Kan hästar klockan?

För ett tag sedan fick jag höra en kommentar som verkligen fick mig att haja till, framför allt för att den sades av en person som haft hästar som hobby i många, många år.

”Ja, hästar kan ju inte klockan” fick jag veta på tal om att personen ville ta sovmorgon.

Jag stod som ett frågetecken och undrade om jag hade hört rätt för är det något hästar ”vet” så är det vad klockan är på ett ungefär.

Alla som kommit gående på gårdsplanen till det stall där jag stod i 8 år kan vittna om hur det gnäggades högt från de flesta hagarna om man kom kring ”intagstiden” medan hästarna alla andra tider var tysta.

Nä…var ärlig och säg att DU vill sova och att hästarna får ACCEPTERA att få sin mat senare men kom inte med skitsnack för att försöka rättfärdiga ditt beteende- det säger jag!

10 kommentarer Skriv kommentar

  1. Linda

    Visst kan de klockan. Jag ger hästarna mat strax innan 6 på vardagarna. På helgerna får de senast 7.30 för att jag ska få någon timmes sovmorgon. En av hästarna i stallet är inte sen att meddela att klockan passerat 6. Det hörs in i huset när han slår i boxdörren med jämna mellanrum.
    Ca kl 12 öppnas en grind i hagen där det serveras lunchhö. En stund innan 12 så rör sig hästarna mot den delen av hagen och står och väntar.
    Ca kl 16 får de em-hö som läggs ut ’manuellt’. Om klockan passerat 16 så står de vid grinden och väntar och gnäggar så fort de ser en, vilket de inte gör annars.
    Nu på vintern tar jag in hästarna ca halv åtta – åtta. Tittar jag ut från huset vid halvåtta-tiden så står de och tittar in genom köksfönstret och kollar om jag kommer snart. Jag tycker de är helsköna med sina rutiner .

    Svara
  2. Manda Stillnert

    De är ju vanedjur, våra blir otåliga om de inte får mat på samma tid på morgonen oavsett om de är helg eller inte men så fort de fått sitt kraftfoder plus hö inne så står de kvar någon timme inne och äter utan problem. Viktigast tycker jag är att hålla samma tid på alla mat tider ..

    Svara
  3. Charlotte

    Well said!
    Det är även en gammal felaktig myt att hundar inte har någon tidsuppfattning. Det har de visst! Man har kunnat visa i forskningsstudier att hundar väldigt väl kan skilja på om man har varit borta 5 minuter eller 5 timmar!

    Svara
  4. A

    Självklart kan de ”klockan”! Det är ju rätt stor skillnad på deras humör om man fodrar 6 eller säg 7:30 på morgonen. Det har märkts tydligt på hur rörig boxen varit i alla stall jag stått, om den som har fodrat frukosten varit lite sen.

    Svara
  5. Anna

    Har nog aldrig hört någon som spenderar tid med djur som trott något sådant – att djur har en ”klocka” trodde jag nästan till och med var möjligt att bevisa vetenskapligt? Alltså inte att de har ett fickur som de tar upp som kaninen i Alice i Underlandet 😀 men just att de väldigt gärna får vanor och rutiner. Det heter ju till och med att man är ett vaneDJUR…

    Svara
  6. Frida

    Visst har de koll på tiden. Speciellt om man alltid gör allting vid samma tid, då lär de sig definitivt vad klockan är. Vi som bara är två i stallet, på 4 hästar, och som jobbar heltid kan inte alltid hålla exakta tider utan vi får stretcha lite på bägge hållen, t ex så är det morgonfodring och utsläpp mellan 6-7.30 beroende på hur vi jobbar, insläpp 17-19 beroende på hur vi vill rida, hur vi jobbar och vädret. Är vädret riktigt pissigt kan de komma in ännu tidigare när det går. Men å andra sidan så har de alltid grovfoder tillgängligt så då blir in- och utsläpp inte så viktigt, det är viktigare när man har många fodringar med mindre mängd foder åt gången kan jag tycka. Tycker också att det är bra att vänja dem lite vid att det inte är exakta tider, vid t ex tävling kan man behöva anpassa det lite efter starten. Men som sagt, vänjer man dem vid vissa tider så vet de mycket väl vad klockan är!

    Svara
  7. Nina

    Det är en gammal myt att hästar är sådana vanedjur naturligt. Det är människan som vänjer dem.
    Mina hästar har inga fasta rutiner utan de kan få mat allt mellan 6 och 9. Jag har aldrig haft lugnare och mer harmoniska hästar. Jag hatade alltid den stress som fanns i stora stall där hästarna stod och sparkade och höll på när det var mattider. När jag köpte egen gård lovade jag mig själv att mina hästar aldrig skulle behöva ha den stressen igen.
    Nu har mina hästar tillgång till hösilage eller gräs stora delar av dygnet och jag skulle aldrig acceptera npgot annat nu.

    Svara
    • Birgitta

      När man har eget stall kan man givetvis göra som man vill och då också ge i princip fri tillgång på stråfoder vilket är ogörligt i inackorderingsstall.

      Hästar äter ju väldigt olika både vad gäller takt och mängd.

      Jag är väldigt glad att Vicke äter långsamt och har ett max-tak på runt 15 kilo ensilage- ger man mer lämnar han i boxen.

      Han är inte heller intresserad av stråfoder utomhus så fort det finns minsta grässtrå i hagen.

      Vet ju hästar som äter upp all sin mat på nolltid och som dessutom är lättfödda som bara den- mycket svårare…

      Har också märkt att mina hästar generellt varit mycket mindre ”stirriga” när det gäller mat-biten än djur enligt ovan- har hästen mer eller mindre alltid mat/ får äta sig MÄTT så verkar hetsen kring mat försvinna vilket är ganska självklart kan jag tycka. Likaså har mina hästar ratat tex nertrampat stråfoder medan jag sett ”bantande” hästar som ätit smutsig halm ur gödselkärror (sorgligt….) just för att de är så jäkla hungriga.

      Svara
      • Frida

        Det är sant, klart att de blir helt stirriga när de får 2-3 kg per mål som många får. Hästar känner inte mättnadskänsla som vi utan blir nöjda efter att fått tugga ett visst antal gånger. Jag upplever att de oftast lugnar sig om de vet att det inte tar slut, då äter de som de känner för, men får de småtussar som tar slut fort så vräker de i sig det. Har man en lättfödd och glupsk häst så är det bättre att försöka ha ett grovfoder med lägre näringsvärde, svårt att få till ibland men man kan t ex byta ut en del mot halm då.

        Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>