Oberäkneliga smittor

Jag tillhör dom som INTE stannar hemma vid förkylning och det har inte alltid setts på med blida ögon av kollegor/ andra som menar att man är egoistisk som riskerar att smitta andra.

För mig är det dels en ekonomisk fråga (jag vill inte förlora vad jag tycker är rätt så mycket pengar på att stanna hemma) och dels en åsikt att man aldrig kan veta när och om man smittar någon.

Jag som brukar dras med seglivade förkylningar kan liksom inte stanna hemma i flera dagar ”bara” för att jag KANSKE kommer att smitta någon.

Och här kommer det som jag lutar mig mot vad gäller smittspridning och som jag också tycker är väldigt märkligt; jag och min fd man smittade ALDRIG varandra med förkylningar under mer än 10 års tid tillsammans (jodå…vi delade säng osv 🙂  ) och nu har det visat sig vara samma sak mellan mig och Henrik.

Visst har vi varit förkylda båda två men flera månader efter den andre…visst är det konstigt?

Så om man inte alltid (eller i mitt fall ALDRIG)  smittar sin partner…ska man då verkligen stanna hemma för att man kanske, eventuellt, möjligen smittar någon annan?

26 kommentarer Skriv kommentar

 1. jannike

  Stannar inte heller hemma för en förkylning, om jag inte har hög feber och mår riktigt dåligt. Har helt enkelt inte råd.

  Svara
  • Birgitta

   Fast HUR i hela fridens namn ska man veta vem som har smittat vem?

   Ok om man bara är två personer som bor på en öde ö men annars förstår jag inte.

   Svara
    • Birgitta

     Jag förstår inte ditt resonemang ärligt talat. Jag ska alltså stanna hemma i x dagar för att någon kanske, eventuellt kommer att bli smittad annars?

     Tur att jag jobbar natt och ensam 🙂 !

     Svara
     • Caroline och unghästen Stina

      Då är det ju en ickefråga för dig som du tar upp. Jag har många gånger blivit smittad av snornästa kollegor, men kanske bore det bäst om de som inte vill bli smittade istället tar semester i förkylningstider så att de som är sjuka kan få gå till jobbet ifred? Snark…

     • Birgitta

      Just för mig och på mitt nuvarande jobb är det ett icke-problem ja men som jag ser det, vad gäller ”samhället i stort” bör man inte skuldbelägga människor som trots förkylning går till jobbet om enda anledningen till att de skulle stanna hemma är att ”de KAN smitta någon annan”.

      Jag menar åter att man aldrig kan veta om, när och vem man eventuellt smittar och om alla som kände sig/ är förkylda skulle stanna hemma alltid hade samhället inte kunnat fungera.

      Gäller för övrigt alla möjliga sjukdomar och smärttillstånd.

      Så klart är det till syvende och sist den enskilde själv ( eventuellt i samråd med sjukvården) som vet/ känner sig själv bäst och allt syns inte utanpå.

      Dessutom har man olika smärttröskel och värderingar kring när det är ok att sjukskriva sig.

      Men lika lite som jag skulle kräva att alla som är förkylda MÅSTE gå till jobbet lika lite tycker jag att man ska kräva/ anse att folk alltid ska stanna hemma.

   • Minstral

    Konstigt resonemang från dig som inte tycker häst från stall med någon annan tex snorig ska få vistas bland andra. Hästar dör inte heller av förkylning.

    Svara
    • Birgitta

     Minstral: den diskussion du och jag var inblandade i förra veckan (inte här på bloggen) handlade för det första inte om förkylningar utan om ringorm.

     Och oaktat vad JAG, du eller andra ryttare anser om ringorm eller annat som smittar så finns det reglerat via Ridsportförbundet hur man ska agera, om och när man får tävla osv.

     Hästar dör absolut inte av förkylning nej och bara för att en häst är lite snorig i näsan betyder det ej att den är förkyld. Ringorm ÄR liksom ringorm….

     Som jag skrev i DEN diskussionen ska man dock tänka sig för vad man skriver på nätet. Att tex skriva att hästen är snorig när man står i ett inackorderingsstall där andra hästar åker och tävlar tycker JAG är dumt. Om hästen är konstaterat förkyld är en annan sak men en häst kan som sagt både vara snorig en dag eller hosta till enstaka gånger utan att vara sjuk.

