Instämmer helt (om okunniga hästägare)

Ovanstående citat av Per Michanek skulle man ju bara önska var mer självklara ord än vad de tyvärr är.

Det räcker med att antingen se sig omkring IRL eller gå in och läsa lite på diverse hästforum för att man ska förstå hur okunskapen frodas.

Just det där med att lägga pengar på ”fel” saker tycker jag mig ha sett mycket av genom åren; både vad gäller tex foder och utrustning.

Man köper svindyra fodertillskott men snålar på stråfodret, tror att det bästa sättet att banta en häst är att dra in på det sistnämnda, man prioriterar extremt dyr utrustning men rider nästan aldrig och tränar ännu mer sällan osv.

Vad gäller det sistnämnda är jag av åsikten att man absolut inte behöver varken rida eller träna om man inte vill/ är intresserad/ har råd men då ska man se till att hästen får sitt rörelsebehov tillgodosett på annat vis. Och att tex ha hästen stående i en liten grushage en handfull timmar om dagen är INTE att erbjuda den motion.

Och har man pengar till dyr utrustning så ska man absolut köpa den om man vill men om man samtidigt har ”krav” på sin häst vad gäller träning eller rent av tävling så bör man hellre lägga sina slantar där för det kommer att ge långt bättre resultat än en ridhjälm för 5.000.

Ja,  vi hästägare är för vissa delar av näringen väldigt tacksamma mjölkkossor tänker jag; kan man bara marknadsföra sig själv eller sin produkt som det som kommer att ge oss ”en ny häst”, helst snabbt och utan egen insats, så får man många godtrogna kunder.

Läser ofta på forum på nätet hur man söker billiga hovslagare, tränare eller veterinärer men när någon ”bush-person” utan vetenskapligt underbyggd utbildning vill komma och ”behandla” hästen (eller för allt i världen via telepati och på distans prata med den) då frågas det inte efter kostnaden!?!?

En del är harmlöst skit; finns säkert massor av pulver och vätskor som påverkar hästen noll och inget liksom om man som sagt påstår att man samtalat med djuret genom att titta på en bild av detsamma men det finns också djur som fått både tänder, hovar och andra kroppsdelar skadade av klåpare.

Usch…nu blir jag så irriterad så jag får sluta och bara hoppas att det BLIR förbättringar över tid och inte motsatsen, dvs ännu mer okunskap i framtiden.

3 kommentarer Skriv kommentar

 1. Frida

  Det svåra i det hela är ju att i princip 99 % av alla hästmänniskor anser att resten av alla hästmänniskor är farligt okunniga och att de själva tillhör skaran som är kunniga. Hen som rekommenderar ngn ”alternativ behandlare” anser ju så klart att hen är kunnig och att det är det rätta lika väl som den som rekommenderar veterinär. De utan kunskap är svåra att komma åt då de anser att det är de andra som saknar kunskap. Invecklat men tror du förstår vad jag menar. Ordspråket: ”Inget är så jämnt fördelat som förnuftet, alla anser att de har fått tillräckligt” stämmer väl…
  Men håller med Michanek, de flesta prylar och tillskott är helt onödiga medans en lektion sällan är det. Kunskap kan man inte få för mkt av.
  Har faktiskt haft honom som lärare i djursjukvård på gymnasiet, han och hans fru. Vi avslutade den kursen med att åka på studiebesök hem till dem. Det var en syn det, haha. Galopphästar på lösdrift tillsammans med lamadjuret han gett sin fru i födelsedagspresent- DalaiLama hette den. På gården gick en gris lös- Fläskfia och grymtade tillsammans med höns och gäss, ett av gässen ville bli kliad bakom öronen som en hund (eller jag de har ju inga öron men där öronen skulle suttit om den hade haft). I hallen bodde en av hönorna i en korg och inne i huset var det fullt med smådjur bla en papegoja som pratade oavbrutet. Som du förstår så är det ett studiebesök som fastnat i minnet haha… Men han var en mycket bra lärare!

  Svara
  • Birgitta

   Åhhhh….det studiebesöket skulle jag har velat varit med på!

   Dalai Lama….ha ha ha….

   Påminner mig om när Olof för ett par år sedan berättade att han hade en ugggla i ridhuset.

   ”Vi kallar honom Magnus” sa han.

   Och jag…helt förvirrad… frågar ”Magnus….var har ni fått just det namnet ifrån:)” ?

   Ehhhh….Magnus Uggla…. 🙂

   Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>