och vill hjälpa dom.

      Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>