Fråga från en läsare om hästsläp

Då har vi fått en ny fråga från en läsare som jag hoppas att ni vill vara med och besvara:

”Hej Birgitta,
Jag är en trogen följare från Värmland som av en slump kom in på din blogg för några år sedan. Skulle nu behöva lite hjälp och råd kring val av hästsläp. Har precis köpt en 7-årig valack som är trevlig på alla sätt dock svårlastad (men det anser jag kommer försvinna med lite träning). Sålde precis mitt baklängessläp då jag ofta reser själv och lastningen i dessa släp blev därmed ganska omständig för min del. Det finns en uppsjö av släp ute på marknaden men frågan är vad ska man välja? Vilka släp håller kvalité och är stadiga? Budgeten ligger kring 60′? Har kikat lite på Ifor Williams men saknar sadelkammare då jag helst inte vill köra grejerna i bilen. Boj känns också som ett bra och stadigt släp. Var och kollade på ett begagnat -04 men visade sig att väggarna var helt uppruttna. Hur stor betydelse har egentligen sadelkammare funkar sadelskåp lika bra? Förslag på märke och modell utifrån er erfarenhet mottages tacksamt! ”

Själv har jag som många av er vet en Boj och det märket har jag haft i många år och varit nöjd.

Boj gick ju i konkurs för några år sedan och köptes av tidigare anställda om jag har förstått saken rätt och heter numera Forzab.

Jag beställde en stänkskärm därifrån i somras och den leveransen var snabb och klanderfri liksom tidigare beställningar genom åren. Upplever inte heller att priserna på reservdelar är orimligt dyra.

Jag har på min transport både sadel och klädkammare och med facit i hand är det sistnämnda heeeeelt onödigt tycker jag personligen- jag har aldrig någonsin använt den. Men det är en smaksak antar jag.

Sadelkammare tycker jag däremot är näst intill oumbärligt om man inte vill smutsa ner bilen med diverse hästutrustning.

I min sadelkammare har jag dessutom en del ”bra att ha i reserv saker” så som extra spö, grimskaft, nummerlappar osv.

Det jag skulle undersöka innn jag köpte ett annat märke på transport är hur pass lätt det är att hitta återförsäljare som kan hjälpa till om det blir något strul och vad reservdelar kostar.

Just Forzabs fabrik ligger i Skåne (Klippan) och det känns tryggt att veta att de om inte någon annan kan fixa precis ”allt” kring släpet.

13 kommentarer Skriv kommentar

 1. LenaB

  Innan jag köpte mitt släp så lånade jag ibland ett Ifor och till dem finns det en liten sadelkammare (extra utrustning) som man monterar på insidan av dörren. Vet att tex Thule har vissa varianter där man monterar en utanpåliggande sadelkammare framtill. Ifor har väl alltid utlastning fram och på vissa av Thules släp är det så också. Mitt nuvarande släp har sadelkammare och jag skulle inte vilja vara utan det, är så glad att numera slippa köra utrustningen i bilen, men det är säkert en smaksak. Att ha ett löst sadelskåp funkar säkert jättebra, förutom att du då måste gå in i släpet för att hämta, kanske inga problem om man har ngn med sig men lite trixigare om man alltid åker själv.
  Lycka till med släpletandet!

  Svara
  • Sara

   Tack. Ja jag har kikat på den extra utanpåliggande sadelkammaren som Ifor har och det kan ju vara ett alternativ. Hur upplevde du Ifor i övrigt om man jämför med t.ex. Thule?

   Svara
   • LenaB

    Jag tyckte att det (Ifor) var ett jättetrevligt släp, det jag lånade var ett 1,5 hästars. Jag använde bara urlastningen fram vid ngt enstaka tillfälle när jag åkte själv, min dåvarande häst slängde sig ur så det var en bra ”extrautrustning” för oss. Jag har inte använt Thule själv, bara sett att de finns med den sadelkammaren som sitter framtill och att de har urlastning fram som tillval. Har nu själv ett Humbauer som jag är mkt nöjd med:-)

    Svara
 2. Anonym

  Boj/Forzab är toppen. Klädkammaren använder jag till reservhjul, rejäl domkraft, fälgkors, brassestolar etc, som kan vara bra att ha på resa. Att man dessutom han få den extra hög och extra bred är jättebra när man har en välväxt häst. Sedan är kvalitén på släpet också avgörande. Hade en äldre Boj förut, -88 års modell. Den lever fortfarande i högsta välmåga även om golvet behövt bytas ngn gång.

  Svara
 3. Anna

  Har själv star som är stort o rymligt med sadelkammare. Tror dock att det bästa man kan ha med lite svårlastade hästar är Fautras.

  Svara
   • Malin

    Jag skulle tro att Anna syftar på avsaknandet av ramp, det låga insteget samt att man kan stänga ”bommen” (bakom hästen) framifrån vid hästens huvud inne i transporten…

    Svara
 4. Manda Stillnert

  Vi valde Cheval för några år sedan, tror de gick på 80 nytt med hårdöverlucka, sulkyfästen och fronturlastning och hingstgaller. Vi ville ha fronturlastning då man ofta åker själv. Lättare att lasta av framåt med vårt stora varmblod än att hon ska backa ut. Skulle dock inte vilja ha sadelkammaren på den pga av de tar upp för mycket plats inne i släpet på dem tyvärr. Annars går de stadigt påvägen, hästarna åker bra och verkar nöjda. Aldrig vart ett problem med de vi har ändå hade de i 6 år och åker mycket.

  Svara
 5. Lee

  Större Thule (eller ja, de heter nåt annat nu), eller föregångaren Star trailer. Fast om de är silvergrå: se till att väggarna är bytta, vissa årgångar flagar av färgen…. Jag har en stor o lång häst, letade länge efter ett med rejäl spiltlängd. Köpte en Star trailer Ringo star. Supernöjd! Hästen trivs o får plats. Bra sadelkammare som inte tar plats inne i släpet.

  Svara
 6. Linda

  Gillar mitt thule royal mkt. Smarta stängningsanordning för bommarna bakom hästen vilket är smidigt när man åker själv ( man trycker bara igen dem).
  Panikbommarna är också lätt att utlösa, har sett diverse trixiga lösningar på olika släp.
  Rymlig invändig även med sadelkammare. \ Linda

  Svara
  • Sara

   Jag har faktiskt kikat på ett Royal och det verkar vara ett riktigt bra släp! Fann ett från 2012 men tyvärr hade färgen börjat släppa även på det. Fast som sagt känns som ett stadigt och bra släp med vettig ventilation.

   Svara
 7. Cia

  Vi köpte ett nytt Böckmann Duo Esprit med alugolv, sparkskydd och sadelkammare för 55 000 kr för två år sedan och är mycket nöjda! Böckmann har tagit fram Esprit som budgetvariant för att kunna konkurrera med billigare släp typ Cheval, men jag tycker inte att det är mycket som skiljer Esprit från deras andra släp som ligger på 75 000-100 000 kr; det är mest estetik (som t ex fönsterformen) och smådetaljer.

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>