Om tv-licensen

Läste något förslag om att tv-licensen ska slopas (detta har ju varit på tapeten i hur många år som helst) vilket fick mig att tänka på vilket jäkla mickel det var då jag skulle hjälpa en person att säga upp sin tv-licens nyligen.

Jag blev snabbt varse att detta inte gjordes i en handvändning eller vad sägs om detta:

Jag mailade Radiotjänst och förklarade å personens vägnar att tv:n gått sönder och att jag inte ville fortsätta att betala tv-licens.

Fick svaret att tv-licens måste betalas även fortsatt om tv:n kommer att lagas.

Jag svarade då att tv:n INTE kommer att lagas eftersom det skulle kosta för mycket.

Får då ÅTER svaret att licensen måste betalas så länge tv:n de facto finns i lägenheten, trasig eller ej?!?!?!

Jag skickar ett TREDJE mail där jag på en 5-årings nivå förklarar att a) tv:n var trasig b) tv:n är numera slängd.

Förväntade mig nästan ett nytt mail där de ville se en bild från återvinningen men där räckte det tydligen för DÅ fick jag ett mail om att tv-licensen inte behövde betalas.

Det som kändes mest fjantigt var just detta hävdande att man måste betala för en icke-fungerande apparat i hemmet samtidigt som Radiotjänst inte har något annat val än att tro på ens uppgifter om att man har slängt tv:n även om man nu inte skulle ha gjort det. Hur ska de kolla detta liksom?

Henrik och jag betalar TYVÄRR tv-licens (så är det att vara sambo med en ordentlig man) men så uselt som tv-utbudet är så har jag inga fördömande ord att säga till de som skiter i att betala.

Betalar ni?

10 kommentarer Skriv kommentar

 1. Görel E

  Visst gör jag det. Tittar bara på SVT1-SVT2, SVT24 och Kunskapskanalen, tycker att det är ett utmärkt utbud, som räcker för min del. Några reklamkanaler tittar jag inte på. Hatar allt vad reklam heter och blir så irriterad. Då betalar jag hellre en licens. Dessutom lyssnar jag en hel del på Sveriges Radio, som också får sina medel via licensen.

  Svara
 2. Rackemarie

  Ser numera all TV via play- och streamingtjänster. Så skönt att slippa passa tider. Betalar snällt vår licens, men tycker det ska gå via skattsedeln i stället.

  Svara
 3. DRESSYRLIV

  Betalar gärna! Avskyr reklam, trots att jag absolut ser på TV4 (men då väljer jag playvarianten så att man kan spola över reklamen ((GUD vad programmen blir korta!!!).

  Annars tycker jag egentligen att ettan, tvåan har liiiiite skrala utbud. Sänder liksom något operautbyte från 70-talets Ryssland en lördagkväll. Haha 🙂

  Svara
 4. Anna

  Åh jag hatar verkligen TV-licensen. Och hela systemet med ”public service”. Är en av mina stora stötestenar i livet… Finns enligt mig absolut inga argument som håller för varför just TV och radio av alla typer av media måste finansieras på detta vis.

  Jag kan förstå att man inte vill se reklam. Varsågod att betala för det på egen hand. Jag ser inte varför jag skall behöva finansiera någon annans preferenser. Netflix och liknande tjänster är för övrigt också reklamfria. Samma sak gäller utbudet. Man får själv betala för det man vill se. Jag gillar inte deckare men läser gärna poesi, det betyder inte att jag anser att andra människor skall behöva finansiera detta genom en boklicens där staten skickar hem tio väl valda böcker i månaden.

  Att SVT och SR skulle vara någon slags garant för hög kvalitet och opartisk nyhetsförmedling är dessutom bara nonsens. Undersökning efter undersökning visar på deras tydliga vridning åt vänster. Dessutom – varför behövs det i så fall inte dagstidningar och bokutgivning som finansieras på samma sätt? Urfånigt. Jag är mycket mer bekväm med att läsa tidningar som tydligt deklarerar sin politiska hållning så jag VET vilket filter de applicerar än att svälja att SVT på något magiskt sätt kan få alla sina journalister att släppa varje personlig övertygelse i sin rapportering. Att hitta information från många olika källor är dessutom tack vare Internet enklare än någonsin så kanske man kan bilda sin egen uppfattning i viktiga frågor.

  Dessutom blir det en konstig monopolsituation, se till exempel hur SR genom åren motarbetat kommersiella radiokanaler. Demokratiskt? Nja.

  Och sedan Radiotjänst på det som verkar ha byggt upp sin organisation baserat på instruktioner från Stasi. Har sett dem smyga utanför fönster och försöka kika in… och när jag var student och inte hade TV försökte kontrollanterna flera gånger få mig att släppa in dem i min lägenhet (vilket de absolut inte har någon som helst laglig rätt till).

  Oj… nu måste jag djupandas en stund hahaha…

  Svara
  • DRESSYRLIV

   Hahaha… Så sjukt bra och intressant skrivet! Inser att jag VERKLIGEN inte har satt mig in särskilt mycket i detta ämne men håller samtidigt med dig i mycket av det du skriver. Nåja, jag kanske inte ska säga att jag glatt betalar längre. Du fick mig faktiskt att lite tänka om 🙂

   Svara
 5. Sara

  Jag tycker det är toppen med radio- och tevelicens! De kommersiella kanalerna har ett katastrofutbud jämfört med public service-kanalerna. Och jag älskar att lyssna på P1 och P3! Jag tror det var 1995 som en licenskontrollant knackade på hemma hos mig. Har inte hört någon som varit med om det åtminstone de senaste 15 åren. Men det kanske vore enklast att betala via skattsedeln.

  Svara
  • Birgitta

   Att tv-pejling förekommer fortfarande kan jag garantera.

   En person som jag känner mycket väl fick ett brev från Radiotjänst för kanske 6 månader sedan om att man kräver att hen ska betala TV-licens baserat på att ”man hört tv-ljud från personens lägenhet” ?!?!?!?!?

   Hade detta inte varit en person som jag alltså litar på till 100 % hade jag banne mig trott att ovan var ett skämt men det var det inte.

   Det komiska, eller inte, i historien var att personen var BORTREST (längre resa) det datum som pejlingen påstods ha ägt rum.

   Däremot har personen en äldre granne som hör dåligt och därför har ljudet på SIN tv på mycket högt……

   Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>