Hur räknar hästutbildare?

Ett ämne jag tagit upp flera gånger.

Pratade för ett tag sedan med en person som mer eller mindre lagt utbildning av andras hästar på hyllan- i alla fall om man önskar att hen ska ha hästen uppstallad hos sig och inte så som jag och Olof har det tex; att jag kör Vicke hem till honom.

Utbildaren ansåg att det fanns för dålig lönsamhet i att utbilda andras djur och då tog denna person ändå låååångt mer i avgift än de ”skräckexempel” jag läste om på nätet i veckan.

Några tar alltså runt 5000 kronor per månad för utbildning inklusive uppstallning och påstår dessutom att det är ”vitt” och jag undrar om de inte kan räkna, ljuger eller bara nedvärderar sig själva och sin kunskap enormt?

Ett mycket enkelt räkneexempel ger vid handen att 5000 kronor i månaden blir 166 kronor om dagen och då har jag inte räknat moms, foder, strö, vatten, el, förbrukning av stallredskap, utrustning, stallunderhåll, hagar och säkert en massa andra saker.

Det finns alltså personer som påstår sig vara kunniga nog att utbilda hästar OCH förse dessa med stallplats, foder, strö samt att släppa ut dom och ta in dom från hagen, mocka, fodra och strö för mindre än 200 spänn om dagen!?!?!?!?

Alltså….jag (utan officiell utbildning) skulle inte tömköra en häst i 30 minuter för 166 spänn, än mindre även mocka osv åt den….Min tid är för dyrbar….

Räknar man bort moms, foder osv ”måste” det i princip bli att man jobbar gratis om man tar 5000 kronor vitt och åter igen; jag begriper det inte????

Att stå med risken att ha någon annans djur hos sig med allt ansvar det medför bara för att få chansen att utbilda????

Nej, ni får gärna upplysa mig om vad det är jag missar….

ps. Att ha sin hund på hundpensionat är btw oftast dyrare….

10 kommentarer Skriv kommentar

 1. Manda Stillnert

  Vi betalade 15 000 i månaden för bara träning och uppstallning av vår travhäst. Sen till kom ju transportavgifter, veterinären och en massa annat ut över de så tror de brukade landa på ca 17 till slut per månad.

  Svara
   • Manda Stillnert

    Ja jag menar de kostar att ha hästskötare med som sköter om dessa hästar som kommer in i träning. Sen kostar ju såklart hovslagare, veterinär, massörer osv. Transportkostander när de ska tävla tex också, sen betalade vi alla täcken och grimmor som gick åt. De köper bara horseware till hästarna och Walsh grimmor så de var bara att hosta upp när räkningen kom 😉

    Svara
 2. DRESSYRLIV

  Så länge det finns oseriösa hästägare som betalar dessa helt klart svarta summor för att få sin häst tillriden så lär väl dessa skumma typer fortsätta att verka. När jag lämnade Aramis till försäljning vill jag minnas att det kostade drygt 12 000 kronor. Seriöst och med kvitto!

  Svara
  • Birgitta

   Ja och detta är väl ändå runt 10 år sedan?

   Men du har helt rätt och samma sak gäller ju för övrigt även tex tränare och hovslagare.

   Sedan ÄR det ju ett dilemma eller vad jag ska kalla det att få hästägare skulle ha råd/ vilja betala vad det EGENTLIGEN kostar om tränare/ utbildare ska ha en skälig vit lön.

   Dom flesta hade nog tyckt att tex 10.000 per månad hade varit för dyrt för några månaders utbildning av hästen och då hade utbildaren ÄNDÅ knappt tjänat något vitt.

   Alltså fortsätter svartjobben OCH att bara de med god ekonomi kan kosta på sin häst all utbildning som häst/ ryttare egentligen behöver.

   Och delvis därför sitter vissa hästägare och rider på mycket tristare och sämre utbildade hästar än vad de skulle behöva…..

   Svara
   • DRESSYRLIV

    Ja så kan det säkert vara. Nej inte ens 10 000 ger ju någon som helst vettig lön. Endast i de fall beridaren har en tio hästar i träning kan den summan möjligen börja löna sig. Men är man å andra sidan så känd så att man har så många hästar så brukar man ta bättre betalt 🙂 Nej inte tio år sedan, men i alla fall fem!

    Svara
    • Birgitta

     Och har man 10 hästar i seriös träning + egna hästar att träna och tävla så lär man behöva minst en ANSTÄLLD- ytterligare en STOR kostnad att beakta så vida man inte ska utnyttja någon stackars svartjobbare/ praktikant…..

     Svara
 3. M

  I slutändan är det för många aktörer på en liten marknad. I varje vrå i Skåne finns det ryttare som har någorlunda resultat i 130 och ska driva inackoderingsstall, träning, utbildning, försäljning etc. som ett företag. Detta tar ju från jobb från de som FAKTISKT kan och ska göra det. Nu talar jag främst om hopp-sidan i Skåne och jag tycker det är ett löjligt fenomen att numera är ”alla” professionella ryttare.

  Svara
  • Birgitta

   Huvudet på spiken och jag tycker nog att man kan se samma fenomen på dressyrsidan om än kanske inte lika vanligt.

   Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>