You too?

I meetoos fotspår vittnar massor av kvinnor, både enskilt och i olika yrkesgrupper om sexuella trakasserier de utsatts för.

Även ridsporten har följt efter vilket jag tycker är bra för givetvis har där också förekommit och förekommer en ibland verkligen inte ok jargong och uppförande.

Jag undrar om det finns någon i min ålder som har sysslat med hästar sedan ungdomen som INTE kan vittna om i vart fall NÅGOT ” otillbörligt beteende”- jag kan det inte.

Minns hur det var när jag var runt 20 och ihop med en avsevärt äldre man som jobbade i olika stall på Jägersro.

Otroligt mycket ”sexsnack” i stallen, porr-almanackor på väggarna i fikarummen och relationer som man verkligen kunde fundera över.

Jag blev själv tagen på brösten av en stallanställd fast han mycket väl visste att jag var sambo och det var han också för den delen! Och detta skedde liksom ” från ingenstans” så jag fann mig inte ens!

I den vevan köpte jag min första häst och en på ridskolan inackorderad hästägare som var en skicklig dressyrryttare erbjöd sig att hjälpa mig.

Han passade vid något tillfälle på att ta mig i skrevet under förevändning att han skulle rätta till min skänkel!?!?

Jag var runt 21, han runt 60 och gift sedan länge….

Sedan talades det i alla fall på den tiden mycket om flera av de manliga hoppryttarna i Sveriges elit, hur de trots att de hade sambo/ fru vänstrade till höger och vänster men huruvida detta var sant, skedde med allas samtycke osv har jag ingen aning om.

Men helt klart behöver mycket komma upp till ytan och alla behöver också bli medvetandegjorda kring vad som är ok och inte.

Jag hoppas och tror att tjejer och kvinnor har en annan medvetenhet idag och förhoppningsvis också mer skinn på näsan än ”på min tid”?

Vad är era tankar och erfarenheter?

5 kommentarer Skriv kommentar

  1. Frida

    Jag har själv inte varit utsatt i hästsammanhang (men har som alla andra blivit tafsad på på t ex krogen eller fester). Däremot har jag rört mig kretsar där många hästkillar/män varit, de flesta har jobbat proffesionellt med hästar, och de män som inte betett sig svinigt är lättare att räkna upp än de som gjort det. Det är män som utnyttjar sin maktposition, sin ”stjärnstatus” till att ha förhållanden (mer eller mindre öppet) med betydligt yngre tjejer, ofta elever på gymnasieskolan som man undervisar på, män som tafsar och kommer med sexuella anspelningar och kommentarer, män som uttrycker sig nedlåtande om kvinnor osv osv. Jag kan räkna upp ett antal välkända namn där jag vet med säkerhet (fått infon direkt från ”källan”) att de har betett sig illa, tafsat, kommit med äckliga förslag, haft förhållande med småtjejer vid sidan av, kommit in i rummet när hon låg och sov, ”köpt tjänster” med erbjudande om att rida fina hästar, få boende, fina sadlar m.m. Detta har liksom varit allmänt känt inom hästvärlden men ingen vet officiellt (men man varnar sina barn för att vara ensam med den där hästläraren som jobbar på gymnasieskolan barnet ska börja på).
    Me too kampanjen har varit en ögonöppnare för mig på så sätt att jag insett hur stort detta problem verkligen är. Jag är feminist ut i fingerspetsarna och anser mig påläst men jag kunde inte ana att så många män i så många olika kretsar betett sig så här illa. Jag är inte så förvånad egentligen men det blir så påtagligt hur stort problemet är. Och hur unik jag är som ”bara” blivit tafsad på på krogen, aldrig blivit utsatt i t ex mitt arbete.
    Det är så klar inte ”alla män” som så många män skriker så fort detta kommer på tal men det är betydligt fler än man tror, och många vet inte ens om att de själva tillhör gruppen som ofredar eller beter sig olämpligt, de förstår inte att hur kränkande en klapp på rumpan, lite snuskiga kommentarer eller nedvärderande snack är för den som blir utsatt. Endast samhällets mest priviligerade grupp, dvs vita, heterosexuella män, kan undgå att förstå detta då de själva aldrig blir utsatta för kränkande behandling pga av den grupp de tillhör, de ÄR normen och besitter så mkt mer makt än de själva förstår. I den positionen, att man aldrig upplevt diskriminering eller kränkningar pga sitt kön, sexuella läggning, etnicitet osv, så blir man nog väldigt kränkt och sur när någon påpekar att ditt beteende inte är ok och dessutom placerar en i ett fack.

    Svara
  2. Linda

    Det råder ingen tvekan om att kampanjer liknande denna behövs för att främja jämställdheten och gynna kvinnors situation i vårt samhälle, och det som framkommit i den här kampanjen (exempelvis gällande Timell och Virtanen) är fruktansvärt och lagvidrigt. MEN att sociala medier och dagspress kommit att ‘agera domstol’ tycker jag är riktigt otäckt i rättsstaten Sverige. Det jag syftar på är att det finns en anledning till att svenska massmedier haft som policy att avstå från att publicera namn och arbeta utifrån principen ‘oskyldig till motsmotsatsen bevisats’ – att inte rättsprocessen ska påverkas. Frångår vi detta, ja då är vi i min mening ute på väldigt hal is. Därmed inte sagt att jag misstror de kvinnor som nu trätt fram.

    Svara
  3. Mia

    Män generellt är mycket kåtare än kvinnor och många män har en skev självbild och uppfattar sig själva sexigare än vad de är. En del snetänder och bryr sig inte om hur ett tafsande uppfattas av kvinnan, då de just precis då i sin kåthet känner sig oövervinnerliga.
    Nej, jag är inte feminist men hela metoo grejen gör att jag blir äcklad.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>