Tisdag- kolikvarning

Jag skulle vilja ändra den sista meningen till ”watching Vicke när han försöker förflytta sig i sin frusna hage”

Ja, det är fortsatt fruset och därmed super-knöggligt i Vickes hage och även om leran var hemsk så välkomnar jag den tillbaka för som det är nu vågar jag knappt släppa ut min häst.

Han är ju klok och går så försiktigt som han kan men ändå….

Annars har han ”vilodag” idag men har ändå fått springa på lös i ridhuset en bra stund innan utsläppet.

Dels vill jag få bort eventuell överskottsenergi även om den aldrig märks i ridningen och dels är jag livrädd för kolik.

Jag har flera gånger läst att kolikfallen ökar vintertid och det förvånar mig inte- så lite som en del rider pga avsaknad av motivation och/ eller ridhus och med kassa underlag ute.

Många ger ju hästen vila denna årstiden av tradition; kanske efter en ansträngande tränings/tävlingssäsong eller av andra orsaker (se ovan) men tänker inte på hur lite en normal häst rör sig om den står i en jättelerig eller jättefrusen hage.

Jag tycker att jag gör i princip allt jag kan för att förbygga kolik just nu; jag rör som sagt på Vicke varje dag, jag ger varmt vatten i hagen (som jag sett honom dricka), jag ger både olja, betfor och morötter i kraftfodret och Vicke får så mycket stråfoder han orkar äta- även utomhus (han lämnar alltid lite).

Sedan kan man bara hoppas på det bästa höll jag på att säga.

10 kommentarer Skriv kommentar

 1. LenaB

  Den här vintern är rent hopplös vad det gäller hagarna. Redan i morgon ska det regna en hel del igen, och därefter (om man ska tro prognosen) ska det ömsom frysa på ömsom regna i x antal dagar, här i Skåne alltså… Är också livrädd för kolik (som gammal kolikhästägare sitter det i) , och även för att hästen ska ”bryta sig” i hagen, han håller sig förvisso lugn och går inte många steg i onödan men man vet ju aldrig, är för säkerhetsskull där varje morgon/fm nu och går med alternativt släpper i ridhuset en stund. Önskar mig ngn form av ”trumlare” som jag kan platta till hagen med;-)

  Svara
  • Birgitta

   Frågan är hur tung en trumla måste vara för att platta så fruset som vi har nu?

   Funderar på att prova att köra in med bilen (!) och se om den orkar platta lite med däcken???

   Svara
 2. Erika Joy Isabella Svensson

  Mina hästar får aldrig vila en dag där dem bara skrotar. Livrädd för kolik o en promenad på en vilodag gör oss båda gott!

  Svara
  • Birgitta

   Jag kan nöja mig med enbart hagvistelse en dag var 7-10 dag när underlaget är ok i hagen men är också rädd för kolik efter att ha haft en häst som fick buköppnas ( och sedermera dog i ett kolikanfall, dock ej hos mig).

   Svara
 3. Lee

  Aldrig stå hela kvällen efter intag (våra kommer in ibland redan 14, tyvärr…)Så när jag jobbar kväll o ridit på morgonen, så måste någon (läs dotter o man) dit på kvällen o promenera el släppa i ridhuset. Också livrädd för kolik, o fattar inte hur folk vågar ha sin häst ståendes i 18 timmar….

  Svara
  • Birgitta

   Våra hästar kommer in runt 16.00 och då får Vicke stå inne till tidigt nästa morgon, det är han van vid sedan flera år tillbaka.

   Jag tror det räcker med någon form av ej hagrelaterad motion en gång om dagen och skulle ärligt talat inte orka köra ut till stallet för ytterligare en promenad eller dylikt.

   Men jag tror att många hästar inte ens får den motionen vintertid och att många hästägare dessutom har en övertro till hagvistelsen vintertid för som sagt ser i alla fall jag inte mycket action där om hagarna är väldigt leriga/ frusna.

   Svara
   • Lee

    Nej, precis många hästar som bara står…, enda ”motionen” till o från hagen. Min häst skulle klara sig, men anser att hon mår bra av att röra sig, och saker behöver ändå kollas över: vattenhink, visitering, täcke till nästa dag, mocka lite mm Vi har bara 5 min till stallet.

    Svara
    • Birgitta

     När jag hade 3 km till stallet var jag också där minst 2 ggr/ dag fast jag ”motionerade” ändå inte hästen mer än en gång.

     Jag vill inte vänja hästen/ dess ”kroppsfunktioner” vid saker som är svåra att upprätthålla regelbundet 🙂 så vida det inte är nödvändigt givetvis.

     Numera har jag ca 15 km till stallet och det skulle om inte annat kosta för mycket att köra dit bara för att byta ett täcke tex.

     Jag har därför fått nästan träna mig i att förlika mig med att mina stallkamrater är fullkomligt kapabla att fylla på Vickes vattenspann tex (görs 3 ggr om dagen av den som fodrar), ta av hans boots vid hagintag osv. Inte lätt för någon med mitt kontrollbehov men faktiskt nyttigt, tids och pengabesparande ha ha.

     Svara
     • LenaB

      Problemet är väl när man inser att folk inte är kapabla att tex fylla vattenhinkar, byta täcken etc. Då är man glad att man inte har långt…

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>