Skilda världar

I mitt sökande efter lämplig stallplats har jag verkligen kunnat konstatera att det som jag redan ”visste” är sant; man har som hästägare sååå vitt skilda referensramar kring vad som är ok hästhållning och inte.

Jag har tex väldigt nöjt kunnat konstatera att ingen i mitt nuvarande stall snålar med box-strö, den typen av småsnålhet stör mig enormt men är långt ifrån ovanlig.

Besökte för inte så länge sedan ett stall där man själv kunde välja vilken typ av strö man ville ha och där hade några valt….inget!?!?

Hästarna stod alltså på någon form av gummimattor och absolut inget mer.

Säkert mjukare än cementgolv förvisso men ändå….

Å andra sidan hade deras boxgrannar så lite strö i sina boxar så att de med gumimattorna förmodligen stod mjukare i alla fall.

Men inte bara snålt med strö utan allmänt skitiga boxar, mörkt i stallet, lågt i tak, ostädat, …hu….

Jag kunde inte komma ut från stallet fort nog medan stallägaren verkade fullständigt oberörd över hur där såg ut.

Ja, för vissa är detta säker helt ok ( uppenbarligen eftersom stallplatserna var uthyrda…) men jag hade inte ställt Vicke där ens över dagen!

Och som en del hagar ser ut!!!

Jag är den första att ha superkoll på vilket otroligt gräsligt (läs: regnigt) väder vi haft i Skåne hela hösten men när hästarna inte har en centimeter yta i hagen utan att stå med halva skenbenen i lera…inte ok ( och inte heller lagligt).

Om man så har en pytte-plätt som är hyfsat torr men jag har sett stora hagar där precis hela hagen är täckt av så djup lera.

Till att börja med fattar jag inte att hästarnas skor sitter kvar?

Ja som sagt, smaken är som baken och det är tur att det finns helt ok stall som är hela och rena höll jag på att säga….

13 kommentarer Skriv kommentar

  1. Gunilla Leonardsson-Ohlsson

    Skulle kunna tro att du o Madde är släkt
    Vi har ju förmånen att själva arrendera två stora hagar men trots detta så är de väldigt leriga vid ingångarna varför vi väljer att bara släppa här vid torr väder. Nu har vi ju förmånen att ha egna gruspaddockar inne på gården plus skrittmaskin så motion ute får de ändock. Vi beställer o betalar egen halm varför vi absolut inte snålar…allra minst Madde
    Vi har egen container så nä det blir inget tjafs om den heller

    Svara
    • Birgitta

      Skönt när man kan få göra som man vill!

      Vi köper också eget strö (och foder) så ingen behöver bry sig om man ”slösar”.

      Svara
  2. Malin

    Ja så är det. Minns när jag för några år sedan, på vardagarna, mockade i min dåvarande dressyrtränares stall. På måndagarna när de själva hade mockat i helgen stod hästarna på så lite halm att den knappt gjorde någon nytta alls. Hemskt att se. I veckorna la jag in halm som jag tyckte men det påtalades lite försiktigt om jag inte tyckte att det var svårt att mocka med så mycket halm( jag lade inte in överdrivet mycket, inte alls så mycket som jag egentligen har till mina egna hästar…).
    Där snålades det även med hö. Hästarna(halvblod) fick max 5kg hö/dygn men desto mer kraftfoder…
    Kan tillägga att jag stod ut med dessa idéer i ett halvår sen dess har jag aldrig heller tränat för denna dressyrtränare. (Fö verksam i Skåne)

    Svara
    • Birgitta

      Utan att ha en aning om vem du åsyftar kan jag inte påstå att jag är ett dugg förvånad. Har under mina 30 år som hästägare sett dylikt både här och där.

      För övrigt hävdar jag med en dåres envishet att ju mindre strö man har desto mer måste man strö in eftersom allt blir så skitigt i boxen att det måste tas ut. Många som såg min box när Vicke stod på halm trodde att jag strödde massor men jag la inte in mer än många andra men hade däremot en rejäl ”grundbädd”.

      Svara
      • Malin

        Javisst är det så. Med så lite halm i boxarna så var det helt äckligt på morgonen och i princip allt fick tas ut

        Svara
  3. Nina

    På din förra anläggning stod väl alla hästar i små fyrkanter fulla med lera?

    Svara
    • Birgitta

      Så som det har regnat i Skåne hur länge som helst skulle jag vilja påstå att små grushagar är nästan bortom räddning- alla jag har sett i alla fall.

      Men min fd stallägare försökte i alla fall när jag stod där att skrapa bort lera och att hälla på asfaltkross vid ingångarna så att det blev lite torra ytor i alla fall.

      Men generellt stod hästarna inte i hagar fulla av lera nej.

      Svara
        • Birgitta

          Jaha…. och jag stod på anläggningen i 8 år….

          Jag påstår inte att hagarna var utan lera alltid men skulle nog vilja nyansera din bild lite…

          Svara
  4. Manda Stillnert

    Alla har olika krav. Jag har krav på flock, rent snyggt stall, bra boxar med god ventilation och bra hagar. Jag har allt de där pga av att jag delar stall med min far och vi har ungefär samma värderingar hur de ska se ut 😉 min häst går i mindre flock om tre just nu de är bara ston och den yngsta är 2 år 🙂 Så ebba är uppfostringstant åt henne!

    Svara
  5. Frida

    Leriga hagar är ett skit som tyvärr kan vara svårt att hantera. Vår vinterhage brukar var rätt lerig och äcklig vid ingången när det är som blötast men men resten brukar ändå vara ok. I år den hemsk, den bästa delen så är det lera en bit upp för hovarna och den sämsta går det en bit över karleden. Så illa har det aldrig varit, trots att vi har matjord. Nu ska det frysa på i helgen och jag är glad att vi då kan släppa i vår sommarhage så de slipper frusen lera.
    Strö snålar jag aldrig med och kan inte förstå varför man gör det (eller jo det är så klart för att spara pengar). Jag vill ha ordentligt med strö, det ska vara mjukt och torrt att ligga på, inte minst nu när det är så blöt ute. Och jag hävdar, precis som du, att man tjänar inte på att snåla egentligen. Den gången som det blir lite dyrare är när man strör upp boxen första gången, sedan tror jag inte det är så stor skillnad. Dessutom gör det stor skillnad för luften, dåligt med strö gör att det blir fuktigt och stinker av ammoniak i stallet. Tänk att bo i det hela natten? En bra bädd ska knappt lukta ngt alls mer än lite bajs.

    Svara
    • Birgitta

      Jag GISSAR att en del strör snålt dels för att de inbillar sig att det blir billigare men också för att det är lättare att mocka= man skyfflar liksom bara ut allting ur boxen och slipper gå runt och ”peta” i halmhögarna?

      Svara
      • Frida

        Ja det har du nog rätt i. Men jag tycker nog att det blir tvärtom, mkt mer i skottkärran=tyngre kärra. Visst blir det inte så mkt pill men jag pillar hellre än drar en svintung skottkärra. Speciellt om man har halm. Det finns inget äckligare än en för dåligt strödd halmbox, det ser äckligt ut, det luktar illa och det suger inte upp tillräckligt av kisset. Men en riktigt ordentlig ströbädd med halm är en helt annan sak!

        Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>