Spelar storleken roll?

En kommentar från en fd stallkamrat om att hon hade köpt en viss häst om den inte var ”så stor” fick mig att fundera.

Finns det storlekar på hästar som hade fått er att avstå från köp?

För liten eller för stor häst och var går gränsen?

Jag föredrar ju tveklöst stora hästar så ska JAG betrakta en häst som ”för stor” fick den nog vara närmare 180 cm.

Och då skulle jag främst backa pga hållbarheten då så stora hästar, enligt min erfarenhet i alla fall, KAN ha en ökad sannolikhet för att ”gå sönder”.

Vad gäller mindre hästar ska det nog oerhört mycket till för att jag skulle köpa en häst under 163 cm. Då ska extremt mycket uppväga litenheten.

Mina senaste hästar har för övrigt varit 173, 170, 167, 170 och 173 cm.

15 kommentarer Skriv kommentar

  1. Dressyrtant

    Jag är själv 180 cm så jag behöver en lite större häst. Det beror ju också på hur hästen bär upp ryttaren. Jag hade en som var 163 cm och där såg jag inte för stor ut.
    Min nuvarande häst måste nog räknas som stor. Han är 174 cm men väger 730 kg då han ser ut som sin pappa Rubinrot. Det har tagit lång tid att bygga upp honom, han växte länge, hovarna flyter ut och man får hålla koll på dem lite extra, problem med lastvikt, svårt med utrustning, boxstorlek och dyr i drift. Så förutom hållbarhet på en stor häst finns det andra saker som man kanske inte tänker på. Hovslagaren tar extra betalt för ”tung häst” till exempel. Sedan är det där med hållbarheten en sanning med modifikation tänker jag. Byggs en stor häst upp i en takt som passar dess långa växttid är det inga problem tror jag. Däremot om de växer väldigt snabbt och blir stora, då hänger inte skelettet med.
    Min unghäst kommer nog bli ca 170 men växer i perioder. Hans kompis är dock redan 165 vid 18 månaders ålder. Vi får se om min teori stämmer i framtiden :).

    Svara
    • Birgitta

      730 kilo!?!?!? Hjääääälp! Vicke, 173 cm vägde 610 för något år sedan och då var han välmusklad och i gott hull.

      På tal om långa ryttare måste jag berätta något skitroligt.

      En häst jag känner är till salu och den är runt 175 cm.

      Efter en provridning frågade jag hur det hade gått och fick svaret att den som provridit tyckte att hästen var ”för liten”.

      ”Du menar väl för STOR” sa jag men nej…tydligen hade ryttaren varit jääääättelång 🙂 .

      Svara
      • Dressyrtant

        Hahaha!
        Ja, han är stor. Har köpt ny bil och nu måste jag ta utökat b kort annars får jag inte köra alls.
        Hade en häst i stallet som var 182cm men inte alls så tung som min. Han var dock tvungen att köras i lastbil eftersom han inte fick plats annars.

        Svara
        • Birgitta

          Hi hi….problem och saker att beakta som man förmodligen inte tänker på när man själv inte äger en jätte 🙂 !

          Är fortfarande helt fascinerad över din hästs vikt?!?! Jeeesus….

          Svara
          • Anonym

            Min uppfödning e.Cartier slutade jag mäta när måsstickan visade 174 cm.
            Han vägde 719 kg efter en veckas kolik (dvs inte ätit som han skulle) som relativt omusklad 5-åring.
            Han var stooooor. Bred i bogen, REJÄLA ledgångar och stooora hovar.
            Dock lättriden och långa ben o rel kort rygg´.

  2. LenaB

    Jag är inte jätteförtjust i för stora hästar, så jag skulle nog inte åka och ens titta på en som var över 175. MEN samtidigt så vet jag att det inte hänger på mankhöjden, utan för iaf mig är det känslan i sadeln. När jag letade häst i höstas/våras så provade jag hästar i ungefär samma stl, några kändes på tok för små medan andra kändes för stora. Den jag till slut fastnade för är tex 168, testade även ett sto på exakt samma mankhöjd men där kändes det som att köra Finlandsfärja;-)
    Personligen tycker jag att det är smidigare med en mindre häst, livet med en på 158 är enklare än en som är 178, vad det gäller transport, men även foderkostnaden BÖR vara på en helt annan nivå. Och om de skulle hitta på ngt tok så blir det mindre dramatiskt med ett mindre djur. Men smaken är som baken;-)

