Vad är viktigt?

Spinner vidare på en kommentar jag skrev igår om vad som är viktigt vs oviktigt för oss hästägare/ ryttare där jag tex tycker det är helt oviktigt för MIG om MINA hästar står stilla eller ej när jag sitter upp eller om de skrittar iväg lite lagom laid back.

Jag vet ju att detta är ett big no-no för vissa men alltså inte för mig.

Sedan har jag saker som är jätteviktiga för mig som andra inte bryr sig alls lika mycket om och vice versa.

Så detta tänkte jag att vi skulle diskutera idag: vad är viktigt och/ eller oviktigt för just dig som hästägare/ ryttare?

För mig är det tex viktigt att hästen inte far omkring på stallgången, skrapar, rycker i uppbindningarna osv- något jag ser ibland och där ägaren verkar helt obekymrad medan det riktigt kryper i kroppen på mig.

Jag tycker också att det är viktigt att kunna lasta själv och skulle ha mycket svårt att åka iväg så frekvent till Olof tex om detta inte gick. Förvisso är det oftast någon i stallet men jag åker och tränar på så vitt skilda tider att det mycket väl skulle kunna hända att ingen är där just då och hur skulle jag då komma iväg?

Över huvud taget är vardagslydnad viktigt för mig- dels för att jag är en sådan person i mig själv så att säga (som gillar ”ordning och reda”) men också för att jag har min häst i ett inackorderingsstall där det är flera personer som ska hantera honom på olika vis.

Då går det inte att ha en häst som är dum att leda, som inte går att fånga i hagen, som gör utfall när man ska fodra osv. Min hovslagare skor inte heller ”dumma” hästar så även den biten måste fungera.

En annan sak som kanske låter konstig men som är viktig för mig är att min häst klarar av (både mentalt och fysiskt) att ha begränsad daglig hagvistelse. Om det stormar och ösregnar en dag ska min häst kunna stå inne hela dagen utan att riva stallet eller skada sig själv och den ska inte heller vara beroende av 10-12 timmars daglig hagvistelse för det kan jag inte erbjuda på nuvarande anläggning och inte på ganska många andra heller som tilltalar mig i övrigt.

Jag läser ju ibland om hästar som blir väldigt stressade av att stå inne annat än typ på kvällar/ nätter och hade jag haft en sådan häst så hade JAG blivit stressad av att veta att hästen stressade…

Avslutningsvis vad gäller min hund är det extremt viktigt att ha ett djur som går att ha lös lätt. Vet att många i princip alltid har sina hundar kopplade men det är definitivt inget för mig och skulle det någon gång bli ett absolut koppeltvång i Sverige kommer jag inte att ha hund mer.

Ja, detta var några exempel från mig- vad säger ni?

7 kommentarer Skriv kommentar

 1. Minstral

  Stå lugnt inne även själv och inte sparka i väggen. Inte skrapa på gången. Gå rakt upp i släpet och stå lugnt och tyst även när släpet står still. Komma direkt till mig i hagen. Detta är vad jag kommer på just nu.

  Svara
 2. Trasselkvast

  Det här är ju en jättestor fråga, jag vill att mina djur ska lyda mig i allt. Dvs det är det optimala tillståndet. Sen händer annat, naturen kallar, en annan hund går förbi, det blåser loss en presenning, en annan människa gör något oväntat – listan är lång på tillfällen när jag inte kan förvänta mig absolut lydnad.

  Min häst vill jag inte ska uppvisa några beteenden som kan skada henne själv eller någon annan. Jag vill inte att hon skrapar, sparkas, bits, drar i grimskaftet eller vägrar att följa mig.
  Mina hundar likaså, och där ska de ovillkorligen kunna stanna och hit, resten är lull-lull och inte lika nödvändigt.

  Svara
  • Trasselkvast

   Mina djur är alla tre tack och lov mycket lättlärda och tacksamma att styra – jag kan uppmuntra positiva beteenden och ignorera dåliga och det är ytterst sällan jag behöver göra annat än att vara konsekvent. Hästen säger jag naturligtvis till på ett annat sätt än hundarna, henne kan jag flytta fysiskt och morra på på ett annat sätt än hundarna som oftast enbart behöver röst eller möjligen en kroppslig signal. Men grunden är den samma för alla tre. Jag bestämmer, helt enkelt.

   Svara
 3. Madeleine

  Om jag börjar med slutet av ditt inlägg, så är det mkt viktigt att min hund kan gå utan koppel. Och speciellt inte far fram och hälsar på hundar den inte känner.
  En häst som inte går att leda utan att dra i grimskaftet eller trycka ut mig med bogen är viktigt.
  Lasta själv, stå still vid uppsittning.
  Men att hästen letar godis överallt på mig gör mig inget. Detta vet jag att en del tycker min häst är ouppfostrad med.

  Svara
  • Birgitta

   Håller med om ledandet. Tycker det är läskigt med hästar som dels glor på ”allt” när de meds och där man dels har känslan att hästen skulle hoppa mot/ på en i stället för FRÅN en. Vill inte få 600 kg på mig….

   Nosande efter godis hade däremot irriterat mig.

   Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>