TDB-hets

Läser en diskussion på nätet som handlar om TDB (Tävlingsdatabasen).

Flera vittnar om hur de känner sig stressade över att alla resultat numera finns så lätt tillgängliga och för alla att se och en del menar till och med att de undviker att tävla av den anledningen, framför allt om de planerar att sälja sin häst framöver och inte vill skylta med eventuellt dåliga resultat.

Det förekommer tydligen också att man, om man känner att man håller på att fullfölja en ”katastrofritt” hellre utgår på egen begäran för att ”sanningen” inte ska synas i TDB.

Jag kan väl till viss del förstå de som resonerar enligt ovan även om det verkligen inte gäller för min del.

Till att börja med har jag inga planer på att sälja Vicke och om jag skulle vilja göra det så skulle jag nog mer sälja honom på hans utbildningsståndpunkt än hans faktiska resultat på tävlingsbanorna just nu.

Sedan menar jag att man alltid måste titta kritiskt på allting, så även TDB.

Förvisso ger TDB en utmärkt FINGERVISNING om vilka klasser en häst har tävlat, hur ofta och med vilka resultat men man kan inte bara se till detta helt blint.

För det första tycker jag att framför allt hoppresultat måste vara relativt färska- att hästen hoppade 130 för 3 år sedan kan mycket väl betyda att den idag inte kan ta sig runt en enmetersbana.

Vad gäller dressyr är det lite skillnad enligt mig- hästar brukar oftast liksom inte glömma det de kan och tappar inte heller självförtroendet på samma sätt som en hopphäst.

Där kan ju dock (precis som i hoppningen) en oskicklig ryttare påverka hästens resultat enormt.

Att det förekommer regionala skillnader har jag varit inne på flera gånger- att vinna en klass på 63 % med 6 startande i en viss del av Sverige säger kanske inte så mycket om man jämför med att göra detsamma i en annan del där man dessutom vinner på 70 % och med tredubbelt så många startande.

Vad gäller dressyrhästar tycker jag att det är jättebra att man kan se alla poängen i den klass man ridit- DET kan, framför allt i lite högre klasser ge en fingervisning om hästens svagheter- vad gäller galoppombytena framför allt. Har sett en hel del exempel på hästar som får jättebra betyg på nästan allt men ofta underkänt på bytena och det är enligt mig ett stort minus eftersom just bytena är en förutsättning för att komma vidare i klasserna.

Så sammanfattningsvis tycker jag att TDB är till mer nytta än skada så att säga- man kan snabbt få ett hum om en hästs kvalitéer men sedan måste man ändå väga in andra parametrar.

5 kommentarer Skriv kommentar

 1. M

  Jag tycker att tdb-hetsen är fjantig. Tävlar vi på officiella tävlingar (dvs SvRF-organiserade) så får man vara beredd på att resultatet även blir offentligt. Klart att jag inte tycker det är jättekul att mina dåliga resultat finns där, men det är ju den bistra sanningen!
  Håller helt med dig om att resultatet är en fingervisning på vad hästen med respektive ryttare har presterat.

  Svara
 2. Anna

  Enda gången det kan vara till besvär att resultaten finns tillgängliga är ju om man planerar att ljuga om hästens kapacitet och/eller meriter vid försäljning… känns ju lagom seriöst.

  Svara
  • Birgitta

   Såg nyligen en annons på en ganska dyr häst där det bla stod att den ”brukar” få bra betyg på traven eller om det var galoppen av domarna.

   Kollade upp den i TDB och den hade inte ens gjort 10 starter de 3 senaste ÅREN.

   Detta är givetvis inte diskvalificerande men redan när man ringer på en sådan häst bör man ju ta reda på anledningen till ovan.

   Beror fåtalet starter på ägarens ointresse eller har hästen stått skadad långa perioder?

   Svara
 3. Ingela

  Jag tänker, att varje gång det då kommer utg. i TDB så är det kanske ett tecken på att hästen gjorde något riktigt tråkigt. Borde väl vara bättre att vara registrerad med låga poäng än att ha ”behövt” avbryta.
  Själv tävlar jag inte. Nu för tiden. Men om jag skulle ge mig på att prova är jag egentligen inte helt bekväm med att offentligt skylta med resultatet kanske… Beror ju iofs på hur det går;-)

  Svara
 4. Frida

  Jag kan förstå andras ångest över TDB även om jag inte delar den själv. Förr kom väl alltid resultaten i små kataloger på posten, tillsammans med propositionerna? Inte lika synligt visserligen. Om man väljer att tävla får man ju räkna med att ens resultat syns, precis som att det kan stå folk på läktaren osv. Vill man inte att andra ska veta hur det går så får man nog låta bli att tävla. Annars är det bara att lära sig att hantera….

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>