     Svara
     • Minstral

      Ja fast nu menade jag inte ringorm utan den diskussionen i sin helhet, ang smittspridning. Dessutom är ringorm INTE anmälningspliktig, det var någon som nämnde att den var det på travet, men det är isf bara där.

     • Birgitta

      Detta gäller för ringorm vad gäller ridsport så åter igen; spelar ingen roll vad man som enskild anser; symptomfri häst från smittat stall skall behandlas med av veterinär anvisat läkemedel (eller annat antimykotikum) inom en vecka före start, dock senast dagen innan ankomst till tävlingsplats (observera eventuell karenstid om hästen behandlas med läkemedel).

      http://www.ridsport.se/Tavling/Smittinfo/Ringorm/

 2. Katrin

  Det finns väl grader i helvetet? En vanlig förkylning utan feber som går att kurera med en Alvedon och lite nässpray stannar jag inte heller hemma för. Men jag hade ju inte varit särskilt imponerad av en arbetskamrat om denne kom till jobbet med feber och såg ut som ”sju svåra år”. Dels för smittsamheten men framförallt för att det ser väldigt oseriöst ut om man har kontakt med kunder/klienter osv i sitt arbete. Och folk som går tillbaka till jobbet för tidigt efter vinterkräksjukan skulle det vara skottpengar på.

  Svara
  • Birgitta

   Nej, det handlar mycket om dels vilken sorts arbete man har tycker jag och dels hur påverkad man blir av en förkylning.

   Jag skulle inte heller tex uppskatta en kassörska som satt och snöt sig oavbrutet eller någon inom vården/ tandvården….för att ta några exempel.

   Men det finns också många jobb som knappt eller inte alls innefattar kontakt med andra människor….

   Och på mitt förra jobb planerade vi själva våra hembesök vs kontorsjobb så kände man sig kass kunde man ju sitta ensam på sitt rum och inte åka omkring och besöka klienter.

   Svara
 3. Caroline och unghästen Stina

  Du undrar alltså om man ska hålla sig hemma om det finns risk att man smittar andra? Hur kan svaret på den frågan vara något annat än ja? Lika lite som man ska göra andra saker som riskerar att skada andra för att främja för sig själv: t.ex. köra bil berusad för att man ”måste” komma hem.

  Svara
  • Birgitta

   Vi får nog enas om att vara oeniga. Eller…vi ser nog på just förkylningar på olika sätt. För mig är en förkylning liksom en naturlig del av livet och ingen big deal. Man kommer att bli förkyld X gånger (många) i livet…så är det bara.

   Vattenkoppor, maginfluensa, påssjuka och dylikt spelar liksom i en helt annan divison och då skulle jag absolut stanna hemma. Så för mig en en förkylning knappt att räknas som SJUKDOM….

   Svara
 4. SofiaM

  Jag tar inte illa upp om någon som är förkyld kommer i närheten av mig. Har inte varit förkyld på över två år. Under vinterhalvåret träffar jag dagligen förkylda personer och sambons barn (6 och 8 år) är hos oss varannan helg oavsett om dom är friska eller ej.
  Jag brukar halvt skämta om att jag håller mig fri från förkylningar och influensa för jag får en liten vaccination av att träffa sjuka personer varje vecka

  Förkylningar smittar redan innan du vet om att du är sjuk och även någon dag efter att man blivit febrig. Hosta, nysningar, feber och snor är symptom som uppkommer när kroppen gör sig av med förkylningen.
  Det är därför barnen i skolan smittar varandra även om alla föräldrar håller barnen hemma så fort dom har feber. Hade det varit så enkelt att vi endast smittar när vi väl visar symptomen så hade vi inte haft alla utbrott av influensa i skolor och på dagis.

  Jag tror man blir lättare sjuk ju mer man försöker undvika att bli smittad.
  Och ja, jag går också och jobbar de få gånger som jag har varit lite snörvla och hostig men ej febrig. Har aldrig lyckats smitta någon arbetskamrat de gångerna.

  Svara
  • Birgitta

   Exakt! Glömde att tillägga just den viktiga ”detaljen” som du nämner nämligen att man kan smitta någon redan dagen innan man själv upplever att förkylningen bryter ut.

   Så att kräva att folk ska stanna hemma vid förkylning blir ännu märkligare i ljuset av detta.

