Fredag- heeelt slut

Oj, oj, oj vilka intensiva 2 dagar jag haft!

Igår höll jag på med stallflytten precis hela dagen och när jag äntligen var klar, hungrig och genomfrusen vägrade släpet att släppa från bilen. Stödhjulet hade gått sönder på något sätt och jag såg inget i mörkret så i ren desperation ringde jag efter Henrik som lyckades hitta till mitt nya stall trots avsaknad av dagsljus.

Tyvärr lyckades inte heller han få loss släpet så vi fick köra hem med hans bil- jag totalt stelfrusen och med bara några smörgåsar till frukost i magen.

I morse körde Henrik ut mig till stallet igen innan sitt jobb (jag var på plats 6.30) och lite senare lyckades stallägaren (en kvinna i min ålder) att få loss släpet med hjälp av 5-56, en domkraft och hederlig råstyrka 🙂 .

Sedan dess har jag fortsatt att fixa med allt i stallet, övervaka utsläppet i ny, stor gräshage (som gick lugnt efter 30 sekunders trav och galopp), handla plastbackar, silvertejp och babyolja, ringa och maila en massa, gå ut med Molly, åka och köpa anti-kli tvål och spray, köpa nytt stödhjul, tanka ( körde på reserven), åka tillbaka till stallet för att schamponera Vicke med tvålen en bloggläsare tipsade om (tusen tack för det), longera det kära djuret, spraya honom med anti-klispray, köra hem, äta och nu är jag snart redo för mitt badkar 🙂 .

Som nämnts har jag behandlat Vicke enligt era tips och det enda jag ångrar var att jag inte rådfrågade er läsare tidigare.

Nu ska jag inte ropa hej men att kliandet beror på torr hud tycker jag låter mest logiskt- allt annat har liksom pågått i flera år utan problem medan jag i år klippt 3 gånger med ovanligt täta intervall. Håll tummarna att ovan hjälper för det är sååå stressande att se detta ständiga kliande och det kan ju knappast vara skönt för Vicke.

Longeringen var för övrigt en fröjd att skåda och redan igår svällde hjärtat av stolthet över min fina häst.

Han sprang då så snällt i det nya ridhuset i bara grimma och en graman som longeringslina (hittade inte alla saker i flytten) och detta trots snart 2 veckors vila.

Idag hade jag sedvanlig longeringsutrustning på och han fick trava 10 minuter på en mycket bra utebana som verkar kunna svälja hur mycket vatten som helst och han ” travade för en miljon” som jag säger lite skämtsamt.

Nu VAR han lite på tårna- därav den flotta traven för hans ordinarie dito är inte mycket att yvas över men ändå så lyhörd och följde minsta anvisning från mig.

Skrattade gott åt en kommentar jag fick i stallet; ”när ska du rida då..?” för jag är snarare van vid att folk tycker att jag rider väldigt mycket/ ofta 🙂 .

Men nu har Vicke vilat helt planenligt i 2 veckor så longeringen är mitt sätt att mjukstarta, framför allt på en ny anläggning.

8 kommentarer Skriv kommentar

  1. Hedwiginnan

    Hoppas det kommer fungera bra på nya stallet. Jag blir lite avundsjuk på att det verkar finnas en uppsjö av bra stall/stallplatser i Skåne.
    Hur mycket kostar en stallplats där du står nu och vad ingår? Intressant att jämföra. Här kostar tex en stallplats med ridhus, in o utsläpp, fodringar, täckesbyten ca 6000:-

    Svara
    • Birgitta

      Nej, enligt mig finns det inte en uppsjö av BRA stallplatser- men det beror förvisso på att jag är bortskämd och vill ha både närhet, ridhus och bra hagar.
      Just den kombinationen verkar omöjlig att finna…

      Jag vet tex ett på pappret bra stall men dit är det typ 4 mil, jag vet andra stall med bra ridhus men små, leriga grushagar, jag vet stall som ligger nära och med bra hagar men utan ridhus osv.

      På nuvarande anläggning betalar man 1600:- och så får man köpa till eget spån (finns på anläggningen för ca 60:-/ bal), eget kraftfoder (stallägaren är återförsäljare för Marstall men man får köpa vilket foder man vill) och hösilage (finns på anläggningen för 2:50).

      Jag räknar att min stallhyra kommer att landa på runt 3500:- och så får man lägga på bensin på det, 14 km varav halva vägen på motorväg.

      I min stallhyra (dvs exklusive foder och strö) ingår 20×50 ridhus (tyvärr utan speglar buhu….), relativt stor gräshage, stor utebana, duschapilta med varmvatten, toalett och pentry.

      Man har 2-3 pass per vecka, ett pass är antingen morgonfodring, utsläpp, lunchfodring i hagen, intag eller kvällsfodring dvs 5 olika pass som man kan välja bland. Man sköter då 12 hästar.

      Svara
        • Birgitta

          Det ska vara helt ok utifrån vad jag fått beskrivet för mig. Jag är inte sååå kräsen med den biten men det måste ”givetvis” gå att rida ut utan tex livsfarlig trafik eller att skritta fram och tillbaka på grusvägar.

          Svara
      • Anna

        Mest nyfiken då jag själv letade stall i samma region för några månader sen och det är faktiskt glest på anläggningar med ridhus och vettiga hagar.
        Sularpsgården läste jag om och tyckte det lät intressant men för långt att köra för min del.

        Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>