Hur man lockar tävlande (eller inte)

Så ska det se ut…..

Jag noterar med intresse att det inte bara är på min blogg det har diskuterats hur man kan öka antalet startande i dressyr och vad man kan göra åt det faktum att det i vissa delar av landet har dippat vad gäller antalet dressyrstarter/ år.

Jag har läst många förslag och själv kommit med några och det ska bli intressant att se om trenden går att vända och med vilka medel i så fall.

Något som har framförts är att man, när urvalet av tävlingsplatser är stort, väljer den arrangör som man som tävlande på olika vis bedömer som ”bäst” och det behöver inte handla om avståndet utan tex prispengar, bemötande eller kanske det viktigaste: framridningen och tävlingsbanornas skick.

Jag är den första till att instämma i det sistnämnda och kan ta ett, eller snarare två exempel på tävlingsplatser som jag besökt i år och som verkligen skilt sig åt.

Den ena tävlingsplatsen (som jag väljer att namnge då jag bara har det bästa att säga om den) är Stensäters ryttarförening.

Arrangören har där tillgång till en maskinpark utan dess like och dessutom intresse och kunskap om hur man sköter underlag för att det ska bli optimalt att rida på.

När jag har tävlat där har man exempelvis harvat mellan klasserna (och då talar vi om max 20 starter per klass) och vid ett tillfälle körde man till och med ut med en gigantisk vattentank och vattnade under tävlingen eftersom det var sommar och torrt.

Denna tävlingsplats skulle jag pga ovan välja framför de flesta andra- får man inte hästen att gå där beror det i alla fall inte på underlaget- det är en sak som är säker.

En tråkig motsats stötte jag på hos en annan arrangör som BORDE ha en adekvat maskinpark och som har anordnat tävlingar i minst 20 år- de är således inga ”nybörjare” på detta.

Under en klass som jag bevittnade (jag red den ej själv) var framridningen så djupharvad att jag är väldigt tveksam till om jag ens hade vågat göra något annat är skritta där inne.

Frågade någon av ryttarna hur underlaget kändes och fick mycket riktigt svaret ”jättetungt” och hörde också om någon som bara hade vågat rida fram i 10 minuter pga detta.

Alltså…ska man finna sig i att bara våga rida fram i 10 minuter när man har betalat 300 kronor eller mer för att få rida en klass?

Nej, jag tycker verkligen inte det och även om framridningstiden kan variera beroende på häst så tror jag nog att väldigt få, om någon häst kan prestera på topp efter endast 10 minuters framridning.

Så skulle valet stå mellan denna tävlingsplats eller någon annan vet jag ju vad jag hade valt och frågan är om jag ens hade åkt även om det inte fanns andra arrangörer att välja bland? Högst sannolikt inte- jag är livrädd för just djupharvade underlag.

Så; jag tror att en del tävlingsplatser kommer att liksom rensa ut sig själva nu när det inte är så stort tryck på de som vill tävla och det är kanske lika bra det, eller?

10 kommentarer Skriv kommentar

 1. Dressyrliv

  Det är ju för tråkigt att det blivit så här! Så var det inte alls ”på min tid”. Då var det typ alltid 40 starter per klass. Fattar inte hur det kunnat bli så här?! Är det så att det är så himla dyrt? Eller är det för många tävlingar? Tråkigt hur som. När jag tävlar så vill jag ha rejäl konkurrens. Inte bara en handfull medtävlande, då tycker jag det är trist att tävla!

  Svara
  • Birgitta

   Instämmer helt!

   Har haft detta uppe både på bloggen och pratade om det med Olof senast igår.

   Jag tror att det finns flera anledningar till minskat tävlande generellt.

   En faktor är att det har blivit dyrare att tävla- både vad gäller licenser och anmälningsavgifter.

   Något annat som påverkar tror jag är att det finns så många superfina och ”överkvalificerade ” hästar som tävlar att vissa ryttare inte ”vågar” börja tävla eller anser det ”lönt” eftersom de inte tror sig ha någon chans att placera sig.

   Håller helt med dig om att det ÄR skillnad att vinna över 35 ekipage än 5 och numera är klasser med under 10 startande inget ovanligt men väldigt tråkigt enligt mig.

