Tåler inte dressyrhästar vatten?

Suck…ibland blir jag så trött på dressyrryttare trots att jag själv betraktar mig som en.

Vi bidrar för ofta till fördomar om märklig hästhållning och det är inte bra tycker jag.

På en dressyrtävling jag var på nyligen regnade det men det var plus 10 grader och helt vindstilla.

Hälften av hästarna som skulle rida LB och MSV C (klasserna gick parallellt) hade LÄNDTÄCKEN på framridningen ?!?!?!

Extra komiskt var att 2 av hästarna jag såg var robusta ponnys.

Att dressyrhästar inte tål KYLA har ju varit känt sedan länge *harkel* men uppenbarligen klarar de inte att ridas en halvtimme i regn heller…..

20 kommentarer Skriv kommentar

  1. Malin

    I 10 grader och regn hade jag absolut haft ländtäcke. Särskilt på en klippt häst också.

    Svara
    • DRESSYRLIV

      Länkar till en intervju med Karin Morgan som är expert inom området.

      https://www.hippson.se/artikelarkivet/hasthantering/tacke-eller-inte-tacke-det-ar.htm

      Jag själv hade absolut använt ländtäcke i exemplet ovan. En klippt häst kan inte isolera sig alls på samma sätt
      som en oklippt (i och m att den inte har några hårstrån som den kan ställa upp). Regn blöter ner och kyler. 10 grader är förvisso inte jättekallt men en ruggig och fuktig dag kan det faktiskt vara rätt rått med regn dessutom.

      Varför skulle en häst som går LB inte behöva ländtäcke? Tvärtemo vad många säkert tror så är det inte så att den mindre tränade hästen är ’bättre rustad’ för regn eller mer tålig än en elithäst. Det är faktiskt precis tvärtom. En häst som är så kallad elithäst tåler kyla mycket bättre än en hobbyhäst.

      Svara
      • Birgitta

        Fast din länk handlar om täcke i hagen. Där kan min häst absolut ha täcke även om det skulle vara varmare än just 10 grader eftersom han STÅR STILLA mer eller mindre 90 % av tiden i hagen.

        Jag tycker att skillnaden är enorm mot om man rider ”aktivt”, typ på en framridning.

        Jag är själv extremt frusen men tom jag rider utan jacka i ridhuset tex- även vid flera minusgrader.

        Svara
  2. jannike

    Jag hade inte ridit med min klippta häst utan täcke i 10 grader och regn. Onödigt att kyla ner tycker jag.

    Svara
  3. Birgitta

    Men alltså….10 grader och regn kan det mycket väl vara tidiga sommarmorgnar!?! Har ni täcke i hagen då också???

    Att stå stilla i 10 plusgrader och bli blöt är måhända kallt men när man rider???

    Svara
      • Birgitta

        På den tiden jag hade dåvarande häst på bete kunde det hända att det var runt 6 grader på morgonen och varken jag eller någon annan hade täcke på betet.

        Inte heller Vicke har täcke i hagen om det är runt 10 grader på morgonen och temperaturen förväntas stiga (som den i princip alltid gör). Om det regnar har han förvisso oftast ett ofodrat regntäcke på sig men det beror som tidigare nämnts på att han står mycket stilla i hagen och att vi inte får lägga ut foder där.

        Åter igen är det för mig en milsvid skillnad på att stå stilla i hagen i många timmar eller att ridas aktivt i 30 minuter.

        Svara
  4. LenaB

    Hm, det beror nog på hästen. Har man en extrem frys-Nisse så hade jag säkert ridit med ländtäcke, likaså om det är en häst som har ngn form av ryggproblem. Vissa hästar spänner sig extremt mkt när de tycker det är för kallt och ruggigt, medan andra helt obekymrat travar på.

    Svara
  5. Manda Stillnert

    Hade faktiskt ländtäcke på igår när de häll regnade men då har också min lilla robusta ponny muskelära problem bak som inte gör att hon ska bli varken blöt eller kall om rumpan då de är rena döden för henne 🙂 Hon är bitter ändå på regnet ..

    Svara
  6. Mia

    Meeenn suck!!! när man rider aktivt behöver man definitivt inte ländtäcke vid 10 grader även om det regnar och definitivt inte om det är vindstilla. Det är en fysik ansträngning man begär av hästen när man rider men jag tror att en del hästmäniskor är hopplöst dåliga och slöa med sin egen träning. De har helt enkelt ”glömt” att vid fysik aktivitet blir man varm. Är dessa människor själva ute och springer i dunjacka? Blir rent av upprörd av de nötter som rider sina hästar svettiga i ridhus med ländtäcke på……..låt galenskapen upphöra!

    Svara
  7. Frida

    Jag hade nog haft ländtäcke på hösten vid 10º om hästen är klippt, i alla fall tills man värmt upp hästen. Sen kan man ju plocka av det. Jag tycker det är stor skillnad på 10º på sommaren och 10º på hösten. Också stor skillnad från häst till häst. Jag har haft hästar som har varit så frusna att de skakar i stallgången när man tagit av täcket, då jag har lagt på dubbla ulltäcken så slappnar hela hästen av och står helt stilla. Sen har jag haft hästar, varav en var ett sånt där känsligt fullblod 😉 som aldrig verkar frysa, helt opåverkade av väder och vind. Det finns stora individuella skillnader, precis som för människor skulle jag tro. Jag är en sån som aldrig fryser, använder aldrig långkalsonger, skulle dö av värmeslag. Trivs bäst med 17-18º inomhus. Andra skulle sitta och huttra och klär på sig dubbla lager med kläder redan nu. Jag har fortfarande tunn jacka på mig och ingen jacka i stallet, då blir jag för varm. Man kan ju inte bara känna efter själv och utgå från att hästen upplever det likadant men det borde ju rimligtvis vara skillnad även bland hästar på hur mkt man fryser.
    Hästar med ryggproblem skulle jag också hellre täcka lite för mkt än för lite, känns inte snällt att sitta upp på en kall, styv rygg.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>