Omöjliga frågor

Ända sedan jag först kom i kontakt med Internet har jag läst dom; frågorna som INGEN som håller på med hästar kan besvara eller rättare sagt; där det kan finnas så många olika svar beroende på omständigheterna att det nästan inte är lönt att fråga för det finns liksom inte ETT rätt eller fel utan bara många olika alernativ.

Ändå förekommer de ständigt och i en aldrig sinande ström; alla hästforum är fyllda av:

Hur mycket kan jag ta betalt av min medryttare

Vad kan jag ta betalt för stallplats xx som ligger i län yy

Vilken sadel passar till denna rygg (med bild på stillastående häst) 

Vilket bett ska jag köpa till en häst som drar iväg/ ruskar på huvudet/ biter sig tag/ släpper kontakten osv osv

Bör man klippa en häst

Vilket täcke ska jag använda på vintern

Vilket kraftfoder ska jag ge till min slöa häst för att den ska bli piggare

Vilken veterinär/ hovslagare är bra

Osv osv………………

Jag säger verkligen inte att det är FEL att fråga; tvärtom- frågar man inget får man inget veta men kanske bör man välja någon mer tillförlitlig än ett forum på nätet?

Någon som faktiskt SETT ens häst, stall, ridning, whatever?

Och i alla fall jag blir alldeles matt när jag ser trådar med över 150 svar; vem orkar plöja igenom det och dessutom förhålla sig till om inte 150 så kanske 50 olika alternativ?

Visst frågar även jag om saker på nätet ibland men framför allt förlitar jag mig på ”mitt team” som det numera har blivit så populärt att kalla det gudbevars, dvs min tränare, hovslagare, veterinär och eventuellt någon hästmänniska som jag KÄNNER (IRL eller på nätet) som jag anser vara kunnig.

Även bloggen har varit till stor nytta ibland men här svarar inte 150 personer och de som svarar ”känner” jag oftast på ett eller annat sätt.

4 kommentarer Skriv kommentar

 1. Linda Ferne

  Som sagt i tråden om vad medryttare ska betala… folk måste skilja på medryttare och betalande ryttare.. dvs i mitt tycke då delfodervärd!! Alla gör så olika med få tänker på vad som händer om hästen skadar sig… vem betalar?? Ägaren eller den som orsakade skadan? Många skriver inte heller kontrakt på vad som gäller för alla parter.. vad händer om medryttaren trillar av och får svåra skador? Många är dessa som råkat illa ut av olika slag, just för skrivet kontrakt inte finns… säg till en minderårigs föräldrar liksom oops, här får ni en räkning på 30 tusen för att hästen skadade sig när barnet satt på… eller om barnet skadar sig och du som hästägare blir ersättningsskyldig på en okänd summa… Jag anser att folk öht inte tänker i detta fallet..

  Svara
  • Birgitta

   Sedan tycker jag att det i fallet med om/ hur mycket medryttare ska betala handlar mycket om tillgång och efterfrågan.

   Om vi ska ta några ytterligheter så kan du nog ta ganska bra betalt av en medryttare kring Stockholms innerstad, ffa om hästen är välutbildad medan du kanske bara får vara glad om du hittar någon som vill hjälpa dig gratis om du har en outbildad häst i Norrlands inre och utan bussförbindelser till stallet.

   En vara/ tjänst är ju aldrig värd mer än vad någon vill betala- sedan kan man TYCKA en massa men det hjälper knappast.

   Svara
 2. S

  Ja åh. Har lagt ner mitt hobbyläsande i hästforum pga detta. Inte värt att läsa 150 lika dumma svar, eftersom frågorna inte går att svara på… blir bara så trött!
  Också trött på ”mitt team”. – men jag förstår hur du menar! Tänker lika där. Folk vill ju gärna komma med tips om man bara andas om ett problem, oavsett om de sett hästen eller känner till historiken. så då är det bra att veta vilka man vill bry sig om vad de tycker…

  Svara
  • Birgitta

   Såg precis att en fråga om medryttare på ett FB-forum hade över 640 kommentarer!

   Skulle aldrig orka plöja genom den mängden eller tycka att det är värt att bidra med ett svar.

   Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>