Hur fan tänkte ni?

Pustar ut efter en gräslig gårdag

Egentligen är jag helt tom på ord….det känns inte som att det finns något kvar att säga som andra inte redan har sagt men jag måste ändå fråga:

Ni som valde att smälla av fyrverkerier igår; kan ni snälla förklara hur ni har mage att göra detta när ni utan en sekunds tvekan vet vilket lidande det orsakar?

Hur i helvete kan ni ens våga kalla er djurvänner eller rent av ha djur själva när ni har varit med och bidragit till den värsta dagen på året för massvis av djur- såväl vilda som tama?

Ska ni spela ”men det är ju sååå fiiiiint och bara en gång om året” kortet?

Nä…lägg ner det direkt för det finns ungefär en miljard fina saker ni både kan se och göra helt gratis och som är minst lika fina som fyrverkerier!

Eller ni kanske tillhör dom som åberopar att ”det är tradition”?

Ja, det var häxbränning också en gång i tiden liksom mycket annat som den upplysta människan har valt att lämna bakom sig.

Nej fy fan vad besviken jag är på mänskligheten.

Vet inte hur många (massvis) med bilder jag har scrollat förbi där man ser fullständigt panikslagna hundar som skakar okontrollerat, hyperventilerar, någon som har fått ett epileptiskt anfall osv.

Ägare vittnar om hundar som kissar och bajsar på sig (!!!!) av skräck.

Hur i helvete kan det vara mer värt att få ”panga” lite/ mycket framför att skona dessa djur?

Och nu talar jag bara om tama djur…de vilda har det säkert lika hemskt.

Nej, jag får nog avsluta här innan jag exploderar av ilska (DET hade varit ett fyrverkeri värt namnet) men som sagt; förklara er gärna ni som tycker att detta är trevligt och kul.

Och ja….min hund låg också och skakade och hyperventilerade i flera timmar igår och min man satt med henne i badrummet vid midnatt- fruktansvärt så klart men såååå många har haft det mycket, mycket värre!

Och SKÄMS på er ni som smällde!

För övrigt vill jag inte höra ett ord till om att vi i Sverige ”inte har råd med xxxxx”.

Så länge det finns pengar att bokstavligen ELDA har vi råd med precis allt!

20 kommentarer Skriv kommentar

  1. Maria J

    Fast vilket hyckleri från din sida! När det drabbar din hund…..ja då är alla helt plötsligt djurplågare men att sätta i sig kött från andra plågade djur går tydligen bra. Jag tycker båda sakerna är idiotiska men det lidande och den miljöförstöring som köttproduktionen ger är ca en miljard gånger värre. Men detta är ju inget nytt, finns gott om djurägare som påskinner att de aaaaaldrig skulle skada djur. Fast det gäller ju givetvis bara husdjuren. Hur andra djur har det skiter man fullständigt i. Hur tror du djur i köttproduktionen mår? De ändlösa transporterna?osv. Har alltid blivit förundrad över hund och hästmänniska. De skulle aldrig drömma om att behandla det egna djuret på det sättet men är mer än villiga att blunda för det grova och systematisk djurplågeriet som köttproduktionen innebär. Köttproduktionen är dessutom förödande för miljön. Och detta enbart med argumentet att det är gott…..jaha? Och? Fyrverkeri är vackra innebär det att det är ok att djur ska lida för att människor ska njuta? Usch nej! Sopa rent framför egen dörr först. Det hade varit något vettig ur både djurperspektiv och för miljön. Man ansvarar för sina egna handling och det hade verkligen inte skadar att fler människor reflekterat över vad deras väl och beteende ger för konsekvenser.

    Svara
    • Birgitta

      Jag visste att detta med köttätandet skulle komma upp och orkar inte ens argumentera varken för eller emot men vill bara säga att det för mig är skillnad att göra något enbart för att det är KUL eller för att ÄTA.

      Sedan blir inte fyrverkerier mer rätt/ försvarbart för att jag äter kött….

      För övrigt har min aversion mot fyrverkerier inget med min hund att göra.

      Om du går in och läser mina inlägg alla år runt nyår ser du vad jag tycker om smällandet trots att detta är första året denna hund lidit av smällandet.

