Stallflytt

Efter lite drygt 8 (!!!) år på Grevie hästcenter flyttade jag igår Vicke till ett närliggande stall (ligger 1 km därifrån och ännu närmare mitt hem, jag har 2 km dit).

Nu är ju just avståndet den minsta anledningen till flytten även om avstånd till stall är en väldigt viktig parameter för min personliga del- jag tycker inte om att köra bil och att tex ligga och köra 30 minuter eller mer för att komma till stallet finns inte på min karta.

Nej, i stället har jag efter många månaders grubblande valt ett stall med fler (3-4) timmars hagtid och framför allt möjligheten att lägga ut stråfoder där.

Vicke är en häst som kan och bör äta en hel del mat ( han är trots allt 173 cm och tränas 6 dagar i veckan på relativt hög nivå) och jag vill gärna att han konsumerar en del av dagsgivan i lugn och ro utomhus i stället för att som i dagsläget, och när gräset är slut, mest stå och hänga vid grinden.

I vintras löste jag sysselsättningen utan gräs genom att dagligen släpa ut stora mängder av grenar och sly till hagen eftersom vår stallägare hade beskurit flera träd och det fanns massvis att ta av- det räckte faktiskt i flera månader åt Leon och Vicke.

I år behöver träden dock inte beskäras och ärligt talat var det ganska ansträngande att ägna sig åt grensläpning varje dag.

Nåväl….vi får se vad både jag och Vicke tycker om flytten efter ett tag- det är naturligtvis väldigt viktigt för mig att detta blir till det bättre för oss båda men än är det för tidigt att säga något om den saken.

Jag skulle så klart inte ha flyttat om jag inte trodde att det kommer att bli bra men samtidigt är jag också realist och beredd på det mesta.

Jag har aldrig stått i ett så litet stall förut ( det finns plats för 4 hästar och just nu står där 3 inklusive Vicks) och tänker att det kan finnas både fördelar och nackdelar med detta.

Det blir, gissar jag, mer sårbart med så få hästar/ personer men också lättare att komma överens när det inte finns så många viljor att beakta.

Men vi får se.

Jag lovar att rapportera mer detaljerat när vi varit på plats ett tag.

För övrigt kommer jag att fortsätta att rida i ”mitt” gamla och mycket uppskattade ridhus- det tar ca 10-12 minuter att skritta dit och det passar ju utmärkt eftersom jag alltid har varit väldigt slarvig med fram och avskrittning 🙂 !

11 kommentarer Skriv kommentar

  1. Ann

    Som ägare av ett stall med tre hästar är ju fördelen att man kan hålla en riktigt bra ordning och anpassa efter hur man vill ha det. Hästarna får vänja sig vid att vara ensamma. Är det bara 3-4 kan ju alla vara ute på olika saker samtidigt.

    Svara
    • Birgitta

      Instämmer helt. I detta stall har 2 kvinnor runt min ålder häst.
      Det känns väldigt ordningssamt utan hysteriskt pedanteri för ja, sådant kan ju också förekomma.

      Och även om jag absolut vill ha ordning och reda så måste man kunna tappa ett höstrå på marken utan att hela världen rasar och det skrivs sura meddelanden på tavlan.

      Svara
  2. Manda Stillnert

    Låter ändå som du övervägt de här nogrannt, hoppas ni ska trivas! Vi har bara tre hästar i vårt stall nu men plats för fyra och de två andra bor i lilla stallet. De fungerar alldeles utmärkt, de är lugnt för hästarna att vara inne på kvällarna och de uppskattar verkligen lugnet de märks speciellt på min egen ponny som gärna vill vara ”ifred” på kvällarna.

    Svara
    • Birgitta

      Jodå; jag gör aldrig något utan att ha tänkt igenom det extremt noga.

      Mitt förra stall (7 hästar) är också mycket lugnt eftersom alla aldrig är där på samma tider. Jag var tex 9 gånger av 10 ensam, både i stallet och i ridhuset.

      Stod innan dess på en stor ridskola i över 20 år och även där tycktes mina hästar trivas och var lugna och trevliga trots avsevärt mer liv och rörelse.

      Svara
      • Manda Stillnert

        Okej skönt ändå att de kan vara lugnt i större stall, har tyvärr bara dåliga erfarenheter av de, därför de är så skönt att de bara är våra hästar hemma 🙂

        Svara
  3. Minstral

    Men tror du inte det kommer ta emot att rida dit i regn och blåst? För övrigt förstår jag varför du väljer ett stall med mer hagtid och mat ute.

    Svara
    • Birgitta

      Nä….skritta i 10 minuter i regn och blåst är inga problem och sådant väder är det förhoppningsvis inte varje dag 🙂 .

      Däremot hade jag aldrig skrittat i mörker men nu är jag ju alltid ledig dagtid.

      Och skulle jag mot förmodan bli så ovillig att skritta denna pyttesträcka pga dåligt väder får jag väl koppla släpet och KÖRA dit vilket gissningsvis hade tagit 2-3 minuter men det hade faktiskt känts pinsamt 🙂 .

      Svara
  4. Ann

    Sedan 1990 har jag haft 10 minuter till ridhuset. En bit genom en skog (förbi en djurkyrkogård ) och över en mer öppen yta. Kan inte minnas EN gång jag avstått pga vädret. Och minst halva året är det ju beckmörkt. Finns riktigt bra pannlampor.

    Svara
    • Birgitta

      Jag har ju som sagt dessutom lyxen att alltid kunna rida på dagtid så just pannlampa behöver jag inte ens fundera på 🙂 .

      Svara
  5. LenaLu

    Blir toppen för din häst, att få mer hagtid. Mina är ute så länge jag orkar hålla mig vaken på kvällen. Kan säga att de är pigga, kanske för pigga o alerta hästar. De behöver verkligen stå på box o vila sig iform, om man nu tror det. Men de är absolut vanedjur, omställning behövs förstås. Hoppas ni kommer trivas.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>