Ouppfostrade hästar

Vet ni vad bilderna ovan fick mig att tänka på?

Jo, som rubriken lyder: ”ouppfostrade hästar”- ett ämne vi berört flera gånger.

Jag har som ni kanske vet otroligt svårt för när hästar tillåts göra lite som de själva vill i hanteringen och tycker det är illa nog när det drabbar deras ägare men så klart ännu värre när ”oskyldiga” drabbas och/ eller stallpersonal som ska hantera hästen dagligen.

Jag tycker verkligen inte att det är personalens uppgift att uppfostra andras hästar- en häst måste tex enligt mig gå att leda på ett normalt vis utan risk för att man blir översprungen om man väljer att stå i ett inackorderingsstall.

Har också sett och hört om hästägare som blivit både knockade och sparkade (vid tex hovkratsning) utan att de knappt har reagerat utan bara sagt med yttepytte förmanande röst ”men Brunte lille….”.

Tro mig…hade Vicke sparkat mig så hade han nog fått mer än att höra några väl valda ord- han hade fått sig en rejäl smäll och det är också så hästar uppfostrar varandra (sagt till er som eventuellt ryser av tanken på att man ger hästen en smäll).

Men jag är mycket tydlig med detta även när det gäller andras hästar; skulle någon häst sparka eller bita mig så kommer den att få en smäll- var så säker. Det tror jag ger en långt bättre effekt än att prata förmanande faktiskt.

Men vad tycker ni?

Är det ok med liiiite nafsningar tex och var går gränsen? Hur bestraffar ni en häst som sparkas/ bits? Gör ni skillnad på er egen och andras hästar?

8 kommentarer Skriv kommentar

  1. Cristel

    Jag tolererar inga elakheter, men ett busigt nafs i jackan är inte hela världen. Jag säger så klart till hästen, men startar inget världskrig.

    Svara
  2. Anna

    I regel så skulle jag helt enkelt inte hantera en häst som sparkas och bits. Om jag ändå är ”tvungen” att göra det så försöker jag så långt som möjligt förebygga att det kan hända – binda upp hästen kort, leda med träns, inte vända ryggen till osv. Jag tror att det är viktigt att ta till de säkerhetsåtgärder som krävs för att man själv skall kunna behålla lugn och självförtroende i hanteringen.

    Om man kommer till punkten att hästen gör utfall mot en så tänker jag att det redan har gått för långt. Skulle ju definitivt inte vara glad om man säger så men ofta tror jag det är svårt att korrigera sådant beteende ”där och då”. Tror att det är väldigt viktigt att arbeta förebyggande och vara konsekvent i den vardagliga hanteringen. Som du säger, inte låta hästen dra iväg när man leder den, den skall stå still när man ryktar den osv…

    Svara
    • Elizabeth

      Ouppfostrade hästar blir dessutom farliga. Hästar mår dåligt av att inte ha en värld som är svart eller vit.

      Svara
    • Trasselkvast

      Det går ju att korrigera men oftast är hästen smart nog att fatta att den inte ska göra så mot dig, men fortsätter mot alla andra. Uppmärksamhet är, oftast, roten till det hela. Stimulera hästen mer och många trista beteenden försvinner.

      Svara
  3. Frida

    Att sparkas och bitas är så klart inte ok. Jag tycker det är självklart att man ibland måste markera tydligt vad som ok och inte. Men jag vill också undvika hårda tag osv i onödan, om man ständigt korrigerar hårt så tappar det effekten. Sen beror det mkt på hästen, de kan reagera mkt olika på att man korrigerar dem. Det där med att säga till andras hästar tycker jag kan vara lite lite bekymmersamt. Jag har hört så många historier om stallägare och andra hästägare som ska uppfostra andras hästar och då ofta på ett sätt som jag aldrig skulle acceptera. Vet de som tagit hingstkedja i munnen och ryckt ordentligt och sedan spöat hästen, de som fått för sig att slå till hästen i huvudet när de går förbi i stallgången för ngt, för dem, oönskat beteende. Hade blivit galen om min häst fått den behandlingen.
    Det jag själv har svårast för är ”drumliga” hästar som bara plöjer på när man leder och hanterar dem.

    Svara
    • Birgitta

      Som så ofta instämmer jag helt i din kommentar!

      Skulle någon ”uppfostra” min häst enligt dina exempel skulle jag bli galen.

      Han är så väluppfostrad så skulle någon hävda att han ”behövde” sådan behandling skulle jag veta att det var lögn och dessutom är det inte ok med så våldsamma metoder.

      Svara
  4. Cathy

    Folk som anser att lättare väld av typen som beskrivs i inlägget är fel, har nog aldrig behövt hantera en riktigt ouppfostrad och bufflig häst.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>