Fråga från en läsare om mina träningar

Läsaren Cornelia undrar följande:

Känns det inte surt att lägga så mycket pengar på träning och mestadels få 62-64 % på tävling? Eller du tränar inte bara för att tävla?

Jag förstår din fråga Cornelia och ska försöka förklara hur jag tänker:

Jag är 52 år gammal och GISSAR att jag inte kommer att äga mer än 1 på sin höjd 2 hästar till om något skulle hända så att jag inte har kvar Vicke.

Så klart kan ingen veta vad framtiden bär med sig, livet kan ändras oerhört snabbt osv men jag har i alla fall ingen ambition att bli en ny Ulla Håkansson och tävla vid 80 års ålder (inget fel i det i sak men det är få förunnat att ha den hälsan och fysiken då så det är inget jag räknar med).

Den häst jag har idag har visat sig på flera sätt ha lättare för riktigt svåra saker (tex byten i varje) än långt enklare saker som ….tja….travökningar tex 🙂 .

Jag har aldrig haft en så välutbildad häst tidigare och förväntar mig inte heller att få/ lyckas utbilda fler, dels pga min ålder ( jag räknar som nämnts inte med att tävlingsrida i massor av år till) och dels pga att sådana hästar kostar flera hundra tusen i inköp- pengar jag inte har.

Jag vill av denna anledning…ursäkta uttrycket…lite ”suga musten” ur Vicke rent träningsmässigt, dvs träna på så hög nivå som det bara går även om jag aldrig kommer att tävla svår dressyr.

Och som många hästägare bittert har fått erfara kan man stå utan ridbar häst från den ena sekunden till den andra så det gäller att passa på och utnyttja sin hästs kapacitet medan man kan tycker jag (så klart med hållbarhet osv i åtanke).

Hade jag (eller någon i hela världen) säkert vetat att jag har X år på mig att rida Vicke hade jag kanske satsat mer på att träna det jag de facto tävlar och väntat med tex seriebyten men åter igen; ”allt” kan tas ifrån en såååå snabbt och sedan lär jag inte få fler chanser på DEN nivån…

Som Olof själv uttryckte det härom dagen på tal om något helt annat så är det mycket roligare att rida byten i varje än att rida slutor- det kanske man inte förstår förrän man själv har gjort det?

Massor av hästar kan göra hjälpliga slutor men jag vet då inte så många som gör tex 12 byten i varje…

Så ja; som svar på din fråga; jag tränar inte bara för att tävla utan för att det är så himla KUL att rida mer avancerat.

Och även om jag lägger ”mycket pengar” (allting är relativt….) på mina träningar så är det inte pengar jag tar från något annat så att säga.

Jag har inga andra dyra intressen, jag kan ändå spara rätt många tusen i månaden och unna mig 2 utlandsresor per år- det räcker gott åt mig.

Som avslutning får jag erkänna att jag (ganska givet) hoppas på resultat på mer än de 62-64 % i MSV B som du nämner och vi får väl se om all min träning får mig att nå längre 🙂 .

20 kommentarer Skriv kommentar

 1. Cornelia

  Tack för svaret! Förstår precis hur du tänker då jag själv inte bara tränar för att tävla ( då hade jag gett upp för längesedan)

  Svara
 2. Rackemarie

  Eventuella tävlingar ( och resultat) är bara grädden på moset. Träna räcker gott för mig. Det är så kul!

  Svara
 3. Katrin

  Jag förstår absolut ditt resonemang. Men det jag inte förstår är varför du inte kommer upp i procent efter alla dessa tävlingar på samma nivå? Nu är ju både du och din häst så stor tävlingsrutin att ”yttre omständigheter” (spänning för miljön, orutin osv) inte borde ha så stor betydelse på form, tempo osv utan du ”borde” kunna visa din häst på det sätt som är lämpligt för den nivå som du tävlar på och som du följaktligen anser hästen klar för. Som jag förstått det så har du oftast inga direkt stora missar i dina program (tänker på rörelser som genererar 4, 5 osv)? Hur tänker du runt detta? Vad kan ni göra som ekipage tillsammans för att lägga er på en högre nivå? Vad kan du som ryttare göra för att ta er dit? Hur går resonemanget med din tränare?

  Frågar mest för att jag själv varit i lite samma situation. Jag och hästen var stadiga ”där vi var” men det hände liksom inte mer. Sedan ändrade vi träningsupplägg (i mitt fall dessutom byte av tränare) och jäklar vad det hände saker. Visst, det blev lite ”hå och hej” när man ändrar på saker men det resultatet efter ett halvår ungefär när det nya satt sig var så mycket bättre än vad vi presterat tidigare.

