Stallventilation

Pratade nyligen med en person vars stall blivit ”utdömt” pga ventilationen vilket i sin tur fick mig att minnas ett stall jag höll till när jag var i 20-års åldern.

Ventilationen där var så dålig att min dåvarande sambo, som själv jobbade i ett travstall, alltid visste när jag hade besökt just detta stall eftersom jag luktade så starkt av häst och fast han av naturliga skäl egentligen inte var det minsta känslig för den sortens dofter. Men då rynkade tom han på näsan.

Pratade på tal om ventilation nyligen också med en hästägare vars häst fått problem med luftvägarna och enligt hens veterinär är detta mycket vanligt.

Jag tänker att det är synd att/ om kunskapen är så dålig på detta område att hästar blir sjuka- det finns ju trots allt mycket man kan göra för att förbättra luften.

Tycker att www.ventilation.se förklarar väldigt bra hur det här med ventilation fungerar och hur man kan få ett bättre inomhusklimat.

Är väldigt glad för ”mitt” eget stall som jag upplever har jättebra ventilation trots att det är litet och gammalt- det är så viktigt för mig!

Hur är det i ert stall? Bra eller dålig luft? Har ni försökt/ lyckats förbättra ventilationen och hur i så fall?

6 kommentarer Skriv kommentar

  1. Anna

    Gillar nog mest (väldigt) små stall där ventilationen är öppna dörrar och fönster (frisk luft!) men visst kan det även vara skönt med moderna, stora anläggningar med effektiv ventilation. Inte minst när stallet är svalt även kvava sommardagar.

    Sedan skadar det väl aldrig ändå att låta hästen vara ute så mycket som möjligt i friska luften om möjlighet finns…

    Svara
  2. DRESSYRLIV

    Håller med ovanstående! Ett stall jag hade häst i (stort stall) hade väldigt dålig luft. När man kom till stallet på morgnarna för att fodra slogs man av ammoniaklukt och helt igenimmade rutor. Här hade man stängda dörrar på nätterna vilket i min värld är fullständigt befängt! Det allra bästa torde vara uteboxar eller då som Anna ovan skriver, att ha hästen på lösdrift. Jag förespråkar lösdrift hundra gånger framför stall! Hästarna får röra på sig hela dygnet om de så vill, äta konstant om de så vill och får dessutom frisk och fin luft att andas!

    Svara
  3. Birgitta

    Skulle jag få välja stall helt fritt hade jag valt lösdrift med EN extremt snäll häst som sällskap samt varmt stall där man hade kunnat rykta, tvätta och sköta om hästen.

    I nuvarande stall har vi alltid alla fönster öppna liksom ytterdörren förutom vid minusgrader.

    Att stänga av rädsla för att gamla rör kan frysa accepterar jag- att stänga för att man själv fryser är däremot inte ok. Detta sagt trots att jag själv är mycket frusen.

    Vickes box är så välventilerad att ens eget hår blåser omkring om man står i boxen en blåsig dag.

    Vet att det finns hästägare (inte i vårt stall tack och lov) som hade stängt fönstret en blåsig dag- jag tycker bara det är bra med frisk luft. Och har ta i trä aldrig haft någon häst med luftrörsproblem.

    Svara
  4. Manda Stillnert

    Vi har nygligen byggt nytt stall, de finns sex olika ventilationer, var en i varje box. De kommer bli fläkt vid duschen, alla fönster är öppningsbara och står öppna än så länge, vi stänger sällan dörrarna till stallet och nej de luktar knappt häst där inne och de är ett bra tecken tycker jag på att luften är bra 🙂 Min ponny som blivit dammallergiker på äldre dagar kan stå där inne utan problem.

    Svara
  5. Camilla

    Tycker att vårt stall har bra ventilation – och man luktar inte häst när man varit där, så som det är på vissa andra ställen.
    Det är flera dörrar ut och det är sällan alla dörrar är stängda, det är när det är -15 typ (och då finns det annan ventilation). Min box ligger intill en av ytterdörrarna och som sagt är det nästan alltid öppet.

    Svara
  6. Frida

    Bra luft är superviktigt. Har tyvärr inget ventilationssystem i vårt stall men har öppna fönster och oftast dörrarna öppna. Hellre kallt och lite drag än dålig luft. Hästar är mkt känsligare för det dåligt luft än vad vi är. Att de inte skulle tåla drag är en myt, är man orolig för det så finns det ju täcken.
    Har också varit i stall (jobbade i ett bla) där luften var fruktansvärd ffa på morgonen. Vet att i ett stall när man kom först på morgonen så var det det helt dimmigt inne i stallet, det luktade så klart inte så gott och jag kunde själv knappt få luft där inne. Ungefär så som jag föreställer mig att det känns att ha astma. Hur mådde då hästarna om jag knappt stod ut de minuter det tog att öppna alla dörrar? Att hålla på och envisas med att stänga allt hela tiden är ett oskick. Tänk att stå och andas in ammoniakångor, syret är nästan slut och allt är fuktigt och äckligt tror nog hästarna hellre fryser lite (vilket de knappast gör).

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>