Alkoholskämt

Man är ju olika känslig för allt som florerar på nätet och bryr sig olika mycket- säkert pga det man har med sig i bagaget så att säga.

Jag blir skitsur när folk postar bilder på plågade djur på Facebook tex även om syftet är att tex promota någon djurättsorganisation.

Jag VET att det finns massor av djur runt om i världen som far hur illa som helst men jag vill verkligen inte SE det.

Annat som kanske tycks långt mer harmlöst är den mängd av olika skämt/ roliga bilder som florerar kring alkohol där man liksom vill ge sken av att det är roligt att göra all möjlig idioti i fyllan, att det är kul när man dricker hur mycket som helst och hur ofta som helst osv.

Som socialarbetare om inte annat vet jag hur otroligt mycket elände alkohol ställer till med och kan liksom inte tycka att ovan är kul.

Ja, det finns annat som kan missbrukas också, som mat tex men mat måste alla äta medan ingen BEHÖVER dricka sprit.

Har ni reflekterat över detta? Är jag lite överspänd?

Finns det saker ni inte tål på samma vis på nätet?

11 kommentarer Skriv kommentar

 1. Linda

  Håller helt med dig. Jag är uppvuxen med en mamma med alkoholmissbruk så jag förstår inte alls de här alkoholskämten på sociala medier. Jag kan själv dricka alkohol men i mycket måttliga mängder. Gärna ett glas vin till maten men inte mer.

  Svara
 2. Chrstina Olsson Baaz

  Tänker precis som du och märker av mycket av dessa bilderna då jag är i en ålder där många (inkl mig själv) har barn och familj och många är kvar i festande. Är man även aktiv inom skolans värld så får man tyvärr se och höra en hel del

  Svara
 3. Annelie Magnuson

  Jag som inte har problem med alkohol och gärna njuter av ett glas vin tycker att vissa skämt är roliga men de med barn på bilden känns ju inte fräscha. Men som sagt – lite skämt om vin t ex tycke JAG bara är roliga!! Hade säkert känt annorlunda om jag haft familjemedlemmar med alkoholproblem. På samma sätt tar jag illa upp om andra skämt som berör mig men inte de flesta andra. . Så funkar ju vi människor.

  Svara
 4. Anna

  Nej jag tycker oftast inte att det är roligt att skämta om alkohol även om det inte kanske gör mig förbannad direkt. Det som verkligen gör mig arg är när folk delar ”roliga” videor med barn eller djur som inte alls är roliga utan mest plågeri av barnet/djuret.

  Sedan vad gäller alkohol kryper det lite i mig när bekanta som man vet är ”lite törstiga” postar bilder av sitt drickande och får muntra hejarop i kommentarsfältet. Klassiskt exempel är väl pappan som skall till Thailand med familjen och lägger upp en bild på Facebook av hur han sitter och dricker starköl och Jägermeister klockan 6.07 på morgonen, hö hö hö. Och bredvid sitter ett ängsligt barn och är tomt i blicken…

  Svara
  • DRESSYRLIV

   Usch jag mår dåligt av det du skriver. Anna (angående jägermeister-pappan på morgonkvisten). Stackars, stackars barn. Är också socionom, som Birgitta, och skriver en avhandling om barn som blivit utsatta för sexuella övergrepp. Sedan jag själv fått barn och sedan jag blivit insatt i ”mitt” ämne så kan jag bara säga att jag tar fruktansvärt illa vid mig när barn far illa.

   Svara
  • Birgitta

   Angående barn och djurvideos instämmer jag helt. Ibland ser man dessutom rent farliga saker spelas in ( typ som när en mamma la upp en bild på sitt ca 2-3 åriga barn som satt framför henne i sadeln- utan hjälm….) och så fattar inte okunniga människor utan tycker bara ” åhhhh så gulligt”. Ehhhh nä….

   Vad gäller att posta ”krökar-bilder” inför eller på semestern ser jag tack och lov nästan aldrig barn på dessa bilder.

   Men tycker det är såååå fjantigt just när det postas bilder på folk som dricker sprit 7 på morgonen inför en flygresa. Ok om man gör det för att lugna nerverna men vem f..n tycker öl/ starksprit är gott så tidigt på dygnet?

   Ser det ofta IRL när jag är ute och reser också, tex om det är all inclusive på hotellet- då kan man dricka champagne på morgonen….urk! Men det gäller att passa på om/ när det är gratis….

   För övrigt har jag svårt för när feta vänner och bekanta postar bilder på saker de äter som jag vet innehåller 5000 kalorier per portion men det får man ju knappt skriva för alla ska ha rätt att äta vad de vill typ…och det har man man givetvis men jag är människa nog att erkänna att det stör mig ( eftersom jag tycker att de borde tänka på sin hälsa…..).

   Svara
   • DRESSYRLIV

    Haha, har aldrig tänkt tanken att det skulle störa mig när en fet människa postar en bild på när den äter något kalori-rikt. Tänker nog mer spontant att vill den människan förstöra sitt liv (det vill säga förkorta sin tid på jorden) så ”vassego”. Det rör ju egentligen inte mig (mer än att personen i fråga då kostar på samhällskostnaderna förstås, vilket ju drabbar mig i slutänden). Men jag tänker faktiskt inte så. Fetma är ett allt större utbrett samhällsbekymmer, ja så är det förstås, men så länge jag och min familj inte är drababde så är jag egoistisk nog att inte ta så illa vid mig.

    Svara
 5. DRESSYRLIV

  Lite siffror … (bedövande tragiska)

  I en registerstudie från 2013 följde man samtliga barn i ett antal årskullar
  i Sverige, till vuxen ålder. Närmare 8 procent av dessa barn hade
  under uppväxten en förälder med så allvarligt missbruk eller så svår psykisk
  sjukdom att hen fick sjukhusvård. Andelen berörda barn blir 17 procent om
  man dessutom inkluderar de föräldrar som haft öppenvårdskontakter med
  sjukhus för missbruk, eller som dömts i domstol på grund av rattfylleri eller
  narkotikabrott. Det är troligt att ännu fler barn berörs eftersom föräldrar
  kan ha problem med alkohol, narkotika och psykisk ohälsa utan att det leder
  till vård på sjukhus.
  (Källa: Folkhälsomyndigheten)

  Svara
 6. Madeleine

  Jag är fullständigt allergisk mot alla uppmaningar att sätta ut tex hjärtan för att visa medkänsla för dom som har allvarliga sjukdomar som cancer, epilepsi mm. Ett billigt och simpelt sätt att synas för egen del.
  Skänk en slant till forskningen istället, det är det enda vi kan påverka.
  Men annars kan jag tycka vissa alkoholskämt är roliga

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>