Mina EXAKTA tankar

Sitter och läser vad ”Silverbjälke” har att förtälja på Facebook och även om jag inte håller med om allt så är vissa inlägg banne mig mina exakta åsikter och reflektioner, som här tex:

” Många smårycker i grimskaftet när hästen har egna planer vid hämtning från hagen eller lastning. de drar, rycker lite lätt 3-4-7-11 gånger och säger nej.

hästen stannar vid hinder, eller vill inte gå fram, eller har en egen plan under ryttare och många småpillar med pisken eller skänkel, smårycker & drar i tygeln och säger nej- gå !

och så håller de på år efter år efter år…. och kommer ingen vart

I hagen, i flock, i sällskap hugger hästen den andra hästen så ini helvete hårt så man själv skulle dö… eller den vänder upp och sparkar så träffen skulle kunna riva en vägg… en gång… en gång gör de detta, sen är ordningen ställd rörande vem som bestämmer när. en ordning som håller livet ut. en gång..

Ändå reagerar folk om man skulle dra till hästen en gång, en ynka gång….

Om jag har en häst som inte fått en enda smäll på 9år och beter sig som ett as… då får den en smäll och sen är det inte mer med det och vi behöver aldrig mer bli osams, aldrig smårycka i tyglar, grimskaft, irritationspeta med spö eller skänkel. Jag har typ 60 kilo muskelmassa, hästen har över 400. Det är inte så att den får ont, men behöver du göra det mer än en gång så är du fel ägare till hästen eller gör så mkt andra fel att du aldrig kommer vinna hästens förtroende som dess ledare eller partner.”

Ja, det är exakt så jag gör, dvs ger hästen….ursäkta uttrycket: ”en djävel” om det behövs- och sedan behövs inget mer.

Så klart talar jag inte om någon misshandel men en rejäl smäll som KÄNNS, inte femtioelva duttanden med grimskaftet/ spöt/ whatever.

Och vet ni…mina egna djur behöver i princip aldrig få denna typ av tillsägelse för de fattar redan långt innan var skåpet ska stå och detta trots mycket kärlek, omsorg och inte alls någon kadaverdisciplin. Konstigt va (eller inte)…..?

2 kommentarer Skriv kommentar

 1. Maria J

  Håller med fullständigt……blir tokig på personer som inte fostrar sin häst. De ska inte gå på en, de ska inte ”tränga” sig. De ska stanna när man själv stannar osv. Det är inte speciellt svårt……min treåring kan det.

  Svara
  • Birgitta

   Mycket sant. Och jag funderade mer på detta igår och det ÄR verkligen så att jag mycket sällan/ aldrig behöver säga till ens andras hästar i allmänhet och mina i synnerhet.

   Hästar läser ju oss människor och vet säkert vem de kan dra pennor med- sedan utnyttjar inte alla detta.

   Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>