Fråga från en läsare om hundpassning

Följande fråga har inkommit:

”Vi har så smått diskuterat hund hemma, men det strandar på att vi jobbar…de vi känner som har hund är nämligen antingen egenföretagare, pensionärer, hushåll där en jobbar natt och en jobbar dag, eller så kan man ha med sig hunden på jobbet…

Men det måste väl finnas hundägare som jobbar vanliga tider??? Hur löser man det då?

Åker man hem på lunchen, har hundrastare eller är det hunddagis som gäller?

Vi fattar ju också att man givetvis tar ledigt och är extra mycket hemma när hunden är ny, men hur länge då??

En valp tex, hur länge måste man vara hemma med den, innan den går att lämna? Man kan ju inte ta ledigt ett halvår för att man skaffar valp, eller är det så ”folk” gör?

Förstår om jag låter okunnig (det är jag nog egentligen inte) men jag är nyfiken och frågvis och vill veta hur andra löst det här.”

Ja, vad säger ni läsare?

Själva har vi ju löst passningen genom att jag är hemma på dagarna samt att vi medvetet valde att skaffa en vuxen hund.

Så gjorde jag och fd maken också med Soya och eftersom jag då arbetade dagtid var det maken som hade huvudansvaret eftersom han hade friare arbetstider som säljare och kunde åka hem på lunchen eller jobba hemifrån vissa dagar.

Hunddagis verkar annars vara det vanligaste sättet att lösa passning på men det har aldrig lockat mig.

Dels är det dyrt och dels tycker jag inte att det har passat mina försiktiga säng och soffhundar 🙂 .

Att binda upp sig genom att åka hem på lunchen hade jag aldrig varken velat eller vågat- dels har ”man” oftast en så kort rast att man inte både hinner åka hem och äta något och dels kan det ju inträffa saker som gör att man inte hinner ha sin lunch som planerat och då sitter man där…

Tror också att en del helt sonika lämnar hunden ensam 9-10 timmar även om det inte är tillåtet och det inte talas högt om det.

6 kommentarer Skriv kommentar

 1. ÅsaT

  Jag hoppas verkligen inte folk lämnar sina hundar 9-10 timmar… 🙁 det är rent djurplågeri i mina öron.
  Vi jobbar heltid båda, när vi köpte valp gjorde vi en överenskommelse med uppfödaren att hämta valpen då den var 4 månader istället för 2, sedan hade vi semester omlott så vi kunde vara hemma tills valpen var 6 månader och då fick hon börja på dagis. För oss har dagis varit superbra med båda våra hundar, det handlar nog om vilket dagis man har. 🙂 Nu har vi inget dagis av olika anledningar, en pensionär går hem till oss kring lunch och går en runda med hundarna. fungerar också väldigt bra. Jag har som mål att aldrig lämna hundarna mer än 5h i sträck och de har aldrig tuggat på något, tror det har att göra med att de är trötta när de lämnas och då sover de nog bort det mesta av tiden. 🙂 Har man inte tiden för en valp så finns det massor med hundar till salu på nätet, vill man ha en speciell ras har ofta specifik klubb en sida där det finns omplaceringar som uppfödarna av olika anledningar fått tillbaka. Lycka till!

  Svara
  • Birgitta

   Både Soya och Molly är/ var ju omplaceringar via uppfödarna- helt perfekt lösning för oss.

   Molly annonserade jag efter på en Facebook-sida för whippets.

   Svara
 2. Marlene Engström

  Hunddagis! Och jag hade turen ha en arbetsgivare som tillät mig ha Trolle på jobbet första 3 mån…!

  Svara
 3. Trasselkvast

  Hundvakt/promenerare är en bra ide tycker jag, antingen någon man lämnar hunden till eller någon som kommer hem till en och går ut med hunden (tycker dock detta kräver rejäl promenad och/eller aktivering då det ändå blir måååånga timmar ensam hemma för hunden).

  Köper man valp måste man inse vilket stort ansvar det är innan den är gammal nog att vara ensam och invand, detta kan ta lång tid med en ängslig hund och man bör kunna ta ut semester/ledighet – hunden har inte bett om att komma till dig och det är ditt ansvar att göra den till en trygg individ oavsett om det är jobbigt eller ej.

  Tror det är så många fler än man tror eller hör om som bara lämnar hunden ensam hela dagarna, det har jag själv varit tvungen att göra någon enstaka gång då möten dragit ut på tiden eller något annat oväntat hänt. De är dock två och en gång om året tvivlar jag på skadar dem nämnvärt. Givetvis en förkastlig daglig lösning.

  Själv har jag turen att jobba hemifrån och haft dem med på jobbet tidigare. Kan också pussla med vänner och familj som hundvakter om jag får långa dagar – finns oftast någon att ringa om det kör ihop sig, om så bara för en snabb kiss i trädgården.

  Svara
 4. Birgitta

  Kan ju också tillägga att en enorm fördel med att skaffa en vuxen hund är att man vet vad man får.

  Jag är superallergisk mot tex hundar som skäller i tid och otid och det skulle inte fungera att ha en sådan hund i nuvarande bostad (bostadsrättslägenheter med många pensionärer hemma på dagtid).

  Jag köpte ju en hund för många år sedan som ylade när den lämnades ensam, om så 5 minuter och det var en fruktansvärd historia. Aldrig mer!

  Så när både Soya och Molly köptes hade vi vissa krav som var tvungna att vara uppfyllda- en del som man aldrig vet med en valp.

  Dessutom har jag behövt ta hänsyn till att varken min fd man eller Henrik har haft hund innan och jag har varken velat eller orkat ha fullt ansvar för en valp.

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>