Utvärdering spån vs spånpellets

Jag var ju något tveksam till spånpellets innan jag själv provade detta strömedel men som jag har berättat om tidigare blev jag positivt överraskad.

Det ligger väldigt stilla och är otroligt lättmockat. Bajshögarna är lätta att lyfta bort utan att man får med en massa spån i grepen- ekonomiskt för både plånbok och gödselstack.

Just gödselstackens storlek går ju inte att jämföra mot om man använder halm eller till och med spån.

Vanligt spån tycker jag tar dubbelt så lång tid att mocka noga och bajset smulas lättare sönder och blandas med ströt på ett svårsorterat sätt.

Det spån som fastnar i svansen är svårare att få bort liksom sådant som hamnar på kläder/ strumpor.

Enda fördelen med spån vs pellets som jag ser det är att det måhända ger ett mjukare liggunderlag och eventuellt SER ”mysigare”/ trevligare ut- förutsatt att man strör rejält förstås och har RENT spån.

Det finns säkert de som inte alls håller med om ovan men detta är min erfarenhet utifrån en relativt renlig häst som inte rör runt i boxen eller kissar och bajsar överallt.

6 kommentarer Skriv kommentar

 1. Lee

  Håller med! Bara kutterspån är hemskt! Men bättre än bara spånpellets är att då o då lägga in kutterspån också.

  Svara
 2. Nina

  Jag måste ha bädd till min häst pga. att han får sår på hasorna annars, även om jag har gummimattor under. Spånpelletsen är bra till det tack vare att de lägger sig ”tungt”, men istället kommer kisset fram väldigt fort, trots att jag ”skalar av” toppen varje dag.
  Så att lägga på en bal kutterspån i veckan och låta pelletsen agera botten har visat sig funka bäst för oss.

  Svara
 3. ---

  Jag använder hampaströ med Eukalyptusolja till stallarna sedan många år tillbaka och är jättenöjd med det (brukar köpa från Pax Horse i Trelleborg)

  Svara
   • ---

    I Sverige används hampa inte så mycket än (?), men i Holland är det mycket populärt. Jag har från början tagit med mig från Nederländerna men numera går det även att köpa i Sverige. Fördelarna med hampaströ (t.ex. Hemparade eller Hempbed Premium) är enligt min åsikt många, såsom:
    • Stor uppsugningsförmåga (400-500 % av sin egen vikt)
    • Dammar knappast (förutom när man bäddar första gången med ett flertal balar, men då ska man vattna lite)
    • Oerhört lätt att mocka gödsel ur stallet och enkelt att hålla det rena rent och enbart ta ut det smutsiga (använd tät grep, så undviker du att ta ut bra material)
    • Stallet förblir alltid torrt och fint och luktar inte illa (binder ammoniak, bättre stallklimat)
    • Gynnsamt för hovarna (eukalyptus extrakt har antiseptiska egenskaper) och fastnar inte (i varken hov eller tagel)
    • Gynnsamt för hästar med luftvägsbesvär
    • Värmeisolerande (fryser inte), mjukare och behagligare än t.ex. pellets
    • Blir snabbt till (små mängder) kompost inom cirka 2 månader; komposten håller hög kvalitet och grannarna ”slåss om den” för både köksträdgård och mark
    • Sparsamt i användning (brukar lägga cirka 1 bal var 8e dag) och de små balarna (15 kg) är lätt att handskas med och tar mycket mindre plats än t.ex. spånbalar

    (det fanns även en artikel i tidningen Ridsport kring hampaströ ifjol: https://www.tidningenridsport.se/reportage/hampa-valfungerande-stromedel-for-hast/)

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>