Olika sätt att tävla

Som jag har berättat flera gånger förut är min strategi när det gäller tävlande med hästen att detta för den (i detta fallet Vicke) ska vara något…tja om inte ROLIGT med mänskliga mått mätt så i alla fall inget som är jobbigare än det arbete som utförs på hemmaplan eller hos Olof.

Det är hemma gränserna ska tänjas och ja, ibland kan det innebära att man känner sig extra ”darrbent” efter ett pass, både som häst och ryttare.

Men på tävling ska hästen känna sig stark och duktig- då ökar förutsättningarna för bra resultat- det är vad jag tror i alla fall.

När jag läser bloggar, surfar på nätet och även ser mig omkring IRL inser jag att alla inte verkar resonera som jag utan tävlingen blir något som hästen tex behöver en eller ibland flera dagars vila efter.

Likadant måste hästen smörjas in med liniment, få på sig back on track eller dylikt efter tävling trots att man aldrig använder detta på hästen till vardags?!?!

Kanske borde en del av dessa ryttare- i alla fall de som inte uppnår önskvärda resultat tänka mer på HUR de tävlar än att fokusera på återhämtningen efteråt? Bara en tanke….

7 kommentarer Skriv kommentar

 1. Matilda Holmström

  Jakob får två dagars vila och en dag i skogen efter hans start i helgen. Han är en orutinerad unghäst som blir väldigt trött i huvudet av att åka iväg. Dessutom är han lite extra känslig som frieser, och behöver vila något mer än genomsnittet. Hade dock inte gjort någon skillnad på om han hade varit iväg på träning eller tävling – trött psykiskt blir han oavsett och vila ska han därför få göra.

  Efter starten i söndags var han inte svettig, men alla intryck gav mig en mycket trött liten grabb ändå 🙂

  Svara
  • Birgitta

   Att en unghäst påverkas av att vara iväg på träning/ tävling och kan behöva återhämta sig tycker jag inte är konstigt alls, snarare ganska vanligt.

   Men om en äldre häst som tävlat i flera år behöver vila efter tävling i lätt klass, liniment och/ eller back on track undrar jag HUR man rider på tävling vs hemma.

   Jag tror personligen inte på att uttrötta hästen så pass att ovan ska behövas.

   Svara
   • Matilda Holmström

    Haha, nej det låter rätt tokigt. En sak om den brukar få sådan behandling efter vanlig träning också. Men att tro att en tävling skulle vara så mycket tuffare låter som sagt inte helt rätt..

    Svara
    • Birgitta

     Dessutom ska exempelvis Back on track vänjas in successivt och användas mer än 2-4 ggr/ månad för att ge effekt, det är så produkten marknadsförs och det låter också logiskt för mig.

     Svara
 2. Frida

  Ja både hur man rider på tävling och hur man tränat inför tävling. Tävlar man dressyr eller hoppning så ska hästen vara så pass tränad för uppgiften att det ska kännas lätt. Yngre hästar är en sak, de kan behöva återhämta sig mentalt men äldre hästar ska inte behöva så mkt paus.

  Svara
 3. Malin

  Både och, jag tänker som i mitt tävlingssammanhang (WE) är det en rätt fysisk dag så ett par återhämtningsdagar efteråt kan vara på sin plats. Jag tränar tex i speed, utan det kör jag bara i tävlingssammanhang. Vårt arbete hemma är med styrkebyggande och för att öka precision. Kan tänka mig att det är likadant för en fälttävlans eller hopphäst. Man sitter ju inte och tränar på fulllängdsbanor till vardags. Självklart ska de ändå vara redo för uppgiften.
  Dressyren blir kanske annorlunda där.

  Svara
  • Birgitta

   Fast på en normal hoppträning hoppar man fler språng än vad man gör på tävling.

   Måste man hoppa 20 språng på framridningen är hästen inte rätt förberedd enligt mig.

   Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>