Om träning och nyårslöften

Deltog på nätet nyligen i en diskussion gällande huruvida man tränar något eller ej vilket fick mig att fundera på det här med nyårslöften och träning.

Ett nytt år närmar sig ju med stormsteg och att många vill gå in i det med försatser om ett hälsosammare liv måste vara en rejäl kassako för vissa företagare trots att januari annars är känd för att vara en ”fattig” månad när alla pengar har gått åt till jul och nyårsfirande.

Jag minns hur någon jag känner raljerade över besökarna på hens gym:

I januari gick det knappt att komma innanför dörrarna pga alla nya medlemmar som avgett sina nyårslöften men därefter tunnades besöksskaran ut ganska snabbt och mycket eftersom många la av med träningen.

Och precis så tror jag att det är vilket också är en anledning till att jag själv inte tränar något fast jag försökt med både gym och löpning i ganska långa perioder (många månader) för att verkligen ge det en chans.

Det man inte tycker är genuint KUL utan gör för att man ”måste” (tex träna för att man tror att man därigenom ska gå ner i vikt) blir aldrig något varaktigt och man söker hela tiden anledningar att låta bli, dras med dåligt samvete och tvingar sig däremellan till något som man egentligen hellre hade sluppit.

Så vill i alla fall jag inte leva mitt liv- det finns så mycket annat man måste göra som man inte vill så att även ägna fritiden åt det….nej, varför?

Ridning tycker jag däremot är superkul och betraktar i mitt fall absolut som en form av träning och detta tillsammans med ständiga powerwalks med hunden gör att jag varken känner mig orkeslös eller otränad.

Någon har sagt att ”den bästa träningen är den som blir av” och min ridning blir i alla fall av ständigt och med glädje 🙂 !

Sedan finns det absolut mer effektiva sätt att träna och jag inbillar ju mig inte att ALLA ridpass är ”träning” men lite ger det ändå tror jag.

Tränar ni? Vad? Gör ni det för att det är kul eller finns det andra skäl?

10 kommentarer Skriv kommentar

  1. Trasselkvast

    Jag tränar för att det är kul,25% av tiden, resten av tiden är det en blandning av att jag ser bättre ut, mår bättre, kroppen kommer räcka längre och min rygg mår bättre av det. Jag gör det bara, helt enkelt.

    Svara
  2. A

    Tränar crossfit, det roligaste jag vet! Ärligt talat ger det mer än ridningen, även fast det är svårt att erkänna.

    Svara
  3. Anna

    Kunde inte hålla med dig mer – har numera gett upp att träna ”för sakens skull” och gör bara sådant som jag faktiskt tycker är roligt och ger energi.

    Tränar mycket hemma med hjälp av appar, det är perfekt tycker jag.

    Svara
  4. Frida

    Jag tränar lite grann utöver ridning, skulle dock aldrig sätta min fot på ett gym. Dels så tar det för mkt tid att träna då, med körning osv vilket är att bädda för ursäkter och dels så har skolgympan förstört mig för livet vad gäller all typ av fysisk aktivitet som innefattar att ngn annan ser en (förutom ridning då) så t ex Friskis och Svettis går också bort. Jag tränar hemma med gummiband, pilatesboll och enkla styrkeövningar samt jogging. Förr så klarade jag inte att springa på vintern men efter att av en slump, en rälig förkylning, fått utskrivet inhalationer/luftrörsvidgande och tack vare det upptäckt att jag nog haft astma i många år så kan jag faktiskt springa i minusgrader nu. Jag tränar för slippa smärta (men det slipper jag inte ändå) och för att rida bättre. Tanken är att köra lite och ofta snarare än mkt och sällan, det är bästa sättet för mig att lura mig själv till träning- när det känns motigt så ljuger jag för mig själv att jag bara behöver springa några minuter/köra några övningar, när man väl börjat så tar gör man ofta lite mer ändå när man ändå är i farten. Kan inte säga att det är roligt men det är roligt när man märker skillnad på ridningen.

    Svara
      • Frida

        Märker på magen och bålen, t ex så sitter jag ned bättre i trav när jag har styrka i bålen. Flåset gör att jag kan fokusera bättre och inte blir trött lika fort. Mkt av det jag gör med pilatesbollen ger bättre koordination. Har typiska kontorsaxlar och får bättre hållning när jag stärker skuldrorna.

        Svara
  5. Charlotte

    Jag kan lova att ridning är väldigt bra träning för hela kroppen! Prova att hålla upp ett år eller två (utan att ersätta ridningen med annan träning) så ska ni få se hur mycket muskler man tappar…

    Svara
  6. Linda Stridh

    Jag tycker att ridningen ger mig träning och jag blir pigg och glad av att rida. Men kände för ett halvår sedan ca att jag behövde ett kompliment till ridningen, en annan träning. Det blev jogging, tycker om att röra mig ute, kan sticka ut när det passar mig, inga tider att hålla o inga fasta avgifter att betala . Sen är det kul att ha lite olika lopp som mål m träningen att delta i.

    Svara
  7. LenaLu

    Tränar ett par tre pass i veckan på ”Friskis”, kör det jag tycker är kul. Men den största motivationen är att jag blir starkare & bättre som ryttare. Både konditionen, koordination o styrka. Utöver det mår jag bättre generellt, har aldrig lyckats rida så mkt att den gett mig samma träning.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>