Tillbakablickar: täcken då och nu

För någon månad sedan köpte jag ett nytt Horseware regntäcke och de är verkligen fantastiska.

Trots ihållande regn kom Vicke nyligen in med ett täcke som var i princip torrt och där bara enstaka regndropparna liksom låg ovanpå tyget.

När jag imponerad nämnde detta för min hovslagare som just då var i stallet kom vi att prata om hur täckena såg ut när vi var unga (läs: för ca 30 år sedan).

Då fanns det täcken i juteväv och några som hette New Zeeland-täcken (bilden ovan) och vilket skillnad mot dagens efterträdare!

Dåtidens täcken var oformliga och vägde ett ton- det var ibland som att lägga en pressening över hästen.

Kanske höll de emot regn lika bra som dagens täcken men de måste ha varit näst intill omöjliga att trycka in i en tvättmaskin för rengöring.

Minns också när jag köpte mitt första termotäcke, också för runt 30 år sedan.

Då kostade de runt 500:- så inte bara är täckena bättre idag- de är också billigare.

Någon i min ålder som minns ovan 🙂 ?

8 kommentarer Skriv kommentar

 1. Cia

  Javisst, jag mins också hur vi tvättade newzeeland täcket med slang och skrubbade med såpa på sommaren. Då vägde de ännu mer… när man skulle hänga det på staketet för att torka.
  Sen kom det fantastiska ”horse saver” täcket.
  Detta var svindyrt och hade ” suverän passform Jämförelsevis. Ett sånt köpte jag 1988 till min häst Finesse, det var svindyrt det också. Då ägde jag ett utetäcke…
  Nu ehhh… har jag några fler…
  Rätt många fler schabrak också… fast då hade man ett vitt schabrak när man tävlade, jag sparade ihop till ett eskadron schabrak, jobbade extra i en ridshop… annars hade man vojlock under sadeln.
  Det där med utrustning har verkligen blivit rätt eh.. överdrivet…
  När jag flyttade körde jag ett par hästtransport lass med häst och stallgrejer .
  Nu kanske jag har lite mer eftersom vi har och hade eget stall…
  Men intressant tanke även med vad och hur mycket tillbehör man hade på 80 talet, jämförelse med nu. Som vanligt flummar jag utanför ämnet

  Svara
  • Birgitta

   Känner igen nästan allt du skriver om!

   Köpte också ett Horse Saver- täcke, tror det kostade 500-550:- vilket var svindyrt då.

   Min första vojlock var svart och användes tills den var grå och hålig!

   Schabrak hade man bara på tävling.

   Svara
 2. Manda Stillnert

  Vet att när jag var liten så var de kraffts täcken vi köpte till våra travhästar. Fanns något mer märke hm glömt namnet just nu. Alla ponnyer på ridskolan hade vojlock, så även min första häst som jag köpte för ca 15 år sedan, schabrak hade börjat slå igenom då men han hade bara vojlockar med sig när han kom 🙂 har haft riktigt gamla täcken kvar efter honom också!

  Svara
  • Birgitta

   När jag höll till på travet (Jägersro) för 30 år sedan hade alla hästarna likadana täcken som knäpptes omlott framtill. Har tappat vad de hette…

   Svara
 3. Frida

  Är ju inte i ”rätt” ålder men vi hade faktiskt ett sånt täcke när jag var liten, det var nog rätt gammalt redan då men det var ju bra hållbarhet även om funktionen nog inte var det bästa. Minns även nättäckena, vita med stora maskor som man stoppade fulla med halm när hästen var svettig/blöt. En repgjord, även den vit, fanns också bland utrustningen.
  Tycker det är jättekul att se vad man hade förr, det finns ngn tråd på Bukefalos om just ”mode förr” både för häst och ryttare. Jätteroligt tycker jag, så mkt som förändras…

  Svara
  • Birgitta

   Dom täckena minns jag mycket väl.

   Tyvärr jättesvåra att få rena/ vita igen om det kom kiss/ bajs på dom.

   Hade för många år sedan en stallkamrat som var miljonär. När hennes Hansbotäcken blev för skitiga SLÄNGDE hon dom så att vi fattiglappar kunde plocka dom ur soporna, tvätta och återanvända. Så fick jag mitt enda Hansbotäcke…..

   Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>