Vår sårbara sport

Pratade med en god vän om det här med att vara hästägare och hon sa att hon hade svårt att förstå hur man klarade av det rent tidsmässigt och ekonomiskt.

Jag svarade att dessa två parametrar inte alls var ett lika stort bekymmer för mig som något långt värre; den ständiga/ konstanta oron!

Jag har hört föräldrar säga samma sak om hur det är att ha barn och måhända är jag en aning (he he) överspänd men jag oroar mig banne mig för allt möjligt kring Vicke ständigt.

Till största delen handlar det om oro att han ska bli sjuk/ skadad på något vis och som hästägare vet man också hur förödande detta kan bli och hur allt man tränat mot, kämpat för osv kan bytas ut mot att man står hästlös från en minut till en annan nästan.

Och jag tycker inte det blir lättare, inte i mitt fall i alla fall med en häst som bara blir värd mer och mer pengar och som jag är längre och längre ifrån att kunna ersätta om något skulle hända honom.

Jag och min vän hann inte mer än prata om detta förrän jag läser om ”storbloggaren” Linn Olsson vars blogg jag följer sedan kanske 1 år tillbaka.

Hon var nyss på samma nivå som jag med Vicke; kvalade till MSV A förra hösten precis som vi.

Och nu …..hästen utdömd pga en hastigt påkommen skada och Linn i fullt förståeligt bottenlös sorg.

En hemsk påminnelse om hur sårbart det är att ha just ridning som sport och hästen som ”verktyg”.

Ja fy tusan….

8 kommentarer Skriv kommentar

  1. Anette Fritzon

    Det där med att ha en häst som ökar i värde, när min var som bäst och jag fick höra folk prata om hans värde så valde jag att tänka att så länge han inte var såld för de pengarna så var faktiskt värdet vad jag betalat en gång. Ger lite sinnesro faktiskt.

    Svara
    • Birgitta

      Jag förstår ditt resonemang men tycker inte att det hjälper mig tyvärr.

      Dels tömde jag mitt sparkonto redan när jag köpte denna häst och dels ”vet” jag redan nu att jag vill ha en ny häst om något skulle hända Vicke och även om sparkontot nivåmässigt har återhämtat sig mer än väl räcker inte detta.

      Jag har blivit smärtsamt medveten om hur prisbilden har utvecklats (har vän som i detta nu letar häst på den nivå jag skulle vilja leta) och priserna är, enligt mig, heeeelt sjuka….

      Svara
  2. Corre

    Har tyvärr för många gånger insett hur snabbt det kan gå från att ha fullt frisk häst till ingen häst alls. Och det är faktiskt därför jag inte köpt någon ny, en del av glädjen och passionen försvann efter senaste hästen .

    Svara
  3. Rackemarie

    Usch ja, ständigt denna oro. Min nuvarande häst är dessutom lite till åren, 20 i år. Att hitta en ny häst på den nivån kan jag bara drömma om.

    Svara
  4. Manda Stillnert

    För mig handlar de inte så mycket om vad min häst är värd eller inte utan vi har hittills spenderat 12 år ihop, de är lång tid. Vi är ett team, bästa vänner och för mig är hon omöjlig att ersätta spelar ingen roll hur mycket pengar någon skulle erbjuda mig. Hästsporten är känslig, de räcker med minsta lilla innan de kan vara över. Min mor som håller på med travhästar på elit nivå har verkligen fått känna på hur de känns när mattan dras undan ..

    Svara
  5. Frida

    Vår sport (och största kärlek i livet faktiskt) är så sårbar. Tror det var för ngt år sedan som en person jag inte känner men som många jag känner känner (om du fattar haha) hittade sin häst med brutet ben i hagen. Hen hade utbildat hästen själv till svår klass.
    Det svåra är att det faktiskt inte alltid beror på hur väl man tar hand om sin häst även om det så klart spelar roll. Man kan vara hur noggrann som helst och ha otur och sen finns det de som inte är så noga och deras hästar klarar sig bra. Just Linn har jag ju intrycket av att den hästen har tagits hand om på allra bästa sätt.
    Varje gång man hör om ngt sånt här så får jag ont i magen och ber att min häst ska hålla sig frisk. Pengarna är så klart ett bekymmer också, som du säger så har priserna skenat på dressyrhästar sista åren och jag lär inte ha möjlighet att köpa en bättre häst än vad har nu. När det gäller pengar så får man nog se hästintresset som en ren förlustaffär, vinster får anses ligga i andra värden så som livskvalité.

    Svara
    • Birgitta

      Ja det är däri en del av oron ligger; att det inte alltid hjälper hur noga och försiktig man än är: tragiska olyckor kan ändå inträffa.

      Och så finns det de, precis som du skriver, som utsätter sina hästar för allt möjligt men de råkar minsann aldrig ut för något…

      Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>