När snålheten bedrar visheten

Diskuterade ett intressant fenomen med en god vän nyligen; det här med att en del hästfolk snålar in absurdum på väldigt viktiga saker som har med hästen/ ridningen att göra.

Läser ibland att ”man” vill ha en bra, bekväm, välanpassad sadel men den ska helst vara gratis eller max kosta typ 3.000.

Jo tjenare…

Ett råd till dessa personer är att prova en verklig kvalitetssadel och notera skillnaden – dessutom är det tusen gånger lättare att sälja en bra sadel vidare den dagen man behöver byta.

Jag tror att många i slutändan biter sig själva i rumpan faktiskt- de köper billigt skit som inte går att ändra, hästen får ont i ryggen, ryttaren sitter illa och som lök på laxen blir man sedan inte av med sin skräpsadel.

Och att ha en för både ryttare och häst optimal sadel tror jag är långt viktigare än att tex köpa dyraste hjälmen, tror inte att skillnaden mellan en hjälm för 700 och 5000 är sååå stor faktiskt. Har man råd så fine- köp vad du vill men prioritera sadeln- det är mitt råd i alla fall.

4 kommentarer Skriv kommentar

  1. Frida

    Det finns mkt man kan snåla på så som dyra täcken, schabrak osv men det finns vissa saker som man aldrig får vara dumsnål med och där räknar jag in sadel, foder, veterinär, hovvård och träningar. Man kan så klart spara en del där också men man får inte vara dumsnål- har du en dålig sadel som inte passar så blir ridningen lidande och risken för höga veterinärräkningar ökar så klart = blir inte så billigt med den billiga sadeln. Man måste ju inte ha en för 30 000 men under 10 000 är kanske svårt att hitta om den ska både passa och vara skön att rida i. Foder kan man också snåla på lite om man är smart och har koll på vad grovfodret innehåller och inte lägger pengar på en massa burkar som lovar en massa. Med foder kan man snåla om man snålar på rätt sätt.

    Svara
    • Birgitta

      Instämmer helt.

      Med tex analys på stråfodret kan det tex visa sig att man inte behöver ngt kraftfoder alls och kraftfoder är oftast dyrare per kilo än vad stråfodret är.

      Svara
  2. Manda Stillnert

    Och här kommer jag som lyckades fynda en begagnad sadel för ingenting i princip som sitter som ett smäck på min häst skämt och sido. Hästen som har vart omöjlig att hitta sadlar till ..

    Svara
    • Frida

      Finns ju inget som säger att man inte kan ha lite tur också men det är oftast så att man får det man betalar för. Man kan iofs hitta en äldre kvalitetsadel till vettigt pris också. Och det finns så klart lite billigare sadlar som är jättebra. Den bästa är den som passar både häst och ryttare.

      Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>