      Förra året brydde hon sig inte och tidigare hund hade du kunnat skjuta på med en bomb utan att hon hade brytt sig……

      Svara
  2. Mia

    Fast det är ju lite märkligt? du kan alltså definiera vad som är viktigt? För några är det kanske det vackra viktigast?
    Sen kan man ju göra bättre val, äta ekologiskt och närproducerat kött mm. Din aversion kommer ju från att det gör att hundar blir rädda=plågeri. Själv tycker jag nog att det är mycket sämre att äta dålig mat än att en gång per år skjuta fina fyrverkerier.
    Jag tycker du skriver det ganska bra själv-hur fan tänker du?

    Svara
    • Birgitta

      Jag vill BARA ha svar på frågan varför folk avfyrar raketer trots att det plågar djur, inte varför vissa äter kött, använder smink testade på djur , kläder gjorda av barnarbetare, flyger trots giftiga utsläpp osv osv.

      Svara
  3. Frida

    Gillar det inte heller, bor ju på landet så är relativt förskonad men i år skjöts det mer än vanligt. Ena hunden är rädd, den andra sover bara. Hästarna är faktiskt lugna. Men det spelar liksom ingen roll, faktum är att väldigt många djur lider av detta och det finns även människor i vårt land som upplevt krig och plågas av allt smällande.
    I Australien är det förbjudet att inneha fyrverkerier och bestraffas med böter och fängelse upp till 6 månader. De verkar klara sig utmärkt ändå….

    Svara
  4. Anna

    Jag tycker att fyrverkerier (när de är proffsigt anordnade) är otroligt vackert och stämningsfullt men är ändå för ett förbud för privatpersoner. Fyrverkerier som ordnas av proffs vid enstaka tillfällen och bestämda tider tycker jag är annorlunda för då kan vi djurägare förbereda oss som det behövs. Där mina föräldrar bor anordnar kommunen fyrverkeri till exempel, det är superfint och vid en bestämd tid så att den som har rädda djur vet att klockan si och så i ungefär 10 minuter måste man kanske sätta på hög musik eller åka iväg eller vad som nu är nödvändigt. Hade det sedan varit garanterat fyrverkerifritt resten av nyår så tror jag en majoritet av djurägarna hade tyckt att det var hanterbart.

    Men nu… Igår vid tolvslaget var det kaos där jag firar nyår, ”alla” sköt fyrverkerier runtomkring i säkert 45 minuter. Till och med mina katter som brukar vara helt lugna blev superstressade. Den lilla bara lade sig ned till slut och stirrade ut i luften och såg helt katatonisk ut…

    Tycker att många försvarar fyrverkerier med samma argument som man försvarar alkohol: ”men JAG kan faktiskt dricka ansvarsfullt och skall JAG inte få njuta av ett glas vin…” Men alkohollagarna är ju till för de som far illa, inte för att bara jävlas.

    Svara
    • Birgitta

      Nej jag tycker verkligen inte att det finns något försvar för att privatpersoner ska få fortsätta att skjuta raketer och att börja blanda in köttätande i diskussionen som någon ovan blir bara fullständigt irrelevant.

      Ingen i hela världen BEHÖVER till att börja med skjuta raketer- varken för tillfredsställelse eller mättnad eller whatever och bara detta parat med allt lidande för tama och vilda djur samt en del människor borde vara mer än tillräckligt för ett förbud.

      Tack och lov vaknar allt fler, både kommuner och affärsidkare och lyssnar på majoriteten som inte vill ha detta elände men om det blir ett totalförbud under min levnad återstår att se.

      Svara
  5. Eva

    Jag är för ett totalförbud för privatpersoner. Det spelar ingen roll hur många begränsningar man inför. Så länge det tillåts kommer det att missbrukas. Att larma ambulans och sen beskjuta dem med fyrverkerier? Jag blir mållös! Går det sen fel med en smällare i vederbörandes händer så gnäller de väl om att ambulansen inte kommer fort nog. Det är ju kraftigt reglerat i lag vem som får skjuta, sälja, köpa och när. Maken till civil olydnad ser man ingen annan tid på året. Raketer skjuts in i lägenheter och används som vapen mot människor med förklaringen ”Det är kul”. Förbjud skiten säger jag!

