Förstört täcke i stallet

Kom att prata om det här med att hästar biter sönder varandras täcken i hagen med några andra hästägare.

Att man får ” skylla sig själv” när man släpper ihop sin häst med andra tyckte vi alla var ganska självklart men hur tycker ni att man ska resonera om en häst biter itu täcket när man passerar utanför boxen (dvs den sticker ut huvudet och biter)?

Är det lika självklart att man får skylla sig själv?

10 kommentarer Skriv kommentar

  1. Anneli Kristensson

    Åh vilken svår fråga! Nackdelen med öppna boxdörrar i smala gångar!

    Svara
  2. Anna

    Svår fråga. Jag har dock valt att ha mitt galler stängt då jag vet att min häst skulle dra i täcket på förbipasserande häst. Jag är inte så orolig för täcket men att någon skulle slå mot huvudet på honom och att han då skulle kasta sig in och slå i huvudet vilket kan få förödande konsekvenser.

    Svara
  3. Frida

    Jag tycker dessa diskussioner om vem som ska betala för vad har spårat lite. Har man häst så kostar det, att grejor går sönder får man räkna med. Jag hade personligen inte ens diskuterat utan bara lagat eller köpt nytt, shit happens liksom. Är ägaren till täckessabotören snäll och erbjuder sig att stå för kostnaden så är det väl upp till hen men jag hade aldrig krävt eller bett om det.

    Svara
  4. Birgitta

    Själv hade jag blivit otroligt sur/ arg om det hade drabbat mig, kanske för att det inte finns i sinnevärlden att någon av alla hästar jag ägt skulle göra något sådant.

    Jag hade berättat det för marodörens ägare men varken krävt eller förväntat mig en täckeslagning eller dylikt.

    Däremot hade jag lärt mig min läxa och aldrig mer gått förbi den hästens box på ett sådant sätt att samma sak kunde upprepas.

    Svara
    • Frida

      Jag hade nog inte blivit det men jag hade nog velat ta upp det till diskussion med ägaren, man kan ju t ex komma överens om att stänga gallret till den hästen vid in- och utsläpp. Jag hade inte förväntat mig betalning som sagt men att man är lite flexibel med lösningar så att det inte händer igen. Ett täcke är ingenting men om hästen hugger så när man går förbi så kan den ju lika gärna hugga direkt i hästen eller råka hugga en människa. Jag blev biten strax under vänster öga när jag ledde förbi en häst i en stallgång, hästen siktade inte på mig men jag kom i vägen. Det är det sånt som bekymmrar mig mer än ett täcke. Men visst är det ngt som händer ständigt så hade jag kanske också tröttnat eller om ägaren var helt ovillig till att hitta en lösning så att det inte händer igen.

      Svara
      • Birgitta

        Du har helt rätt- ett täcke är ingenting mot att man själv eller hästen blir rejält biten.

        Hände mig en gång faktiskt; jag gick förbi en häst som fullständigt ” out of the blue” flög ut och högg mig i armen.

        Som tur var tog det i en tjock vinterjacka men ändå….

        Det konstiga var att den aldrig hade visat dessa tendenser varken före eller efter denna händelse vad jag vet.

        Svara
  5. Linda

    Tycker inte en häst som beter sig så ska stå så till.
    Ägaren får uppfostra den först. Ett sånt beteende är inte ok någonstans.
    Kan bli riktigt farligt, som redan beskrivs av ngn som fått ett bett i ansiktet.

    Svara
    • Anna

      Handlar ju oftast inte om elaka och ouppfostrade hästar men jag anser att det är en säkerhetsrisk att ha gallret öppet för alla inblandade.

      Svara
      • Frida

        Tror inte heller det handlar om uppfostran, hur skulle man uppfostra bort ett sådant beteende? Bättre att då stänga gallret eller flytta hästen till en lugnare box.

        Svara
  6. Birgitta

    Nackdelen med öppna boxfronter är att en del människor är väldigt snabba till att vifta in hästar som sticker ut huvudet hastigt även om hästen inte har onda avsikter.

    Hellre då att ha stängt än att riskera att få en huvudskygg häst som andra velat ” uppfostra”.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>