Gratisjobbare

Ett tips…..

Sitter och läser ett inlägg på nätet där en hästutbildare har räknat ut vad hen ”får över” när alla kostnader för att ta emot en häst för utbildning är betalda = nästan inget.

Utbildaren ställer frågan om de som väljer att utbilda sin häst själva är snåla eftersom de i sin tur ofta tycker att det är (för) dyrt att lämna bort hästen.

Jag har läst liknande klagosånger många gånger förut och då inte bara vad gäller hästutbildare utan även tex de som inackorderar andras hästar, de som föder upp hästar (och hundar) osv och ärligt talat börjar det kännas lite tröttsamt.

Någon skrev att hen hade drivit ett eget företag i 4 år utan att kunna ta ut någon lön och när jag frågade varför hen fortsatte med detta fick jag ungefär följande svar ”ja säg det, tur att jag har en snäll man” ?!?!?!?

Själv har jag svårt att förstå att man annat än extremt temporärt väljer att ”jobba gratis” MEN om man nu GÖR det så får man faktiskt stå sitt kast och inte gnälla och kalla de som anlitar ens tjänster snåla.

Jag är den första till att begripa hur mycket kostnader man tex har när man driver inackorderingsstall, kostnader som den uppstallade inte har en aning om (eller skiter i rent ut sagt) men ärligt talat; vem tvingar dig att fortsätta att sponsra andra?

För det är ju ofta så det läggs fram; att de som föder upp hästar sponsrar ridsporten, de som driver inackorderingsstall sponsrar enskilda hästägare, de som utbildar hästar ”måste” avlöna sin personal svart för att ha råd att ha dom anställda bla bla bla.

JA, det är mycket möjligt att det är så men åter igen; det är faktiskt FRIVILLIGT.

Det är ingen som tvingar någon annan att ta emot en häst för inridning/ tillridning för pengar man inte kan försörja sig på osv.

Jag pratade nyligen med en person som tidigare hade inackorderingar som själv har valt att sluta med detta då hen bedömde att det inte gav någon vinst.

Jag känner också en person som alltid har haft flera tomma boxar i det egna stallet men inte vill ha inackorderingar just för att det kostar mer än det smakar.

Och det tycker jag är mycket vettigare än att klaga till ingen nytta.

Byt jobb, stäng ditt stall, betäck inte ditt sto- det är mitt råd eftersom jag är ganska övertygad om att hästägare aldrig kommer att vilja betala vad det faktiskt kostar om du vill kunna försörja dig/ få en vettig vinst i det du gör.

6 kommentarer Skriv kommentar

  1. LenaB

    Förhoppningsvis gör man det för att man tycker om att hålla på med hästar, att det ger en något som inte kan mätas i pengar. Men driver man ett företag och gör en förlustaffär varje månad, inte kan ta ut lön etc så bör man nog tänka till lite.

    Det finns säkert de som tjänar pengar när de säljer ett föl/unghäst/tävlingshäst men att hålla häst är så pass dyrt att den löpande kostnaden äter upp väldigt mycket, min häst kostar tex mig halva min månadslön att hålla och om jag ska sälja honom en dag kan jag naturligtvis inte ta ut det. Lika lite som en lägenhet stiger i värde för att jag betalar löpande hyra för den…

    Svara
    • Birgitta

      Alla har olika förutsättningar och medan vissa säkert tjänar en hel del pengar gör andra det inte alls. Och så finns det allt där emellan.

      Många har ju också flera ”ben” att stå på- de kanske både tränar andra ekipage, har inackorderingar, tar emot hästar för träning osv och tar igen på gungorna det de förlorar på karusellerna.

      Det jag vänder mig emot är gnället- jag tycker inte synd om gratisjobbare eftersom det är självvalt.

      Och det blir så tråkigt om man som tex inackorderad hela tiden får höra vilken ”förlustaffär” man är vilket en person berättade för mig nyligen. Hen är betalande kund och ska liksom inte behöva skämmas och känna sig som en parasit.

      Svara
  2. M

    Många i min närhet driver hästverksamhet och det är verkligen tufft att ens försöka driva en vinstdrivande verksamhet. I princip alla pengar som kommer in går tillbaka till verksamheten för de allra flesta. Hade stallägare börjat ta skäliga stallhyror (för att få en ”lön”) så känns det garanterat att vi vanliga hobbyryttare hade protesterat. Samma scenario kan i princip sätta i vilken kontext som helst inom hästbranschen – ryttaren tar mycket betalt för att rida din häst, hovslagaren är dyr, veterinären är dyr, tävlingsavgifterna är dyra etc.
    Givetvis är det ingen som tvingar på en att driva en hästverksamhet, men att påpeka/förklara/beklaga sig över sina dåliga branschförutsättningar är väl ett sätt att belysa problematiken som vi hobbyryttare även bidrar till?

    Svara
    • Birgitta

      Fast att påtala det/ klaga genom att ifrågasätta/ påstå att hästägare är SNÅLA tror jag är fel väg att gå.

      Jag blir liksom inte mer mottaglig för bla bla bla om jag först kallats för snål.

      Svara
      • M

        Detta inlägg du läste när utbildaren skrev att hästägare är snåla kan ju inte vara det enda du läst i detta ämne? Som du skriver själv är det tröttsamt att höra, men vad ska företagarna göra för att försöka förändra fenomenet/påverka attityden hos hästägarna om inte påpeka det om och om igen?

        Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>