Fredag- smart ridning

Det är verkligen tacksamt att ha en häst som dagen efter en vilodag går som ett urverk och varken känns stel och ”dragig” eller är full av missriktad överskottsenergi.

Olof hade nog kunnat avsluta passet efter 15 minuter (han rider vanligtvis runt 30-35 minuter efter att jag har värmt upp Vicke i 20 minuter)- allt flöt på så bra som man bara kan önska.

Blev massa superfina piaffsteg men ”givetvis” dog min mobil så fort detta skulle förevigas (finns 6 sekunder på Instagram).

Nu är min plan att verkligen försöka rida klokt framöver så att Vicke hålls så här fantastiskt fräsch som han känns.

Jag har ridit mer försiktigt ända sedan i somras (juli) och inte märkt något negativt med det- tvärtom.

Så det är fokus på mer kvalité och mindre kvantitet och mellan dressyrpassen är det lugna uteritter som gäller.

Så klart kan man inte gardera sig mot skador oavsett men jag ska, som alltid, absolut göra vad jag kan för att få fortsätta att uppleva dessa underbara dressyrpass- vare sig jag eller Olof sitter i sadeln.

3 kommentarer Skriv kommentar

  1. Manda Stillnert

    Tycker du gör helt rätt!
    Själv kör jag varannan dag system oftast, blandning mellan tömkörning, dressyr & skogen. Passar tanten väldigt bra lagt upp schemat tillsammans med tränare och varanna dag får hon bara skrota i hagen och återhämta sig 🙂

    Svara
  2. Malin

    Skulle vara intessant att höra hur du red och la upp din träning, mer konkret, tidigare jämfört med fr.o.m. juli.

    Svara
    • Birgitta

      Inga jätteförändringar egentligen- jag tycker att jag alltid har försökt att tänka klokt kring träning och inte bara ”ta dagen som den kommer” men jag hopptränar inte mer varje vecka (onödig skaderisk), mina dressyrpass är aaaaningens kortare för det mesta (handlar kanske om 5-10 minuter) och när jag rider ut så är flera pass väldigt lugna och utan fokus på konditionsträning då Vicke redan är i utmärkt kondition.

      Så klart måste detta bibehållas men det ÄR ju skillnad när man bygger upp och när man underhåller.

      Nu är han så vältränad och framför allt bra att rida även med mindre dressyrträning så då behöver jag inte ”nöta” bara för att.

      Edit: ser nu att du undrade hur jag red INNAN men det kan du kanske utläsa av ovan om du ”vänder på det” 🙂 !

      Jag hoppade oftare, red lite längre dressyrpass, behövde nöta in vissa moment mer/ fler gånger och när jag red ut red jag ”tuffare” med mer trav och galopp.

      Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>