   Svara
   • Dressyrliv

    Tror också att det handlar om att det numera krävs en ”miljonhäst” (lite överdrivet men nästan sant!) för att man ska hävda sig ute på tävlingsbanan. Nu vet jag inte riktigt hur det ser ut i övriga landet men jag VET att här i Skåne är det oerhört många duktiga ryttare som bor och är ute med sina miljonhästar och skövlar priser.

    Vi dödliga vanliga hobbyryttare som ”bara” har råd att köpa hästar i 100′-200′-kronors-klassen kan liksom omöjligen mäta oss med dessa ekipage. Det var helt annat förr, bara se på hur dressyren såg ut på 80-talet (då menar jag även på HÖG nivå). Där var det ”mediokra” hästar som vann och även en ”lantlolla” med sin hobbyhäst kunde vinna och faktisk ta sig en bit upp i karriären.

    Nej, det har faktiskt spårat ut rätt rejält. Det räcker liksom inte längre att rida prydligt, korrekt, ha en lydig häst som utför rörelserna. Man kanske får införa någon form av hcp-system. Som typ golfen? Ingen dum tanke alls faktiskt.

    Svara
    • Birgitta

     Jag som har tävlat aktivt i 30 år måste instämma!

     Ser ju också vad hästar säljs för idag….

     Inget ovanligt att en häst kostar runt 200.000 eller mer ”bara” den har lite placeringar i MSV C.

     Säger sig självt att gemene man inte kan/ vill hosta upp dessa summor för att hobbytävla lite…

     För övrigt tror jag stenhårt på att återinföra uppklassningssystemet.

     Hade man stoppat ekipage från att ta obegränsar antal placeringar samma år på en viss nivå hade andra fått chansen att placera sig och säkert uppmuntrats att fortsätta tävla.

     Svara
 2. Anna

  Kommande helg finns tex msvc1 och msvb2 på tre tävlingsplatser i Skåne på söndagen. Naturligtvis inte så många starter på något ställe.

  Svara
  • Birgitta

   Men precis!

   Ett systemfel som bör rättas till framöver och det kommer säkert att ske också då (väl?) ingen arrangör vill stå med en handfull startande = förlust!

   Svara
 3. Frida

  Bättre planering tror jag kan göra stor skillnad, i alla fall här i Skåne. Inte ovanligt att man har 2-4 klubbar med samma klasser samma helg. Inte konstigt att det blir få starter då. Som du säger så spelar så klart kvalitén på tävlingen roll, det finns tävlingar jag aldrig skulle åka till igen pga dåligt organiserat, dålig framridning, underlag osv. Sen finns det ställen jag gärna åker till. Det här med dyrare och flashigare hästar avskräcker nog en del, känns inte rimligt att man måste ha en häst som kostat som en ny bil för att kunna hävda sig. De flesta som rider gör nog det för att de älskar hästar och ffa sin egen häst oavsett vad den kostat. Och då vill man ju kunna tävla med den och känna att det åtminstone är möjligt att få bra poäng om man tränar tillräckligt. Jag har förr alltid hävdat att om man bara tränar hårt och utbildar sin häst väl samt rider trevligt och noggrant så kan man hävda sig i alla fall upp till MSV med en ”vanlig” häst men vet inte om jag tycker det stämmer nu för tiden….

  Svara
  • Birgitta

   Håller som oftast med dig.

   Och ja, jag har i alla år fått höra resonemanget om att ”vilken häst som helst” kan hävda/ placera sig upp till medelsvår men det håller jag absolut inte med om som det ser ut i Skåne idag.

   Har en bekant som tävlar i Norrland och där kan man fortfarande vinna/ vara högt placerad på typ 63 %- det finns oftast inte på kartan här då man snarare hamnar i den nedre delen av resultatlistan på sådana procent.

   Svara
 4. M

  I Skåne finns det en klar trend där privatpersoner driver sina anläggningar som tävlingsplatser (exempelvis Stensäter) och står då både för den ekonomiska risken och vinsten. Jag tror att dessa tävlingar kommer till slut utkonkurrera de ”gamla föreningstävlingarna”.

  Svara
 5. Lee

  I vårt distrikt får man inte ha tävlingar med samma klasser inom ? (Kommer inte ihåg)mils radie samma helg.

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>