Skitigt och fult

Härom dagen slog det mig hur….ja inte kanske ALLT men väldigt mycket kring mitt hästeri är skitigt och ser trist och fult ut just nu.

Och trots att jag anser mig vara en ordningssam person som gillar raka motsatsen, dvs ”rent och snyggt” så har jag nog gett upp kampen- under denna årstiden i alla fall.

Allt regnande sedan evigheter tillbaka har gjort att det är lerigt överallt och denna gegga sitter också på min bil, mitt släp, min häst och mig.

Hästen och mig själv kan jag så klart rengöra och gör det också även om jag undviker rena bad av Vicke och helst inte spolar hovar och ben varje dag heller.

Men bilen tex! Den blir ju bokstavligen skitig några minuter efter tvätt för hela uppfarten till stallet tex är så lerig att det inte går att undvika stänk.

Samma med släpet som används flera gånger i veckan.

Vicke har boots i hagen och dessa kommer in 5 kilot tyngre än när de gick ut; pga lera så klart.

Nu brukar Vicke tack och lov sällan rulla sig när det är riktigt lerigt ute men de gånger han har gjort det är täcket som ett stenhårt ler-pansar efteråt.

Mina stallstövlar som går mellan hage och box ska vi inte tala om! Spån och lera utgör ett pansar även på dom.

Och så alla fula kläder man ”måste” ha!

Tittade i Olofs ridhusspeglar härom dagen när jag värmde upp Vicke åt honom; vilken sorglig syn jag utgjorde!

Stora termobyxor, halsduk 4 varv runt halsen, tjock jacka, klumpiga (men sköna) termostövlar. Jag såg för f..n inte klok ut!

Kan avundas en bloggare jag följer som alltid, året runt visar bilder där precis allt kring hennes hästar, outfits, stall, lastbil mm är KLINISKT rent.

Jag fattar ju att det beror på att personen inte har något heltidsjobb som måste besökas 40 timmar i veckan men ändå….jag vill också ha det så 🙂 !

Å andra sidan vägrar jag att tex gå och frysa bara för att se piffig ut eller lägga många tusen på ridkläder av samma anledning så jag får väl fortsätta att hasa omkring i mina Michelin-kläder…i leran….

18 kommentarer Skriv kommentar

  1. Manda Stillnert

    Du är inte ensam om att hasa runt i lera och kyla. Ena dagen ligger de snö här nästan är de leråker ute. Och skulle aldrig vid den här tiden på året klä mig snyggt i stallet nu klär man sig för att inte frysa helt enkelt om jag inte ska träna då vill säga 😉

    Svara
  2. Hedwiginnan

    Jag tror att de flesta av oss med häst tillbringar ett liv bestående mest av lera just nu.
    Det är nog fler som kämpar mot leran än att ha det som den ryttaren du nämner. Det är ju inte heller omöjligt att deras hagar ligger på sandmark och då blir det ju aldrig riktigt detta vansinne som de flesta av oss kämpar mot nu. Dessutom är det väl i princip hennes jobb att fota och skriva om sina hästar. Då hinner man ju med dem på ett helt annat sätt (Jag måste ju först jobba och sedan ta hand om hästarna vilket innebär att jag sällan är klar före halv åtta-åtta på kvällen. Sen ska jag även handla på vägen hem och sedan laga mat.)

    Var och tittade på ett stall där de hade gjort ett försök att grusa hagarna i höstas. Gruset hade bara sugits upp av leran. De hade även försökt gräva bort lera så det var typ vallar av lera i hagen.

    Leran innebär också att det är svårt att boka träning. Jag måste ju självklart göra rent hästen innan jag åker och slutar tidigast halv tre två dagar i veckan. Är då i stallet kl tre. Då kommer mina hästar in och är svinhungriga. De vill inte bli spolade och lastade för att åka på någon träning. De vill äta i lugn och ro minst en timme. Min tränare vill helst inte ha någon träning senare än kl fem och det hinner jag inte om jag ska låta dem äta först. Hedwig kan man åka iväg med och ge hö i släpet utan att hon blir upprörd. Platina fixar inte det och jag tror det bidrog till att hon var helt hysterisk när jag åkte sist med henne och hon fastnade under bommen.

