Varför togs ”utom tävlan” bort?

En diskussion med en bekant nyligen fick mig att fundera mer på det här med att man numera inte kan tävla utom tävlan.

Jag ifrågasatte varför en ryttare tävlade en LB helgen innan hen skulle starta MSV A- för mig är detta ett på tok för stort hopp mellan klasserna för att det ska vara ok.

I dagsläget handlar det dock bara om ens egna val; det är fullt tillåtet att göra så även om jag då tycker att det är ”fel”.

I tider då det diskuteras hur man ska göra dressyrtävlandet mer attraktivt tror jag inte att rätt väg är att tillåta att man ska få tävla ”hej vilt”i klasserna och som i exemplet ovan möta en häst som ena helgen blir andraplacerad i en LB och som nästa helg startar MSV A.

Hade ryttaren startat LB utom tävlan för att förbereda sin häst inför nästa helg hade i vart fall jag tyckt att det kändes mer juste mot medtävlarna men idag är det alltså inte tillåtet.

För övrigt tycker jag att man borde göra likadant när tex ”proffsryttare” måste kvala om hästar som med annan ryttare tävlat mycket högre klasser- låt dom rida utom tävlan och inte delta i kampen om rosetterna- den är tuff tog ändå.

Fast där kan man ansöka om dispens för att slippa kvala om både häst och ryttare ridit tillräckligt höga klasser om än inte med varandra och det är ju klokt.

Men är det någon som vet VARFöR möjligheten att tävla utom tävlan togs bort?

Jag ser ingen vinst med det då man ju rider samma program, betalar samma summa för att delta och liksom inte tar någon annans plats.

Någon som kan svara?

18 kommentarer Skriv kommentar

  1. Ann

    Ingen aning om varför det togs bort men angående exemplet du beskriver: Man måste – helt ärligt – vara HELT knäpp om man blandar LB och MsvA! Jag skulle skämmas ögonen ur mig även att blanda MsvC och MsvA. Vill man låta hästen titta i ridhuset man ska rida (om det nu var DET som var anledningen) så får man banne mig åka dit en dag när det inte är tävling. Annars får man låta bli och ta det som alla andra vid själva ritten.
    T ex i allsvenskan – som i Stockholm går i MsvB – får ej ekipage starta som en gång ridit på över 62 % i MsvA. Det säger ju en del om hur man bör tänka vad gäller de olika nivåerna.

    Svara
  2. Trasselkvast

    Jag hamnade i ett REJÄLT bråk med en domare och en överdomare en gång på tävling när jag red på ett bett de tyckte var icke godkänt (fast ett identiskt avbildades i TR), det här var innan utrustningsvågen kommit hit. De vägrade låta mig starta, jag stod på mig och ville ha åtm en bedömd ritt när jag ändå åkt dit. Till slut sa de ok, jag red fram, red in och upp på startlinjen, halt-hälsning-utblåst. Jag kokade och det blev mer diskussion och till slut fick de ge sig och ge mig ett (faktiskt rättvist) protokoll, utom tävlan. I resultatlistan står jag som utesluten dock, mindre kul. Kontrollerade detta efteråt, och jag hade rätt.

    Svara
  3. Anna

    Håller med dig till 100 procent… Ett ekipage som är kvalat till MsvA skall givetvis inte samma säsong kunna starta lätt klass.

    Svara
  4. Birgitta

    Har nu mailat och frågat 2 skånedomare och fått svar.

    De visste inte varför det tagits bort men den ena menar att man kan rida Pay and ride i stället och att ”tävling är tävling”.

    Svara
  5. Anna

    Vet inte heller svaret på frågan men har fått samma svar från ÖD när jag bad om att få rida utom tävlan.
    Tycker också att det är en märklig kombination av klasser.

    Svara
  6. DRESSYRLIV

    Kan inte svaret på din fråga, men VILKEN ryttare rider MsvA och veckan innan LB? Håller helt med Ann, ovan! Jag hade skämts ögonen ur mig. Rider man MsvA så har man som lägst, tycker jag personligen, i MsvB att göra! En klass upp och eller ner är väl helt ok, annat är parodi!

    Svara
    • Birgitta

      Det är som nämnts bara upp till dig att avgöra men om du frågar MIG så ja, det är det.

      Tycker skillnaden i den nivån inte går att jämföra med den mellan LB och MSV A. LB är i min värld till att börja med främst för unghästar eller hästar som gör sin första tävlingssäsong.