  Svara
  • Birgitta

   Jag tycker vi har utvecklats som ekipage en hel del de senaste månaderna och på denna tid har vi bara hunnit tävla 2 ggr så jag hoppas inte de resultaten ska vara representativa för resten av året. Men vi får se…

   En brist har varit att det har sett för oengagerat ut när jag har tävlat= jag tycker att jag har ridit samlat men det har uppfattats som segt och domarna har önskat mer energi.

   Det är detta jag ffa ska försöka ändra framöver.

   Att byta tränare känner jag i dagsläget verkligen inte är aktuellt.

   Svara
 4. Frida

  Jag funderar på samma sak, tränar ni på GP-nivå borde ju prestationen på tävling ändå vara bara något-några snäpp under? Och är inte meningen med rörelserna att resten ska bli bättre? Till exempel, utan att veta att om det stämmer:
  Blir enkelbytena inte bättre av ettor? Blir slutorna inte bättre av saxen? Blir travens register inte större av piaff? Blir fattningarna inte bättre av piruettarbetet?
  Man gör alltid som man vill, och ingen behöver ju tävla alls, men det känns ju som om du med tanke på hur mycket tid och pengar du ändå lägger på det faktiskt vill tävla så därav frågan. Annars är det nog så att du kommer att kunna hitta en framtida häst som kan mycket rörelser men som kanske inte är så god tävlingsindivid. De blir inte gratis men långt från lika dyra som tävlingshästarna. Nu har du ju en bra sporthäst men kanske inte är så intresserad av att utnyttja det? Något att fundera kring?

  Svara
  • Birgitta

   Först vill jag förtydliga att vi inte ”tränar på GP-nivå”- det har jag aldrig påstått om någon har uppfattat det så.

   Ja, vi tränar vissa saker som ingår i GP (byten i varje och piaff) men tex saxen har vi aldrig ens varit i närheten av eftersom vi har så svårt för ”vanliga slutor”.

   Och ATT vi tränar byten och piaff är för att hästen av någon outgrundlig anledning har lättare för detta än vissa objektivt sett långt enklare saker och för att det stärker hästen precis som du Frida skriver OCH är himla kul att kunna göra.

   Annars hade vi aldrig lagt tid på detta…det finns som framgår av era kommentarer annat vi borde lägga fokus på.

   Denna fråga; ”varför går det inte bättre när du tränar så mycket” kommer då och då upp på bloggen och jag hamnar nog ofta i försvar fast jag egentligen inte behöver varken förklara eller försvara mig för någon.

   När frågan ställs kan min egen initialkänsla bli att jag känner mig kass men när jag sansar mig och tänker efter så har ”en miljon” saker blivit såååå mycket bättre över tid även om jag nu bara råkar rida på inte mycket mer än godkända procent i MSV B.

   Jag hävdar med en dåres envishet att jag tror att detta kommer att ändras och som sagt så har massor blivit bättre även om det fortfarande inte avspeglar sig i ”procent inne på banan”.

   Bara detta att jag (kasst av mig ja) har ridit i ett långsamt/ oengagerat tempo i flera klasser gör massor. Och för X tid sedan KUNDE jag inte ”hotta upp” ridningen utan att det bara blev springigt- nu KAN jag det, jag ska bara göra det inne på banan också :).

   Svara
   • Frida

    Godkända procent i MsvB är ju bra 🙂 Det är ju mest vad man själv är nöjd med som avgör hur bra. Vill man rida GP är ju inte MsvB ”bra”, medan en ryttare på en svår typ av häst är överlycklig över 60% i LB osv. Huvudsaken är ju att man själv är nöjd, vi är ju inga proffs och har ingenting med VM-uttagningarna att göra 😉 utan det handlar bara om vår egen älskade hobby. Och man behöver ju inte alls tävla utan kan hålla på med denna fantastiska hobby på andra sätt.

    Svara
   • Frida

    Ja, varför går det inte bättre när man tränar så mycket? Kanske för att det är skitsvårt att rida, att det är en komplex sport där mycket spelar in samt att bedömningssport är knepigt- inte alltid som känsla hos ryttaren är det samma som domaren ser.
    Jag vet inte om jag tycker det är så ”konstiga” resultat egentligen, tittar man på ett gäng resultatlistor så är det ju inte så många som rider på så mycket högre och rätt många rider på mindre. Några % till från 62 % så kan man ju till och med hamna på placering. Dessutom blir det svårare och svårare ju högre man rider och MSV är faktiskt relativt högt, de flesta som rider och tävlar kommer aldrig dit ens….