    Svara
    • Birgitta

      Förstår att det blir meckigt med träningen.

      Kan du inte fodra i hagen?

      Jag är väldigt nöjd med att jag kan göra detta numera men i ärlighetens namn är det nog viktigare för mig än Vicke som aldrig kastar sig över mat.

      Och han kan äta i transporten men det varierar om han vill göra det och hur mycket han äter.

      Svara
        • Birgitta

          Ja och det är inte säkert att ägaren till den hästen som skulle gå med Vicke hade velat att hens häst åt upp i princip bådas mat.

          Hens häst hade kanske blivit fet på mat betald av mig 🙂 !

          Svara
  3. Malin

    Jag är såå tacksam över att vi anlagt en STOR grushage åt hästarna. Ingen lera på varken mig eller hästarna. Jag har dock stått inackorderad tidigare och vet hur hopplöst det är med leran…..

    Svara
  4. Lizette

    Här har vi inga problem med lera, vilket är ganska skönt faktiskt ( rena hästar) Vi har ca 50 cm med snö och det snöar fortfarande….

    Svara
    • Birgitta

      Vet inte vilket jag föredrar ärligt talat; snö eller lera….
      Snön är renare men medför oftast kyla och behov av snösulor om man rider ut frekvent.

      I Skåne är det svårt med snö för den blir mycket sällan liggande utan man har snö i max några dagar = inte lönt med sulor, ffa inte på en häst som man inte ska mixtra för mycket med hovarna på ( om lera packar sig under sulan i stället för snö är det inte alls bra för hans egna klena sulor).

      Här medför snö OFTAST att det blir sörja efter 1-2 dagar…

      Svara
      • Lizette

        Ja, ska det vara vi ger så är ju en ” riktig” vinter att föredra.
        I fjol hade vi bara is tills efter nyår, så detta är bättre. Snösulor och brodd är ett måste hela tiden.

        Svara
  5. Frida

    Nej inte så glamoröst just nu inte, man får helt enkelt bara bita ihop och inte känna efter för mkt samt hoppas att januari, februari går snabbt. Sedan brukar det lätta lite….

    Svara
    • Birgitta

      Har alltid tyckt att just januari bara svischar förbi- hoppas det blir samma sak nästa år.

      December har pågått i en evighet 🙂 !

      Svara
  6. S

    Hahaha!! Minns inte sist jag hade riktiga ridkläder så som tex ridbyxor och ridstövlar på mig! Termobyxor, termostövlar, reflexkläder osv osv. Sjukt oglamoröst. Sagda bloggperson kanske byter om innan sina bilder?

    Svara
    • Birgitta

      Ingen aning om personen byter om mellan bilderna men all ridning verkar ske i piffiga kliniskt rena kläder. Även all utrustning är perfekt putsad, lastbilen helt fläckfri….

      Så skulle jag också vilja ha det…

      Svara
      • Hedwiginnan

        Alla dras med sina bekymmer. Måste vara en ganska jobbigt att alltid visa upp en fläckfri och framgångsrik utsida. Jag vill också ha en lastbil och ett vackert ridhus utan en massa andra ryttare där samtidigt. Självklart! Men förmodligen finns det även en baksida. Eller så är tösen bara lyckligt lottad och lever ett drömliv. 🙂 Hon verkar väldigt rar dessutom.

        Svara
        • Birgitta

          Jag tror att det ffa handlar om TID och förvisso också lite prioriteringar.

          Hade jag haft samma tid till förfogande som bloggtjejen hade jag också haft bättre puts på alla mina saker.

          Dessutom kan man nog inte viss upp tex skitiga grejer om man tjänar pengar på att blogga….

          Svara
  7. LenaB

    Tycker man är skitig och äcklig hela tiden i stallet nu. All lera och framför allt all väta och fukt, gör ju allt lerigt, smutsigt och trist. Hästen är lerig upp till magen och dessutom ända in i öronen, suck – kul på huvudskygg häst…
    Tänkte på detta häromveckan att alla andra i stallet såg så prydliga ut, när det slog mig att de är elever/medryttare och inte behöver varken hantera leriga hästar, mocka, strö, eller hantera fodret (vi är ett fåtal som är privathästägare på en stor anläggning) . Och just nu i detta vädret gör det skillnad kan man säga.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>