Frieserhår- hiss eller diss?

Många anser ju att ”man” absolut inte ska ”röra” (läs: oftast klippa) det som liksom kännetecknar en ras; fjordingar ”ska” ha sin ståndman, travare och araber lång man, nordsvenskar en massa hovskägg osv.

Själv känner jag inte alls så- har alltid ogillat lång päls, lång man och en massa hovskägg på hästar- oavsett ras.

Tycker det oftast ser ovårdat ut och drar med sig en massa smuts- jag hade gärna huggit i med en sax 🙂 !

För ett tag sedan såg jag en jättefin frieser- den rörde sig flott och härligt, såg mycket trevlig ut att rida men mina ögon återkom hela tiden till benen och den hord av hår kring hovarna!

Allt detta hår förtog i mina ögon absolut en annars riktig skönhetsupplevelse!

Jag brukar annars sällan reagera för hur andras hästar ser ut, var och en får givetvis ha vilken utrustning man vill osv men just detta jäkla hovskägg reagerade jag på.

Men vad säger ni läsare?

Hiss eller diss på bilden nedan?

Skulle ni ta fram rakapparaten eller är det fint med så mycket hovskägg?

12 kommentarer Skriv kommentar

  1. Madeleine

    Jag kan tycka det är fint med ett välskött hovskägg. Vet dock efter att ha haft tinker som medryttarhäst qtt detär ett förfärligt jobb och att det dessutom gärna blir mugg/rasp och/eller ohyra. Hade nog slitit fram saxen av den anledningen och i alla fall haft det väldigt noga trimmat och eventuellt tagit bort helt.

    Svara
  2. M

    Om det är en ras där mycket hovskägg ingår i dess utseende som exempelvis Tinker och Frieser kan jag tycka det ser bättre ut med hovskägg än utan.
    För egen del klipper jag bort allt hovskägg med maskin och ansar hovlinjen med sax. Fast det fulaste jag vet är när man inte klipper bort svinborsten på huvudet!

    Svara
      • M

        Under hakan/huvudet växer det ibland päls som är längre, hårade och sticker ut som ett svinborst. Svårt att förklara men hoppas du förstår

        Svara
        • Trasselkvast

          Jag hoppas att det inte är känselhåren runt nedre delen av mule och huvud ni pratar om. Att klippa dessa är att likställa med att handikappa hästen.

          Svara
          • M

            Det är absolut inte känselhåren vid mulen jag klipper – vilket jag inte skriver om heller

  3. Manda Stillnert

    Nej klipper inte min Haflinger hovskägg, nu har hon inte speciellt mycket i jämförelse med andra kallblodsraser 😉 har hänt att jag snyggat till de med maskin ibland, hakskägget rycker dock på vintern 😉

    Svara
  4. Lee

    Gillar inte hovskägg! Lång man däremotär fint! Var på EM invigningen igår, o där var ju massa Haflinger. En av dem hade kort man…..inte fint!

    Svara
  5. Anna

    Personligen tycker jag att en frieser är tjusigast framför en gigg – och då får hovskägget gärna vara kvar. Tycker – min högst personliga och säkert mossiga åsikt – att hästar av alla raser i regel gör sig bäst – från en rent estetisk synpunkt – när man använder dem till det de är avlade för. En nordsvensk framför en släpa i skogen i snön är ju otroligt vacker med sin långa man och sitt hovskägg. Nu vet jag att många har stor glädje av sina kallblod även på ridbanan så det är inte frågan om att jag inte tycker att de hör hemma där, utan om att som skönhetsupplevelse betraktat så tycker jag att varmblodsraser (med välfriserat hovskägg) är snyggast på en dressyrbana. Sedan kan ju en ardenner som går dressyr vara häftigt på alla sätt men jag – personligen – tycker att ardennern är mycket finare att just titta på framför en plog eller en tung vagn, där den kommer till sin fulla rätt.

    Svara
  6. Birgitta

    Skönt att läsa att jag inte är den enda som vill plocka fram saxen 🙂 !

    I vissa kretsar får man inte ens knysta om sådant utan att bli halshuggen 🙂 .

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>