    Svara
    • Birgitta

     Tack för din kommentar Frida- har mig veterligt aldrig träffat dig men du skriver väldigt ofta precis det jag tycker/ tänker!

     Och EXAKT så är det!

     Tänkte på det i lördags på tävlingen; såg 2 SKITFINA hästar på framridningen, den ena svävade banne mig fram och ändå fick ingen av dom särskilt många fler poäng än vi.

     Svara
 5. Frida

  Ovan var bara flummiga funderingar, finns en viktigare fråga 😀 Vad ska du göra när du slutar rida? :O Det känns ju verkligen som om du är genuint häst- och ridintresserad och tycker det är roligt varje dag, kommer du inte sakna ihjäl dig om du slutar?

  Svara
  • Birgitta

   Förtydligande: jag PLANERAR inte att sluta rida och är över huvud taget livrädd för att planera för mycket; därtill är livet för oberäkneligt och man kan bli gruvligt besviken om man spetsar in sig för hårt på vissa saker.

   Men; jag HOPPAS så klart kunna rida så länge som möjligt, så länge det är kul och kroppen är med mig.

   Jag känner mig på alla vis som 30 ha ha ha!

   Den dagen jag slutar rida HOPPAS jag att jag fortfarande orkar ha hund och att jag och min man orkar resa mycket och hitta på annat kul (gå ut och äta, gå på bio, upptäcka ny promenadstråk osv….).

   Svara
   • Lee

    Känns ju jättehemskt att man ska planera o sluta rida snart, bara för man är +50…? Jag som precis fyllt…. Nä, jag har en förebild i stallet, hon är 72 o bara för några få år sen tävlade hon fälttävlan! Nu har hon en ny häst(dressyr) , annars hade hon fortsatt med det nu med.

    Svara
    • Birgitta

     Vem har sagt något om att planera att sluta rida?

     Det enda jag har kommenterat är att jag inte tror att jag kommer att rida lika länge som Ulla Håkansson som är 80.

     Och så handlar det väl om att vara realist. Som jag skrev så räknar jag med att äga max 2 hästar till och inte typ ”hur många som helst”- detta förutsatt att jag äger varje häst i hyfsat många år och inte säljer dom efter några år.

     Svara
     • Lee

      Min kommentar var lite på skoj. Fridas kommentar var ju vad du ska göra när du slutar rida, o i det kunde man ju läsa in att ”det var dags att börja tänka på att sluta, bara för man är +50” jag som är luddig kanske 😉

 6. Erika Joy Isabella Svensson

  Pengarna jag lägger på träning VARJE vecka är de bästa jag kan lägga mina pengar på just nu.
  Kul kommentar. Även om man vill tävla mer bör man träna mycket.

  Svara
 7. LenaB

  Jag gissar att Vicke har utvecklats en hel del sedan jag såg honom IRL senast, och han var ju fin redan då;-) Procenten kommer säkert att höjas så småningom, och av det jobbet ni gör nu så stärks han ju hela tiden och får mer bärighet/swung/gest mm.
  Ett tips i all välmening är att rida för en domare och då få användbara tips, det går ofta att hitta sätt att höja med 0,5-1 % på flera ställen, och många bäckar små…

  Svara
 8. Lena Malmqvist

  Att stadigt ligga på de procenten hela vägen till GP är något att vara stolt över!

  Svara
 9. LenaLu

  Ser att du fått en del tips här hur du skulle kunna få bättre poäng ( vilket jag iof inte lägger någon värdering i o vilket du kanske betackar dig för)Men här kommer en annan tanke ialla fall. Läste att du var missnöjd m senaste tävlingen ang tempot o har för mig att du nämt det tidigare. Även om du tävlat mkt o inte känner dig spänd eller nervös så kanske duförmedlar en annorlunda känsla till din häst som han reagerar på, resultatet blir oengagerat. Varför inte testa tävlingspsykolog/terapeut, bara testa. Vore jättespännande att följa den resan. Oavsett verkar ni ha det kul, fortsätt o njut av din fina häst!

  Svara
  • Birgitta

   Att tempot går ner på tävling ibland vill jag påstå beror på att Vicke då blir lite tittig.

   Det har han ”alltid” varit, även innan jag köpte honom och det har blivit mycket bättre över tid men han kan fortfarande titta till på sådant som jag tycker är lite märkligt….som människor som står kring banan !?!?

   Hemma marscherar han liksom på utan att man alls behöver driva medvetet men på tävling kan det behövas och det är det jag måste bli mer observant på och inte bara fokusera på vägarna och att rörelserna ska ridas så korrekt som möjligt.

   Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>