   Blir man förkyld så blir man….så tänker jag…

   Och håller helt med om att man nog mår bättre av att utsätta sig för lite allt möjligt- under förutsättning att man är frisk i övrigt. Annars bygger man inte upp något immunförsvar.

   Svara
 5. Frida

  Jag tycker det beror till stor del på vilket typ av jobb man. När jag jobbade i hemtjänsten var jag hemma om jag var förkyld då jag ju gick hem till gamla och sjuka människor som kunde bli så enormt dåliga av en vanlig förkylning. Nu går jag och jobbar om jag har en vanlig, snäll förkylning utan feber och jag inte är för medtagen (brukar bli väldigt, väldigt sjuk när jag blir sjuk) då jag sitter på eget rum och har minimal kontakt med människor.
  Det jag alltid stannar hemma för är om jag har feber, är riktigt äckligt förkyld (så där så andra tycker man är äcklig typ haha), kräksjuka (och alltid hemma till 48 timmar efter sista symtom) och om jag är sjuk på ett sätt som gör att jag har svårt att göra mitt jobb, har t ex problem med ryggen och måste sitta större delen när jag jobbar, har pedaler som jag reglerar diktaten med, och med ett ryggskott är det fruktansvärt att sitta och det drar oftast bara ut på eländet. Är faktiskt mer hemma nu än när jag var yngre just för att jag insett att man oftast bara drar ut på skiten om man jobbar istället för att vila och ingen vill ändå ha mig på jobbet om jag är sjuk. Förut var jag mer plikttrogen men efter efter att envist jobbat på med en vanlig förkylning som slutade i en lunginflammation så känner jag inte att det är värt det. Karensdagen får jag ta helt enkelt.

  Svara
 6. Madeleine

  Är man så pass ”frisk” att man känner att jag kan utföra mitt jobb utan problem så tycker jag inte att man ska vara hemma utav hänsyn till att kolleger ev blir smittade.
  Om man är så rädd för att bli smittad då blir alla allmänna plaster förbjudet område mellan okt – april, eftersom att flest sjukdomar förekommer då.
  Jag har haft otur detta året med två sjukperioder, en magsjuka från Vietnam och sedan influensa på det. Det märks rejält på lönen.

  Svara
  • Birgitta

   Instämmer helt. Finns massor av platser som är ”farligare” att besöka än en arbetsplats om man vill undvika smittor.

   Jag sätter mig tex aldrig på andra toaletter än den i vår lägenhet, undviker att ta på ledstänger (tydligen en av de värsta smitthärdarna) och trycka på hissknappar med bara händer.

   Svara
   • DRESSYRLIV

    Ursäkta påflugenheten men hur fasen går du på toa när behovet är s a s trängande?

    Svara
    • Birgitta

     Brer ut papper över hela sitsen eller hukar mig bara.

     Skulle inte sätta mig på en offentlig toalett om det gällde en miljon….

     Svara
     • DRESSYRLIV

      Haha… ja men det gör väl alla? Jag trodde du menade att du inte sätter dig alls. För övrigt, läs det här:
      Tangentbord kan i bland vara upp till 200 gånger smutsigare än din toalettsits. Flera företag, bland annat Expressen, har låtit laboratorietesta prover från tangentbord och toasitsar. Toaletterna klarade sig utan anmärkning medan det kryllade av bakterier på tangentborden. Stoppar man fingrarna i munnen efter först ha skrivit på dem kan man bli sjuk.

 7. Eva

  Det enda som får mig att stanna hemma är vinterkräksjuka. Då håller jag hårt på att inte ge mig ut bland folk förrän man varit frisk i 48 timmar. Det är det enda jag är rädd för att bli smittad av också. Däremot har jag avbokat sjukgymnastbesök när jag varit förkyld eftersom jag inte velat smitta andra ms-patienter som kanske inte kan hantera ytterligare sjukdom lika bra som jag gör. Jag tycker tvärtom att det är bra att få lite baciller med jämna mellanrum så jag håller immunförsvaret uppdaterat. Är övertygad om att många som stannar hemma från jobb pga förkylning inte drar sig för att gå och handla mat. Förkylningen smittar säkert inte i butiken.

  Svara
  • Birgitta

   Ha ha…precis!

   Ett annat tips på tal om affärer är att inte köpa lösgodis om man är rädd för bakterier.

   Har sett ffa små barn men även vuxna göra allt möjligt äckligt rakt ner i dessa byttor med godis…..say no more….

   Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>