Är vi surkärringar?

Fick ett mail från en god vän för ett tag sedan och det lyder så här:

Härom dagen när hästen står i uppbindningen kommer det in ett äldre par (de brukar gå inom stallet ibland när de är ute på promenad med sina hundar), jag ser i ögonvrån att hästen tuggar på ngt så jag frågar om de gett honom ngt. Jodå, äpplen blir svaret. Och då trodde jag f-n i mig att jag skulle gå i taket!!! Denna häst som jag kämpat med sedan månader tillbaka och som absolut INTE får äta äpplen, hösilage etc (detta står på boxen men jag kan ju inte hänga en skylt om halsen på honom). Jag sa till dem att de inte får ge hästarna utan att fråga och att just denna hästen inte tål äpplen mm. De svarade då tillbaka att äpplen gillar ju alla hästar och att de minsann alltid matar hästarna när de är i stallet!
Jag undrade då om de tyckte det var ok att jag utan att fråga ger deras hundar godis, korv etc. Men det tyckte de naturligtvis inte, det kom ju inte på frågan och var absolut inte samma sak!!!!

Nu undrar min vän om det är hon som är en surkärring som överreagerar eller om jag håller med?

Och med risk för att betraktas som surkärring jag också så håller jag utan tvekan med!

Om man vet vilket helvete det kan vara eller själv har haft en häst med magproblem (kostnader, oro, risk för månadslånga diarréer osv) så blir man rabiat om ”folk” tar sig rätten att fodra ens häst efter eget tycke- det kan jag utan tvekan förstå.

Jag har tack och lov själv varit förskonad från dylika bekymmer men vet flera fall enligt ovan och där ägarna kämpat hur länge som helst.

Sedan tycker jag över huvud taget inte att det är ok att gå runt och ge andras hästar godis- som vi diskuterade för ett tag sedan finns det djur som blir ”tiggiga” otroligt snabbt och det beteendet tror jag ingen vill uppmuntra.

Minns tex att vi hade en häst på ridskolan som bankade helt frenetiskt i boxdörren bara han anade att någon annan häst fick godis- inte så kul att lyssna på och kunde ju även skada hästen.

Men vad säger ni läsare?

Är det jag och min vän som är lite väl överdrivna i vårt tänk och ska man få ge andras djur lite godis om man vill eller måste man alltid fråga först?

PS. För övrigt säger jag ALLTID ja om någon vill ge Vicke godis för han börjar inte åbäka sig och det händer dessutom extremt sällan.

12 kommentarer Skriv kommentar

  1. Christina Olsson Baaz

    Kan bara hålla med dig. Har haft en häst med magsår som absolut inte fick äta äpple. Sen som fd aktiv tävlande så tar jag med risken för oavsiktligt doping.

    Svara
  2. Manda Stillnert

    Ingen får mata min häst med äpplen 😉 Hon får magknip! Fick spunk på förra stallägaren där vi hade dem upp stallade i somras hen tyckte de var helt okej att slänga in äppel kart ..

    Svara
  3. Madeleine

    En vän hade en hund som också var väldigt känslig i magen. Den fick en gång följa med på kalas och alla informerades om att hunden (vid denna tid valp på ca 6 månader) absolut inte fick någon mat/godis. Kalaset slutade för deras del med att Det kom ur båda hållen på stackars hunden som iiiiiingen hade gett något. Så nej, mata inte andras djur utan att fråga.

    Svara
  4. jannike

    Vi hade också en äldre kvinna som kom med sina barnbarn och gav hästarna äpplen eller morötter i stallet. Hade hon gjort i åratal. Men eftersom jag har en ”maghäst” så var det absolut inte lämpligt längre så stallägaren fick faktiskt säga till henne att det inte gick att ge hästarna utan att be ägarna om lov. Som tur är så förstod hon verkligen varför och bad hädanefter om lov om där var någon i stallet.

    Svara
  5. Anonym

    Jag tycker inte att det var konstigt att hon sa till att inte gör det igen. Men sen skulle jag inte göra nån big deal av det om det inte upprepades. Känns som det finns viktigare saker att hetsa upp sig för … Jag antar att de inte gav hästen en HINK äpplen, och ett äpple eller två EN gång har jag svårt att se att det skulle ge den magproblem.

    Svara
    • Birgitta

      Fast de som har hästar med magproblem hävdar att det kan räcka med en tuss ensilage för att det ska börja spruta ur baken på hästen.

      Låter överdrivet ja, men jag har hört det från flera håll.

      Svara
  6. Kristina Stenzel Huke

    Håller med dig. Min ´´Masse´´ tål inte äpplen, och hade någon gått in och gett honom dag efter dag hade det slutat med katastrof. Som sagt var, man ger inte någon annans djur som hund eller katt en massa ´´godis ´´ m.m. för att dom ´´tycker´´ om det utan att verkligen fråga först.

    Svara
  7. Anna

    Jag är nog ännu mer surkärring då för jag tycker inte ens att obehöriga har något att göra (och särskilt inte med sina hundar) i privata stall. Så inte bara hade jag bett dem sluta mata hästarna, jag hade sagt till dem att de inte får gå igenom stallet alls…

    Svara
    • Birgitta

      Både vår anläggning och flera andra jag sett har skyltar ”obehöriga äga ej tillträde” vilket man kan förstå.

      Svara
  8. Frida

    Nej din vän var ingen surkärring. Det är (eller borde vara) självklart att man frågar först. Dessutom håller jag med Anna om att man inte bara kliver in i ett stall hur som helst. Men många verkar tro att det är allmän plats. Jag skulle bli väldigt irriterad om ngn främmande människa gick in i vårt stall och gav hästarna godis. Hade nog tyckt det var lika obehagligt som om det gick in i mitt hus eftersom stallet ligger på vår gård. Men även större stall som ligger mer centralt tycker jag det är märkligt när folk bara traskar in och om de dessutom ifrågasätter varför de inte får ge hästarna saker.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>