      Svara
      • Linda

        Jag håller absolut med dig om att hoppet mellan LB och MsvA är alldeles för stort för att ens komma på tanken att anmäla sig till LB. Nu vet jag vilken ryttare det är och hen har inte gjort några storslagna resultat på vägen till MsvA. Hen har såklart kvalat på samma villkor som alla andra men ser man på resultaten i kvalklasserna och sen på resultatet i MsvA-debuten så hade jag i hens situation väntat med MsvA-debuten. Det är ju inte heller någon utklassning att prata om när hen startat både LA och någon LB den här säsongen så jag kan inte tycka det är så farligt sett ur konkurrenternas ögon.
        Anledningen att jag frågade om det är ok att starta St George två veckor efter Int II är av ren nyfikenhet hur andra ser på det. Jag är tämligen ensam om att gå ner i klasserna tycker jag mig ha märkt. Detta verkar vara lite tabu inom dressyren. Hoppryttare är mycket bättre på det. Anledningen att jag gör det är för att min häst ska känna att det är ’lätt’ och få bra självförtroende (och kanske även jag ;)) för det är inga lysande resultat vi får i piaff- och passageklasserna.

        Svara
        • Birgitta

          Jag förstår tänket att enstaka gånger gå ner i klasserna om man haft problem och för att hästen ska få det lättare men som sagt tycker jag att konkurrensen är tuff nog ändå utan att man ska slåss om rosetterna med ekipage som ofta tävlar på en avsevärt högre nivå.

          Det är dyrt att tävla och nog vill väl de flesta ha chans att placera sig?

          Om ”överkvalificerade” ekipage deltar utom tävlan tycker JAG att det känns mer rättvist.

          Svara
  7. Linda

    Ja, det hade varit bra om man efter ett visst antal tävlingar i en klass på en viss procent ses som överkvalificerad och då får starta utom tävlan. Många fina unghästar kan ju lätt komma upp i 70% och där över och placera sig gång efter gång men som ändå behöver ut och tävla flera gånger på den nivån för att få rutin innan det är dags att ta ett kliv uppåt i svårighetsgrad.

    Svara
    • Birgitta

      Ja, jag har ju berört detta tidigare; att jag anser att uppklassningssystemet bör ses över. Har man fått tex 15 placeringar på en viss nivå på mindre än ett år (förekommer i Skåne) borde man tex bli uppklassad enligt mig eller bara få tävla utom tävlan på just den nivån.

      Svara
  8. Anna

    Personligen har jag ingen aning om vem den omskrivna personen är. Dock verkar ju en del veta vem hen är och då kan detta inlägg kanske vara lite känsligt.

    Svara
  9. Ann

    Känsligt eller inte – vore väldigt bra om personen i fråga (som ju ej är namngiven) läser här!

    Vad gäller Lindas fråga så tycker jag faktiskt det är mindre fel att gå ner till Georges efter Int2. Det är de fakto färre nivåer emellan (Georges, Int1, IntA,B, Int2) mot (LB, LA, MsvC, MSvB, MsvA) men ffa så är det troligen BETYDLIGT större skillnad på en häst på LB-nivå och en på George-nivå än George- och Int2-hästar.

    Men vi kan väl konstatera att för oss flesta normalt resonerande är det ok att varva mellan två nivåer; LB-LA, LA-MsvC, MsvC-MsvB, MsvB-MsvA osv.

    Svara
  10. Minstral

    Ja också funderar man på varför antalet starter sjunker i dressyr. Det blir ju tråkigt att bara vara klassutfyllnad och man betalar ju samma. I Skåne där jag tävlar sitter de folk i ”mina” klasser och rider runt på 70+% i år innan de går upp. Att några duktiga unghästar startar får man ju ta, men de ryttarna brukar klättra vidare ganska snabbt. Med min nuvarande häst är jag på nivån Lb/La och vi kommer inte att komma längre än så, det varken orkar han eller räcker till för. Att vi inte blir placerade är helt ok, det har vi inte gjort ritter för. Men att veta att troligtvis aldrig kommer att bli placerad om man inte ligger på 70-75 % är lite tråkigt. Sen å andra sidan är ju 70 % bara ganska bra, så känns verkligen som man behöver se över både det ena och det andra inom dressyren. Att pendla mellan MSVA och LB är däremot bara skämmigt, dråpligt och otroligt dålig stil.

    Svara
  11. M

    Även om jag inte är insatt i dressyrsidan låter det mycket märkligt att göra sånt stort hopp i klasserna och oschysst mot sina konkurrenter. När jag vill göra skolrundor (exempelvis gå från utomhus till inomhus) eller öva på en detalj i en lägre klass anmäler jag 8/10 gånger till en avd. b oavsett hästens ålder

    Svara
    • Birgitta

      Klokt av dig men eftersom det inte finns någon avd B i dressyr tycker jag att man borde få rida utom tävlan de gånger man av olika anledningar vill gå ner flera klasser än de man vanligtvis tävlar.

      Blir mest rättvist och ärligt talat- om jag av någon outgrundlig anledning skulle rida en LB med Vicke skulle jag inte vilja ha en eventuell rosett- jag hade bara tyckt att det var pinsamt.

      Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>