    Svara
  3. Cristel

    Jag vill helst inte ha hästar över 160. Jag är 157 själv, korta ben. Jag tycker er ser så roligt ut när jag sitter högt uppe som en liten unge

    Svara
  4. Ann

    Hade jag fått välja den ultimata hästen hade den varit 167 och svart. Dvs lite mindre. Men det är svårt nog att hitta rätt så man får vara öppen för alla färger och storlekar. Mina sista hästar har varit 167, 167, 174, 169, 174, 170… sen kan modellen spela SÅ stor roll. Min 170 cm 7 åring känns från marken SÅ otroligt mycket mindre än min fd 169-häst. Väger säkert 100 kilo mindre också. 😉

    Svara
  5. Frida

    Brukar föredra lite mindre hästar. Gammeltanten vara bara 158 men märktes inte, hon rörde sig stort. Nya pållen är runt 163, kanske har hon växt lite. Det är sällan jag tyckt om hästar över 170 även om det händer, jag skulle aldrig utesluta en större häst utan att testa men hittills har ingen större häst fallit mig i smaken.

    Svara
  6. DRESSYRLIV

    Om det nu är slump eller om det var jag som avsågs i sammanhanget vet jag inte, men jag har fallit pladask för en 2,5-åring som är 174. Ser komplett färdig ut och är bedårande i mitt tycke. Dock- den är 174 och hingst (enligt gamla skrönor lär dessutom hingstar kan gott växa några cm till efter kastration) och jag är tveksam till om detta eventuellt blir en något för stor häst. Jag själv har världens längsta ben och egentligen tycker jag om stora hästar! Det är snyggt med stora hästar helt enkelt. Dock så vill jag ju inte att hästen ska dra iväg mot 180 och just när det gäller unghästar så är väl risken att man inte riktigt vet var de stannar. En vuxen häst på 174 hade jag kunnat ta, men när man inte vet slutmåttet … mer tveksamt 😉

    Svara
    • Birgitta

      Jo, det var dig jag tänkte på 🙂 !

      Jag förstår dig men samtidigt så hade jag nog chansat på att den inte skulle bli så mycket större.

      Är den så fin så blir den lättsåld till en kille om du skulle tycka att den blir för hög i slutändan.

      Olof ser nästan en aning för stor ut på Vicke tex….han hade lätt kunnat ha en 180-häst.

      Svara
  7. Minstral

    Inte över 170. Tycker all hantering blir jobbig och så tror jag inte på hållbarheten på för stora hästar. Tycker man ser tydligt att dagens sporthästar går mot det mindre hållet. 165 gillar jag.

    Svara
  8. Anna

    Tycker storleken spelar mindre roll än hur hästen är byggd och hur den bär sig (”motorn måste vara bak”) men jag är själv precis medellång, förstår att ens egen längd kan spela in annars.

    Tror min ”idealhäst” är omkring 165 men är nog ändå den berömda ”uppförsbacken” och balansen som avgör för mig i slutändan snarare än mankhöjden.

    Svara
  9. Camilla

    Viktigast är känslan, en liten häst kan vara jobbig och tung att rida, och en hög men kort och nätt kan vara lätt. För mig är det viktigaste att de är ”lättrattade” och inte för långa och tunga. Nuvarande är runt 173cm och hon är rätt stor, mycket resning m.m. När hon provreds upplevde jag henne inte alls som så stor men jag insåg ju snabbt när jag fick hem henne att hon var rejält underviktig och när hon sen åt upp sig så var hon plötsligt mycket rejälare 😉 Min andra häst är 163cm nånting, en liten häst som dock tar mycket ryttare – min långa tränare som länger 6 hål från mina stigläder (jag är 170cm) red henne utan att se ut att sitta på en ponny. Hon rör sig dessutom så mycket att det är rätt skönt att hon är liten och behändig.
    Jag provred en jättefin 3-åring förra vintern som var 173cm på treårstestet men hon hade vuxit ordentligt över hösten, och där backade jag faktiskt pga storleken – ingen tung häst men lååång hals och rätt lång rygg med, det blev för mycket häst för mig.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>