    Svara
  6. Lina

    Jag tycker fyrverkerier är fina och bör finnas vid tolvslaget (hemska mig…), men förbjudet för privatpersoner och endast varje kommun får ha fyrverkerier på ett speciellt ställe kl 12 och inget annat.
    Då kan djurägare planera och har man rädda djur så kan man skydda de så gott det går under 10 min en gång om året. Lite rädda tål alla djur att vara och upplever de bara de en gång om året med en klok människa som inte skrämmer djuret kommer fler djur att inte reagera.

    Svara
  7. Manda Stillnert

    Var en fölunge som fick avlivas igår på Gotland pga av att den trillade ner i ett 2 meter djupt dike när den slet sig när hens matte skulle ta in den i stallet på kvällen. De säger en del om dessa jäkla rakter, klockan var inte ens tolv enligt artikeln när detta hände och min ena katt blev så skräckslagen igår så han försvann i flera timmar innan jag hittade honom tryckandes inne i ett uthus och lyckades få med honom in. Vi får täcka alla fönster, släcka ned och dra på tvn på hög volym ändå är han på helspänn och blir helt förstörd .. Glad att mina hästar bor i skogen!

    Svara
  8. Åsa T

    Vår gamla hund är rädd, fyller 10 år till våren. Jag tycker såklart också att det ska förbjudas. Hade det bara smällt klockan 12 och i 10 minuter hade vi klarat oss bra, men eftersom reglerna inte efterlevs måste det bli ett förbud.

    Svara
  9. Mia

    Jag tycker också att det skulle vara förbjudet med fyrverkerier för privatpersoner. Det finns platser i vissa städer som är totalt livsfarliga att vistas på kring tolvslaget utan hjälm med visir, för att vissa människor skjuter fyrverkerier med flit rakt på andra människor. En massa försvarslösa
    djur får lida, tama som vilda. Som det ser ut på vissa platser idag går det inte att skydda sina djur. Ska man ha hästen inne i flera dagar runt Jul och Nyår för att vara säker på att inget litet smällande sker mitt på dagen? Ja vill man vara säker så får man nog ha det. Tyvärr så kommer inte ett förbud att lösa problemet helt. Det är ju förbjudet att mörda andra människor men det sker ibland ändå. Men ett förbud kanske i alla fall skulle leda till en förbättring. Dom allra flesta vettiga människor hade nog respekterat det.

    Svara
  10. Minstral

    Jag skulle vilja säga SKÄMS på er som inte ansvarar för ert djurs välmående utan klandrar andra. Jag lämnade min skotträdda hund på pensionat så jag kunde fira nyår och titta på raketer.
    Och för att gå vidare hur kan någon kalla sig djurvän som någonsin kör för fort och riskerar att döda katter och andra djur, tom människor? Köper danskt kött från plågade grisar? Köper kyckling och ägg från burhöns? Inte återvinner eller medvetet tänker på vår miljö?
    Alltså raketerna på nyår är för mig en droppe i havet som man kan skydda sitt djur från om man orkar anstränga sig lite.

    Svara
    • Birgitta

      Om jag ska svara dig bara kort och utan den utläggning jag HADE kunnat göra så är det på det viset att man tex i min lilla håla Staffanstorp har smällt sedan VECKOR tillbaka och gör fortfarande nu efter nyår.

      Många boende i andra kommuner runt om hela Sverige vittnar om exakt samma sak.

      Så att hyra sig en stuga tex löser bara problemet över EN dag (och vi har redan hyrt en till i år faktiskt…gäller att vara ute i god tid) men vad gör man övriga dagar? Samma med pensionat.

      Och hur gör man med hästar som skräms av raketer? Vart flyttar man dom?

      Har sett filmer på hysteriska hästar även på box så det handlar inte om att de fått vara utomhus ”vind för våg”.

      Var vilda djur ska ta vägen behöver vi inte ens orda om…..

      Svara
      • Minstral

        Ja så länge man kan svära sig fri från annat som drabbar djur resterande ca 50 veckor so fine. Har man köpt dansk gris en enda gång tex så kan man hålla käften, anser jag!

        Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>